Τουρκία: Πόλεμο εξαπολύει ο Ερντογάν σε επιχειρηματίες

by | May 26, 2017 | Αναλύσεις

BREAKING News

Κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν


Πογκρόμ κατά επιχειρηματιών από τον Ερντογάν

Διώξεις και συλλήψεις επιχειρηματιών καθώς και κατασχέσεις-επιτάξεις εταιριών σε μεγάλη κλίμακα έχει ξεκινήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ η οικονομία τις χώρας παραπαίει και το διεθνές κεφάλαιο αναζητά διέξοδο υπό το φόβο εμπλοκής στο κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος και το οποίο καθημερινά διευρύνεται και εντείνεται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης με δικαστικό επιμελητή 879 εταιρίες με συνολική κεφαλαιοποίηση 11,32 δισ. δολαρίων. Οι επιχειρήσεις αυτές θεωρήθηκε ότι διατηρούσαν σχέσεις με την παράνομη πλέον οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Περισσότεροι από 45.000 εργαζόμενοι απασχολούνταν στις κατασχεθείσες επιχειρήσεις. Την ίδια χρονική περίοδο, 147 μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τη λειτουργία τους κατόπιν κρατικής απόφασης.

Τα στοιχεία προκαλούν τρόμο στους Τούρκους και ξένους επιχειρηματίες και αποτελούν το βασικό λόγο διακοπής των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και της εκροής κεφαλαίων από την Τουρκία.

Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης. θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου από την Αγκυρα.

Συνολικά πάνω από 50.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή προφυλακισμένοι στην Τουρκία ως ύποπτοι για συνέργεια στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου ή για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αποδεκατισμένα είναι τα σώματα ασφαλείας, το Δημόσιο, οι ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, ενώ υπό διωγμό τελούν οι Κούρδοι, ενώ έχουν συλληφθεί και βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος. Εσχάτως στο στόχαστρο τέθηκε και η αντιπολίτευση της οποίας τα media φιμώνει, με αφορμή τη σύγκρουση με την κυβέρνηση στο Δημοψήφισμα και την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Πηγή

Breaking News