Θα πετύχει ο προϋπολογισμός του Τραμπ;

by | May 26, 2017 | Κόσμος, Οικονομία

BREAKING News

Εξαιρετικά αισιόδοξες οι προβλέψεις Τραμπ σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού της Γερουσίας

Ο προϋπολογισμός Τραμπ πάει “στα βράχια”


Διακομματικά πυρά δέχεται ήδη ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος για το 2018 στο Κογκρέσο καθώς περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές δαπανών, κυρίως προγραμμάτων πρόνοιας για φτωχούς Αμερικανούς, για αποφοίτους πανεπιστημίων και για αγρότες, συνολικού ύψους 4,3 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το γραφείο προϋπολογισμού της Γερουσίας, οι προτάσεις βασίζονται σε εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, που υποτίθεται ότι θα προκύψει από τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και ιδιωτών που είχε παρουσιάσει ο Λευκός Οίκος προ μηνός ως δημοσιονομικά ουδέτερη, αλλά και στην κατάργηση προγραμμάτων που υποστηρίζουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί και σε σωρεία λογιστικών τρικ.

Ο προϋπολογισμός Τραμπ περιλαμβάνει περικοπή δαπάνης 616 δισ. δολαρίων την ερχόμενη δεκαετία από το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης φτωχών Αμερικανών (medicaid) και από το πρόγραμμα υγειονομικής ασφάλισης παιδιών, που υπολογίζεται να αφήσει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έως και 23 εκατ. Αμερικανούς.

Επίσης, περιλαμβάνει μείωση της δαπάνης για βοήθεια σε είδος (τρόφιμα) κατά 193 δισ. δολάρια. Ο ρόλος του ομοσπονδιακού κράτους περιορίζεται δραστικά, εξαιτίας του περιορισμού της χρηματοδότησης όλων των υπουργείων κατά 1,4 τρισ. δολάρια ή κατά 40% έως το 2027.

Από τις περικοπές εξαιρούνται τα υπουργεία Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας με τις αμυντικές δαπάνες να αυξάνοντας κατά 60 δισ. το χρόνο.

Αμφιλεγόμενη είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αύξηση φορολογικών εσόδων 2 τρισ. δολαρίων, που θα προέλθει χάρη στη σχεδιαζόμενη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και ιδιωτών κατά 5,5 τρισ. δολάρια. Η πρόβλεψη βασίζεται στην εξίσου αισιόδοξη, αν όχι ουτοπική, πρόβλεψη ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί, κατά μέσον όρο, με ρυθμό 3% την ερχόμενη δεκαετία.

Καμία από τις υποθέσεις του Λευκού Οίκου, ότι το φορολογικό σχέδιο Τραμπ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα κατά 2 με 2,6 τρισ. δολάρια, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, δεν είναι ρεαλιστική, δήλωσε χθες η Μάγια ΜακΓκίνες, πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής για Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό. Η κ. ΜακΓκίνες χαρακτήρισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%, κατά μέσον όρο, «πραγματικά αδύνατη και ότι υιοθετεί απίθανες υποθέσεις περί μη αλλαγής στα έσοδα και μείωσης φόρου». Το ανεξάρτητο Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής έχει υπολογίσει πως η πρόταση Τραμπ για περικοπή της φορολογίας θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7,2 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και πρόταση πώλησης του 50% των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να συναντήσει ισχυρές διακομματικές αντιδράσεις, καθώς και την αντίθεση του ΟΠΕΚ και της πετρελαϊκής βιομηχανίας καθώς μια τέτοια προοπτική θα ασκεί διαρκή πίεση στις τιμές των καυσίμων,

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο στόχος είναι η άντληση εσόδων 500 εκατ. δολαρίων για το δημοσιονομικό έτος 2018 και έσοδα 16,6 δισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία.

Πηγή

Breaking News