Βρυξέλλες-Μπατακλάν: Η Ευρώπη σε πολιορκία

by | Mar 23, 2016 | Απόψεις

BREAKING News

Από το Μπατακλάν στις Βρυξέλλες – 5 μήνες τρόμου

Του Γιάννη Κωτσαλά

Η πολύνεκρη επίθεση στις Βρυξέλλες ξυπνά μνήμες τρόμου για την Ευρώπη. Θυμίζει ότι η τρομοκρατία είναι παρούσα και ότι δεν αναχαιτίζεται απλώς από την ενίσχυση της αστυνόμευσης και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το νέο χτύπημα στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά επισφραγίζει ότι εδώ και 5 μήνες, από την επίθεση δηλαδή στο Μπατακλάν, η Ευρώπη βρίσκεται σε πολιορκία εκ των έσω. Επιθέσεις, επιχειρήσεις κατά τρομοκρατών, απαγορεύσεις στις μετακινήσεις συνθέτουν ένα σκηνικό στο οποίο δεν ήταν συνηθισμένη η Γηραιά Ήπειρος.

parisi_tromokratia

Η αρχή των επιθέσεων με σκοπό το να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα ανθρώπινα θύματα, γίνεται στο Παρίσι. Στις 13 του περασμένου Νοεμβρίου η Γαλλία γίνεται η αιτία να παγώσει ολόκληρος ο πλανήτης. 130 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από τα έξι χτυπήματα στο Παρίσι με το σοβαρότερο στο συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν.

Σκηνοθέτες αυτής της φρίκης τα πειθήνια όργανα του Ισλαμικού κράτους οι τζιχαντιστές.

Βομβιστές καμικάζι για πρώτη φορά σε γαλλικό έδαφος και οπλισμένοι με καλάσνικοφ τρομοκράτες σπέρνουν τον θάνατο σε εστιατόρια και καφετέριες. Το Παρίσι κυριολεκτικά μια εμπόλεμη ζώνη.

 

bataklanΤο μεγαλύτερο χτύπημα και πιο αιματηρό στο μουσικό θέατρο Μπατακλάν, κατά τη διάρκεια συναυλίας. Οι 8 ένοπλοι εισβάλουν και αρχικά κρατούν τον κόσμο για τρεις ώρες σε ομηρία. Στη συνέχεια μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις με τους τζιχαντιστές η αστυνομία μπαίνει στο κτίριο ενώ οι τρομοκράτες γαζώνουν αδιακρίτως προτού πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί. Εκατόμβη νεκρών. Οι αστυνομικοί αντικρίζουν έναν τόπο ομαδικής εκτέλεσης 118 αθώων πολιτών. Η Ευρώπη ζούσε τη δική της 11η Σεπτεμβρίου. Τίποτα πλέον δε θα ήταν όπως πριν. Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κλείνουν τα σύνορά της με εντολή του Γάλλου Προέδρου.

 

Κι όμως η Γαλλία δεν ήταν ανυποψίαστη. Από την ώρα που συντάχθηκε με τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί το τίμημα που θα πλήρωνε σε αίμα. Η ανακοίνωση με την οποία έγινε η ανάληψη της ευθύνης ανέφερε ότι το Μπατακλάν επιλέχθηκε γιατί εκεί «συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ειδωλολάτρες σε μια γιορτή ανωμαλίας».

Εκδηλώσεις συμπαράστασης από κάθε γωνιά του κόσμου, καταδίκες των επιθέσεων και από Μουσουλμανικές οργανώσεις, την ώρα που η Γαλλία προσπαθούσε να νικήσει το φόβο με χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες στους δρόμους. Μέσα μεταφοράς, κοινόχρηστοι χώροι όλα βρέθηκαν υπό στρατιωτικό έλεγχο. Η καθημερινότητα στη Γαλλία είχε πάρει μια πρωτόγνωρη όψη.

Λίγες μέρες μετά το Παρίσι βρίσκεται ξανά σε κόκκινο συναγερμό. Εκρήξεις σε κρησφύγετο των τρομοκρατών στο προάστιο Σεν Ντενί.

Είχε προηγηθεί εκτεταμένη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας και έφοδος σε διαμέρισμα στο οποίο μια γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά ανατινάχθηκε. Από τα πυρά των αστυνομικών πέφτει νεκρός ένας εκ των εγκεφάλων της επίθεσης στο Μπατακλάν. Η πόλη του Φωτός ένα πεδίο μάχης.

Λίγες μέρες μετά το θέατρο των επιχειρήσεων της αστυνομίας μεταφέρεται στο Βέλγιο που ζει και αυτό στον πυρετό της τρομοκρατίας.

Γάλλοι και Βέλγοι αστυνομικοί εξαπολύουν από κοινού ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη υπόπτων του μακελειού στο Παρίσι.

Τέσσερις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, τραυματίζονται κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σε σπίτι υπόπτου, όπου ένας από τους τρομοκράτες πέφτει νεκρός. Ο συγκεκριμένος τρομοκράτης είχε εμφανιστεί σε βίντεο να έχει δέσει σορούς ομήρων και γελώντας να τις σέρνει με αυτοκίνητο.

Το Βέλγιο γνωρίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Απαγόρευση κυκλοφορίας, αστυνομία και στρατός παντού έλεγχοι σε όλους και σε όλα με το φόβο οι τρομοκράτες να βρουν ένα κενό στο δίχτυ ασφαλείας και να αιματοκυλήσουν ξανά την Ευρώπη.

Belgian soldiers and a police officer patrol a shopping street in central Brussels, November 21, 2015, after security was tightened in Belgium following the fatal attacks in Paris. Belgium raised the alert status for its capital Brussels to the highest level on Saturday, shutting the metro and warning the public to avoid crowds because of a "serious and imminent" threat of an attack.  REUTERS/Youssef Boudlal

Την περασμένη Παρασκευή το Βέλγιο ξανά στο επίκεντρο. Στο προάστιο Μολενμπέκ των Βρυξελλών, ακούγονται πυροβολισμοί. Ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ τραυματίζεται από πυρά αστυνομικών, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψή του.

Η αλληλουχία των γεγονότων επισφραγίζει ότι το δίχτυ των τρομοκρατών έχει οργανωθεί καλά και μπορεί και κρύβεται μέσα στην καρδιά του ίδιου του θεωρούμενου εχθρού του, της Ευρώπης. Τα χτυπήματα είναι στοχευμένα ώστε να υπάρχει και σημειολογία αλλά και αίμα.

Οι ευρωπαίοι πολίτες μαθαίνουν να ζουν σε ένα διαφορετικό καθεστώς, με κλειστά σύνορα, αυστηρούς ελέγχους, αναστολή ή και περιορισμός δικαιωμάτων. Οι αρχές αναζητούν τρόπους να αποφύγουν το επόμενο χτύπημα και να εντοπίσουν τους τρομοκράτες που μπορεί να είναι ήδη ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης ή τρίτης γενιάς ή να έχουν παρεισφρήσει μέσα στις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών  που καταφθάνουν στην Ευρώπη. Το κυνήγι συνεχίζεται και το αίμα αθώων Ευρωπαίων πολιτών γράφει την ιστορία της ακραίου φανατισμού και της τρομοκρατίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή

Breaking News