Πόντιος Πιλάτος για άλλη μια φορά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

by | Feb 5, 2021 | Ελλάδα, Πολιτική

BREAKING News

(Υπέρ της Τουρκίας)-Ομιλία σε βρετανικό Think Tank

Μιλώντας χθες στο βρετανικό Think Tank CHATHAM HOUSE με θέμα “Νέες Ιδέες για το το ΝΑΤΟ του 2030, ο Jens Stoltemberg ερωτηθείς και για την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, ανέφερε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι “αξιόλογοι σύμμαχοι”, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του  ΝΑΤΟ είναι να παρέχει μια πλατφόρμα για την αντιμετώπιση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Ο ΓΓ είπε ότι οι διαφωνίες μπορούν να ξεπεραστούν μέσω «ειλικρινών συζητήσεων».

Έκανε λόγο για τον “μηχανισμό στρατιωτικής απεμπλοκής”, με την Ελλάδα και την Τουρκία να συμμετέχουν στις συνομιλίες με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων στην Ανατολική Μεσόγειο. “Αυτή είναι μια στρατιωτική συμμαχία επικοινωνίας, μια ανοιχτή γραμμή, στρατιωτικές-τεχνικές συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού στρατού και του προσωπικού εδώ στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Και με αυτό, μειώνοντας τους κινδύνους συμβάντων, ατυχημάτων μεταξύ πλοίων, αεροπλάνων στην Ανατολική Μεσόγειο που προέρχονται από την Τουρκία και την Ελλάδα”, ανέφερε ο ΓΓ, σημειώνοντας παράλληλα ότι “η μείωση της έντασης είναι σημαντική καθώς θα αποτρέψει ατυχήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θύματα”.

Ακροθιγώς, χωρίς καμία αναφορά για την επιθετική στάση της Τουρκίας, ο Stoltenberg αναφέρθηκε και στα γεγονότα των Ιμίων του 1999, που υπήρξαν απώλειες.

Υποστήριξε δε ότι ο μηχανισμός στρατιωτικές απεμπλοκής στο ΝΑΤΟ “βοήθησε επίσης να ανοίξει το δρόμο για την Ελλάδα και την Τουρκία να καθίσουν και να επανεκκινήσουν αυτό που αποκαλούν διερευνητικές συνομιλίες για τις υπάρχουσες  διαφωνίες”.

“Έτσι, ναι, υπάρχουν ανησυχίες, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ είναι να προσπαθήσει να βρει τρόπους βήμα προς βήμα, όχι μόνο να εκφράζει τις ανησυχίες, αλλά και να βρει μια θετική προσέγγιση, μια δίοδο προς τα εμπρός. .. Και τις τελευταίες εβδομάδες ή μήνες, έχουμε δει κάποια σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει επίσης όταν οι σύμμαχοι διαφωνούν, όπως κάνουν, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Δείτε το βίντεο (στο 23ο λεπτό)

Breaking News