Ψήφισμα ευρωβουλευτών για την συμφωνία TiSA

by | Feb 4, 2016 | Κόσμος

BREAKING News

Οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας TiSA με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, πρέπει να οδηγήσουν σε μία συμφωνία που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, χωρίς να πιέζει τις εθνικές και τοπικές αρχές να ανοίξουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους στον ανταγωνισμό, και χωρίς να περιορίζει το δικαίωμά τους να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Αυτά υποστήριξαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη.

“Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Είμαι περήφανη που κατάφερα να πάρω μεγάλη στήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα του Κοινοβουλίου προκειμένου να αλλάξει ο προσανατολισμός της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών της”, δήλωσε η εισηγήτρια Βίβιαν Ρέντινγκ (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο). Το ΕΚ υιοθέτησε το σχετικό ψήφισμα συστάσεων με 532 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 36 αποχές.

“Μετά από δύο χρόνια παρακολούθησης των συνομιλιών και έχοντας αφουγκραστεί τις ανησυχίες των πολιτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μία λευκή επιταγή. Μετά τη σημερινή όμως ψηφοφορία, δεσμεύεται πλέον από μια πολύ σαφή κοινοβουλευτική εντολή. Εάν γίνουν σεβαστές οι προτάσεις μας η συμφωνία θα δώσει περισσότερα δικαιώματα στους πολίτες μας και θα απομακρύνει ορισμένα εμπόδια για τις επιχειρήσεις μας στο εξωτερικό. Εάν όμως δεν γίνουν σεβαστές, τότε το Κοινοβούλιο δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο στη συμφωνία αυτή”, πρόσθεσε η κ. Ρέντινγκ.

Τα αιτήματα των ευρωβουλευτών

Έχοντας ως στόχο την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο εξωτερικό, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τους διαπραγματευτές της ΕΕ να διασφαλίσουν τα εξής:

  • Αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών, καθώς οι υπηρεσίες της ΕΕ είναι ήδη πιο ανοικτές στον ανταγωνισμό από ό, τι οι αντίστοιχες των ξένων εταίρων της. Ειδικότερα, θα πρέπει να επιδιωχθεί το άνοιγμα στις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, και τις οικονομικές και ψηφιακές υπηρεσίες
  • Άρση των περιοριστικών πρακτικών των τρίτων χωρών έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως οι απαιτήσεις υποχρεωτικού εντοπισμού δεδομένων και η επιβολή ανώτατων ορίων ξένων κεφαλαίων
  • Περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στερούνται των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων που απαιτούνται για μία ισχυρή παρουσία στο διεθνές εμπόριο

Οι “κόκκινες γραμμές” του ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν στο ψήφισμά τους τα ζητήματα που αφορούν “κόκκινες γραμμές” για τους ίδιους. Πιο συγκεκριμένα ζητούν τα εξής:

 

  • Να αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις οι ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες
  • Να τηρεί η προστασία των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ τα υψηλότερα πρότυπα
  • Να δεχτεί η ΕΕ μόνο υψηλής ειδίκευσης αλλοδαπούς εργαζομένους, με σύμβαση και για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα
  • Να διασφαλισθεί το δικαίωμα των ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών αρχών να νομοθετούν με άξονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, και να αλλάζουν γνώμη σε περίπτωση που επιθυμούν να εθνικοποιήσουν εκ νέου τις υπηρεσίες που έχουν ήδη ανοίξει στον ανταγωνισμό από τον ιδιωτικό τομέα
  • Να συμπεριληφθεί ρήτρα αναθεώρησης για την καθιέρωση μηχανισμού που να επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, ή να αναστείλουν ή ανακαλέσουν τις δεσμεύσεις για ελευθέρωση μιας υπηρεσίας, ιδίως σε περίπτωση παραβιάσεων των εργασιακών και κοινωνικών προτύπων

Προστατεύοντας τα δικαιώματα των Ευρωπαίων καταναλωτών στο εξωτερικό

Οι ευρωβουλευτές ζητούν διασφαλίσεις και περισσότερες πληροφορίες για τους Ευρωπαίους καταναλωτές που ταξιδεύουν και χρησιμοποιούν υπηρεσίες στο εξωτερικό, π.χ. σχετικά με τα τέλη περιαγωγής και τα τέλη προμήθειας για τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα, καθώς και εγγυήσεις έναντι των πρακτικών γεωγραφικού αποκλεισμού (geoblocking).

Το ΕΚ στηρίζει τη συμμετοχή της Κίνας

Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν το αίτημα της Κίνας να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και επιδιώκουν να διασφαλιστεί μία “πολυμερής προσέγγιση” για τη συμφωνία.

Μεγαλύτερη διαφάνεια

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέχει ενημερωτικά δελτία για το κοινό, στα οποία θα εξηγούνται με σαφή και κατανοητό τρόπο όλα τα μέρη της συμφωνίας, καθώς και να δημοσιεύει στον δικτυακό τόπο Europa τεκμηριωμένες εκθέσεις σχετικά με την απήχηση κάθε διαπραγματευτικού γύρου.

Ιστορικό

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 με στόχο την ενίσχυση των διεθνών κανόνων σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες μεταφορών. Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν 23 μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών στον κόσμο, καλύπτοντας το 25% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου το 70% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών.

Τα 23 μέλη του ΠΟΕ που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι τα εξής: Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ταϊβάν, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, ΕΕ, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Νότια Κορέα, Ελβετία, Τουρκία, και ΗΠΑ.

Συνέντευξη τύπου της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενάντια στην επικύρωση της Συμφωνίας TISA

Ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ΕΚ για τις συστάσεις της έκθεσης Ρέντινγκ, ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμφωνία TISA, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συντονίζοντας τις δράσεις της ενάντια στην επικύρωση της συμφωνίας, πραγματοποίησε σήμερα ενημέρωση Τύπου, στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος της Ομάδας, Γκάμπι Τσίμερ, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντε Μάσι και ο Στέλιος Κούλογλου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σκιώδης εισηγητής της Ομάδας της Αριστεράς για την TISA στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, είπε για το θέμα:

“Θα σας πω δυο λόγια για την TISA, τη διεθνή συμφωνία για τις υπηρεσίες που θα συζητηθεί αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τις συστάσεις του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται εκ μέρους των 28 κρατών μελών της ΕΕ τη συμφωνία αυτή. Εμείς είμαστε αντίθετοι με τη συμφωνία, θεωρούμε ότι η ήδη υπάρχουσα συμφωνία, η GATS (General Agreement on Trade in Services) είναι αρκετή και αν χρειαζόταν εκσυγχρονισμό, θα μπορούσαμε να την εκσυγχρονίσουμε. H TISA είναι μια συμφωνία, την οποία, οι μόνοι που την θέλουν και την προωθούν, είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι φανερό ότι οι πολίτες της ΕΕ δεν τη θέλουν γι αυτό και η κ. Ρέντινγκ, που είναι εισηγήτρια, στην προσπάθεια της να πετύχει κάποια συναίνεση, έκανε μια σειρά από θετικές παραχωρήσεις, για τις οποίες όμως αμφισβητούμε πάρα πολύ ότι θα τις λάβει υπόψη της η Κομισιόν. Ενώ ειπώθηκαν και ειπώθηκαν τρομερά πράγματα στη διάρκεια της συζήτησης χθες, κι ενώ η ίδια η κ. Ρέντινγκ είχε πει διάφορα πράγματα, τι απάντησε η κ. Μάλμστρομ στο τέλος; Θα σας διαβάσω:

Σας ευχαριστώ για την έκθεση της κ. Ρέντινγκ, κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν, θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε την TISA ως μια φιλόδοξη συμφωνία, όπως κάναμε μέχρι τώρα.

Έτσι, δεν σκέφτονται καθόλου να αλλάξουν τη συμφωνία αυτή, κι ούτε να λάβουν υπόψη τους και αυτές τις μικρές διαφοροποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχουμε προτείνει μια σειρά από τροπολογίες στο σχέδιο που προτείνεται αλλά περισσότερα θα σας πούμε στις τέσσερις στη συνέντευξη τύπου που θα έχουμε εδώ, ειδικά για την TISA. Και θα μπορούμε να σας πούμε και για το παρασκήνιο και για τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει. Ευχαριστώ.”

 Δείτε εδώ τη δήλωση του Στέλιου Κούλογλου

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε λίγο αργότερα, μαζί με τους Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Τόμας Χέντελ, εισηγητή για την ΤISA στην Επιτροπή Απασχόλησης, Λόλα Σάντσες, εισηγήτρια για την ΤISA στην Επιτροπή ανάπτυξης και τον Ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Εμμμανουέλ Μορέλ, ο Στέλιος Κούλογλου είπε τα εξής:

“Αυτή είναι μια ειδική συνέντευξη Τύπου, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τη συμφωνία TISA και τη θέση μας ως Ομάδας GUE / NGL. Θεωρούμε ότι η TISA είναι ένα είδος άσχημης αδελφής της ΤΤΙΡ, διότι πρώτα απ ‘όλα, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα τέτοιο παιδί τέρας ούτε ήταν ανάγκη να προσαρμοστεί η συμφωνία GATS στις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσαμε να εκσυγχρονίσουμε ή να τροποποιήσουμε τη συμφωνία GATS. Αλλά αυτό είναι ένα σχέδιο που επιβάλλεται από τις πολυεθνικές έναντι των κρατών, ενάντια στην μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, εις βάρος των πολιτών και την προστασία των δεδομένων, το περιβάλλον, αλλά και το δικαίωμα των ψηφοφόρων να αλλάξουν με την ψήφο τους την πολιτική μιας συγκεκριμένης χώρας ή μιας πόλης, αν αυτό δεν αντιστοιχεί στα συμφέροντά τους. Σύμφωνα με την TISA, καμία από τις προηγούμενες συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις κτλ., δε θα μπορεί να τροποποιηθεί. Έτσι, αν το Στρασβούργο ιδιωτικοποιήσει το σύστημα νερού, ο πολίτης δεν μπορεί να αποφασίσει με την ψήφο του να το αλλάξει αυτό, αν εφαρμοστεί η TISA. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η κ. Ρέντινγκ, εισηγήτρια της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου προς την Επιτροπή, προσπάθησε κάπως να παρουσιάσει την πιο όμορφη πλευρά της συμφωνίας TISA, να κάνει ένα λίφτινγκ. Να την παρουσιάσει σαν μια πιο όμορφη συμφωνία. Αλλά η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Και ακόμα και αν όλες οι συστάσεις του Κοινοβουλίου ληφθούν υπόψη από την κ. Ρέντινγκ, δεν θα αλλάξει τίποτα. Μετά από μια έντονη συζήτηση χθες, θα ολοκληρώσω αυτή την εισαγωγή λέγοντάς σας ποια ήταν η απάντηση της κ. Μάλμστρομ, μετά τις κριτικές. Η κ. Μάλμστρομ δήλωσε μετά τη συζήτηση: Σας ευχαριστώ για την έκθεση της κ. Ρέντινγκ. Κανένα πρόβλημα για την Επιτροπή, εμείς θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε την TISA ως ένα φιλόδοξο σχέδιο όπως ακριβώς κάναμε. Business as usual, δηλαδή, ακόμη και αν η Επιτροπή λάβει τις τροπολογίες μας υπόψη, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται προς όφελος των πολυεθνικών.”

Δείτε φωτογραφίες από τη συνέντευξη τύπου εδώ, καθώς και από την διαμαρτυρία με πόστερ στο Ευρωκοινοβούλιο. Φωτογραφικό υλικό εδώ

 

Breaking News