Human Rights Watch: Σε σκοτεινές εποχές επιστρέφει η Τουρκία

by | Oct 27, 2017 | Αναλύσεις

BREAKING News

Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων διακιωμάτων ανησυχούν τον επικεφαλής της ανθρωπιστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης

Την ανησυχία του ότι η Τουρκία επιστρέφει ολοταχώς σε ένα σκοτεινό παρελθόν βασανιστηρίων, εκφράζει ο Βρετανός επικεφαλής της Human Rights Watch Hugh Williamson σε συνέντευξη που παραχωρεί στο σημερινό φύλλο της NRC Handelblad.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο Βρετανός ακτιβιστής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία προκειμένου να διερευνήσει καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με θύματα κατηγορούμενους για διασυνδέσεις με το PKK ή με το κίνημα του Gulen.

Ο Williamson κάνει λόγο για εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων από την πλευρά των τουρκικών αρχών, εξηγώντας, παράλληλα, ότι η Τουρκία έχει μια μακρά ιστορία βασανιστηρίων και εξαφανίσεων. Ενώ τη δεκαετία του ’90 τα θύματα ήταν κυρίως Κούρδοι και υπήρξε μάλιστα σειρά αποφάσεων-κόλαφος για το θέμα αυτό από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζει η εφημερίδα, τώρα παρατηρείται εκ νέου μια μεγάλη αύξηση των βασανιστηρίων σε αστυνομικά τμήματα με θύματα πλέον όχι μόνο Κούρδους, αλλά και πολιτικά αντιφρονούντες.

Ο Williamson αποδίδει την αύξηση των σχετικών κρουσμάτων στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξακολουθεί να ισχύει στηΝ Τουρκία ένα χρόνο και πλέον μετά το πραξικόπημα, γεγονός που όπως διευκρινίζει, αφήνει στο απυρόβλητο τις αστυνομικές αρχές και εδραιώνει μια κουλτούρα ατιμωρησίας σε ό,τι αφορά την τέλεση βασανιστηρίων.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν πρόκειται να επιδειχθεί η παραμικρή ανοχή απέναντι σε όσους τελούν βασανιστήρια, ο Williamson σημειώνει ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τα έργα» και αυτό είναι «σοκαριστικό» για μια χώρα σαν τη Τουρκία που βλέπει πλέον ορατό τον κίνδυνο να αναβιώσουν άμεσα οι μελανότερες σελίδες της πρόσφατης ιστορίας της.

Πηγή

Περισσότερες δημοσιεύσεις της κατηγορίας Τουρκία ΕΔΩ

Breaking News