Με αγωνία παρακολουθεί η Αθήνα τα τεκταινόμενα στην γειτονική Τουρκία

by | Jul 16, 2016 | Πολιτική

BREAKING News

Επικοινωνία Τσίπρα & Παυλόπουλου με Ερντογάν


Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ θα έχει εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -ο οποίος αναμένεται να έχει και αυτός το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα της Τουρκίας- είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Σε επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ της Παρασκευής διπλωματικοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε μήνυμα στήριξης της Αθήνας στη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωνε: «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε επικοινωνία που είχαν αργά χτες το βράδυ διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε μήνυμα στήριξης της Δημοκρατίας στην Τουρκία και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό

Το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον διοικητή της ΕΥΠ και ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. ενω επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονταν στο Ουλάν Μπατόρ, στη Μογγολία, για την 11η Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης. Ο κ. Κοτζιάς, μάλιστα, αποχώρησε προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις. Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αντίδραση στην απόπειρα πραξικοπήματος

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις πρώτες πρωινές ώρες τις εξελίξεις στην Τουρκία, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική περιφερειακή δύναμη. Φυσικά, η σταθερότητα στην Τουρκία και η κατάσταση στην Τουρκία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση στην περιοχή. Από αυτή την άποψη, όλοι ενδιαφερόμαστε φυσικα για την ολοκλήρωση με νόμιμο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν αυτού που συμβαίνει σήμερα και την επιστροφή της χώρας στο δρόμο της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας, του κράτους δικαίου».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς μέσω του ΥΠΕΞ και των μυστικών υπηρεσιών για εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο έδαφος της Τουρκίας και των Ρώσων πολιτών και τουριστών.

Ερωτώμενος αν υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας του Ερντογάν ή εκπροσώπων των εξεγερμένων με τον Πούτιν, απάντησε: «Όχι. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια για επικοινωνία και καμία επαφή μέχρι τώρα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Κονσταντίν Κοσατσιόφ σχολίασε την κατάσταση στην Τουρκία με ανάρτηση του στο Facebook αναφέροντας:

«Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν υποπτευόταν επικείμενο πραξικόπημα. Οι πολιτικοί του ελιγμοί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της στάσης του ως προς τις σχέσεις με τη Ρωσία και το Ισραήλ και επίσης, σε κάποιο βαθμό, ως προς τη Συρία, ήταν, όπως γίνεται τώρα σαφές, μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα συναισθήματα των στρατηγών, που πλέον δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για τις αποτυχίες της «νέας» εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της χώρας».

Οι αντιδράσεις για την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης—έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι—να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία, όπου υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 17 νεκρούς αστυνομικούς στην Άγκυρα, την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Σικόρσκι των πραξικοπηματιών από ένα μαχητικό F-16 επίσης στην πρωτεύουσα και πυρά στρατιωτικών εναντίον πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν τραυματίες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πως οι εντάσεις στη χώρα αυτή δεν μπορεί να επιλυθούν με τα όπλα. Ο Τουσκ, μιλώντας σήμερα στη Μογγολία στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής, δήλωσε επίσης πως οι συνέπειες της απόπειρας πραξικοπήματος θα έχουν κρίσιμη σημασία για ολόκληρη την περιοχή και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει γρήγορα η Τουρκία στη συνταγματική τάξη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε εκεί. “Η Τουρκία είναι ένας εταίρος κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου. Απευθύνουμε έκκληση για την ταχεία επιστροφή της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία”.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Μογγολία για την σύνοδο Ασίας-Ευρώπης, είχε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, την ύπατη Εκπρόσωπο, κυρία Μογκερίνι και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «για  κοινή αντίδραση στα τεκταινόμενα στην Τουρκία», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης , δήλωσε στο ΡΙΚ από την Μογγολία, ότι η Λευκωσία  παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και για το σκοπό αυτό συσκέπτεται επιτελείο του Υπουργείου Εξωτερικών.  Επίσης, είπε  ότι ο Κύπριος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  διαβεβαίωσε ότι λήφθηκαν από την πρώτη στιγμή «τα αναγκαία  μέτρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι λήφθηκαν από την πρώτη στιγμή τα όποια μέτρα έπρεπε να ληφθούν και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή στην Τουρκία και πως το Βερολίνο υποστηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Άγκυρα.

«Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι ανάγκη να γίνουν τα πάντα για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», ανέφερε στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Κίνα κάλεσε την Τουρκία να αποκαταστήσει την τάξη και τη σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό Κινέζων πολιτών στην Τουρκία, μετέδωσε η κρατικη τηλεόραση.

Το Ιράν ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο υποδιευθυντής του διεθνούς αεροδρομίου Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης δήλωσε σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση ότι επτά πτήσεις προς την Τουρκία ματαιώθηκαν σήμερα το πρωί.

«Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και θα επαναλάβουμε τις πτήσεις όταν θα έχουμε νεώτερες πληροφορίες» δήλωσε.

Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως η δημοκρατία της Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Ελπίζω ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί γρήγορα και ότι η ειρήνη και η τάξη θα αποκατασταθούν», δήλωσε ο Άμπε, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Στη Νότια Κορέα, το υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε σήμερα τους πολίτες να ματαιώσουν ταξίδια που σχεδιάζουν ενδεχομένως στην Τουρκία και συνέστησε στους Νοτιοκορεάτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να την εγκαταλείψουν.

Σε ειδική ταξιδιωτική οδηγία, το υπουργείο αναφέρει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μια ομάδα αξιωματούχων για να βοηθήσουν τους Νοτιοκορεάτες, που βρίσκονται στην Τουρκία, και πως εργάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια τουριστών που παραμένουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.Τουσκ: Οι εντάσεις δεν λύνονται με όπλα

ΓΓ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σε επικοινωνία με τον Τούρκο ΥπΕξ, Melvut Cavusoglu: Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ
“Παρακολουθώ τα γεγονότα πολύ στενά και με ανησυχία. Κάνω έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και το Σύνταγμα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ”

Breaking News