Εκρηκτικό το κλίμα σε Έβρο και νησιά

by | Mar 1, 2020 | Ελλάδα, Πολιτική

BREAKING News

Χιλιάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα-Επιτίθενται στις ελληνικές δυνάμεις-Χαλαρή η αντίδραση της ΕΕ- Σύγκληση ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου

Παρακολουθείστε την ενημέρωση από το e-evros.gr

Στα άκρα κινείται η τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες ώρες. Οι Τούρκοι όχι μόνο διευκολύνουν τους μετανάστες στη μετακίνηση προς τις Καστανιές Έβρου και τους μοιράζουν δακρυγόνα, αλλά ρίχνουν πια και οι ίδιοι χημικά σε Έλληνες αστυνομικούς.

Η ρίψη των χημικών από την τουρκική πλευρά καθοδηγήθηκε με τη χρήση δύο drones που πετούσαν στο σημείο

Από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παρανομή είσοδο στη χώρα.

Χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται σε όλο το μήκος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος με αποτέλεσμα να μαίνονται άγρια επεισόδια με τις ισχυρές δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και του στρατού.

Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως θα γίνει ό, τι χρειαστεί για την φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, έστειλε από τις Καστανιές ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ακόμη δεν έχει χρειαστεί, αλλά εφόσον αυτό απαιτηθεί, θα υπάρξει ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα.

Στα νησιά

Κάτοικοι εμποδίζουν την αποβίβαση μεταναστών στη Θερμή Λέσβου – Γύρω στους 500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει την Κυριακή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου – Εκκλήσεις των τοπικών φορέων στους κατοίκους της Λέσβου να ενισχύσουν τα μπλόκα
Πολυπληθείς ομάδες πολιτών από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα, αλλά και από την Μυτιλήνη έχουν μπλοκάρει αυτή τη στιγμή τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο.

Σύμφωνα με το StoNisi.gr, οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ και διεκδικούν την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρίσκονται στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης με το Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της Περιφερειακής αρχής βορείου Αιγαίου με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με έκκλησή του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, καλεί τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης και συνέχισε: «Δεν θα δέχεται όλο το βάρος η Μόρια!».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουτζούρης κάνει έκκληση για ειρηνική διαμαρτυρία, ενώ ο πρόεδρος της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης τόνισε ότι «το χωριό δεν είναι κατά των προσφύγων και μεταναστών, αλλά δεν πάει άλλο. Για να ζεσταίνονται καίνε όλα τα δέντρα, για να φάνε μας παίρνουν τα ζώα. Αποσυμφόρηση τώρα».

Πολίτες εμποδίζουν την αποβίβαση μεταναστών στο λιμάνι της Θερμής

Στο μεταξύ, ομάδα πολιτών από την περιοχή της Θερμής έχει αποκλείσει το λιμάνι της Θερμής (κοντά στην Παναγιούδα, περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης) μην επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που οδηγήθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί. Στη βάρκα επιβαίνουν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, ενώ προπηλακίστηκαν και μέλη ΜΚΟ.

ΕΕ:Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ την επόμενη εβδομάδα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα υπουργού Νίκου Δένδια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι παρακολουθούν στενά τις αθρόες αφίξεις μεταναστών στον Έβρο, ενώ εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στη χώρας μας, τονίζοντας δε ότι η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των συνόρων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπορέλ σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις εντός και γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρία συνιστούν «σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

«Προκαλούν ανείπωτα ανθρωπιστικά δεινά στον πληθυσμό και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και πέραν αυτής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει αυτή τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει μόνο «πολιτική λύση» στην κρίση της Συρίας, ο Μπορέλ τονίζει ότι παράλληλα, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι θα πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης» που είναι σε εξέλιξη, υπογράμμισε.

Έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ο Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό – Τι δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος

Προσφυγικό: Σύγκληση Συμβουλίου ΥΠΕΞ ζήτησε ο Δένδιας από τον Μπορέλ

Έκρυθμη κατάσταση στις Καστανιές: Πετροπόλεμος από τους μετανάστες, χημικά από την ΕΛΑ

Έβρος: Συγκεντρώνεται κόσμος στις Καστανιές – Φωνάζουν «μπράβο πατρίδα» στο στρατό (vids)

Breaking News