“Ναι σε όλα”… και μετά τι;

by | May 14, 2021 | Απόψεις

BREAKING News

Δεν βλέπουν νέα μνημόνια… Στραβοί είναι;

Του Γιώργου Κράλογλου,

Βγήκαμε από το μνημόνιο με την οικονομία “πειραματόζωο” στην εφαρμογή, πρώτη φορά, Ενισχυμένης Εποπτείας, ως το 2060. Τι το θέλουν το άλλο μνημόνιο…

Επειδή οι δυνάμεις της ροζ αριστεράς και της προόδου… έριξαν χθες σανό (νέας εσοδείας), πως δεν φοβούνται επιστροφή στα μνημόνια, ανασκαλίζοντας δόξες…, του 2018 με την έξοδο από το μνημόνιο (το δικό τους μνημόνιο…) καλό είναι να φρεσκάρουμε την πρόσφατη (προ 3ετίας) μνήμη μας.

Τι ήταν, στην πράξη, η συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο που ψήφισαν οι “ναι σε όλα” της ροζ αριστερής (με το ολίγο μαύρο…) κυβέρνησης του 2018;

Πάμε για λίγο στο 2013. Τότε που η Ε.Ε., τρελαμένη από χρέη των μελών και ιδιαίτερα από το ανεξέλεγκτο χρέος της Ελλάδας, ενέκρινε την εφαρμογή του 472/2013 κανονισμού για σκληρή (Ενισχυμένη, στη διπλωματική διάλεκτο…) Εποπτεία στους μπαταχτσήδες.

Και τώρα ας “μεταφράσουμε” τον 472 κανονισμό από την “πλάγια” γλώσσα της Κομισιόν και του Εurogroup στα ελληνικά μιας και εμάς πόνεσε και έκοψε… η συμφωνία της κυβέρνησης του 2018 αφού εμάς επέλεξαν σαν του κασίδη το κεφάλι…

Εμείς (λέει η συμφωνία) θα εγκρίνουμε, μέχρι το 2060 και μέχρι να πληρώσετε το 75% του χρέους και τα έξοδα του κλητήρα των υπουργείων σας για να έχουμε ήσυχο το δικό μας κεφάλι( σ.σ. αυτό συμβαίνει στην πράξη και ψάξτε το…).

Εμείς θα ελέγχουμε, κάθε 3 μήνες, την οικονομία σας και θα βγάζουμε εκθέσεις για να ξέρουν οι οίκοι με ποιόν έχουν να κάνουν. (σ.σ. έχουμε παραδώσει πάνω από 10 εκθέσεις μέχρι τώρα εκτός από τις “έκτακτες” για αυξήσεις με πρωτοβουλία μας).

Εμείς θα κανονίζουμε και τις αυξήσεις των διευθυντών των υπουργείων σας και αν αυτά που ξοδεύονται σε κάθε υπουργείο στέκουν, κατά τη δική μας άποψη.

Εμείς θα κανονίζουμε τι θα πληρώνεται για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ αν θέλετε να μαζέψετε φόρους για να μας δίνετε τη δόση των χρεών σας. (σ.σ. χωρίς έγκριση Βρυξελλών μη περιμένετε καταργήσεις σε ΕΝΦΙΑ και μειώσεις της προκοπής σε ΦΠΑ)

Εμείς θα σας πούμε αν οι ενεργειακοί σας στόχοι σε σχέση με τους λιγνίτες και με τη συμμετοχή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι αυτοί που πρέπει και πότε θα πρέπει να κάνετε αλλαγές σε λιγνίτες ή κάρβουνα που χρησιμοποιείτε στην παραγωγή του ηλεκτρικού σας. (σ.σ. εξ ου και το πρόγραμμα για τον τερματισμό της λιγνιτοπαραγωγής)

Εμείς θα έχουμε γνώμη για τη δική σας αποκρατικοποίηση αν συμβαίνει και η κρατική σας οικονομία δεν θα βγάζει πέρα και καταβροχθίζει λεφτά του κορβανά που προορίζονται για να ξεπληρώσετε τα χρέη σας. (σ.σ. για την Ελλάδα συμφωνήθηκε η γνωστή λίστα με 29 αποκρατικοποιήσεις και δικάστηκαν πρόστιμα για παράνομες επιδοτήσεις κρατικών επιχειρήσεων)

Εμείς θα ορίζουμε τι πλεονάσματα χρειάζεται να έχετε από χρόνο σε χρόνο. (σ.σ. για την περίπτωση της Ελλάδα το ξεκίνημα έγινε από τα γνωστά 3,5%. Και ακόμη εκεί είμαστε, έστω και υπό σιωπηρά αναστολή… λόγω πανδημίας).

Εμείς θα ορίζουμε τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια, με το εσωτερικό σας χρέος, με τις εισφορές σας αλλά και τα προγράμματα υγείας σε κάθε μορφή αναγκών. (σ.σ. η Ελλάδα μόλις τώρα θα δοκιμάσει την καυτή ανάσα των δανειστών έτσι και βάλει εμπρός σε θέματα αναβάθμισης προγραμμάτων υγείας).

Και τι να κάναμε…; λέει ο, προφανής, αντίλογος των συντρόφων της ροζ αριστεράς και της προόδου (να μη ξεχνάμε το προόδου…). Να μη βγαίναμε από τα μνημόνια;

Όταν συμφωνείς με τις Βρυξέλλες να ξεκινήσει, από την Ελλάδα, για πρώτη φορά, ο κανονισμός (472/13) της πιο σκληρής Εποπτείας που εφαρμόστηκε ποτέ από την Ε.Ε, δεν “κομπάζεις” ότι έσκισα τα μνημόνια.

Και δεν λες ότι δεν βλέπω μνημόνια όταν η Ενισχυμένη Εποπτεία (που εσύ αποδέχτηκες) επιβάλλει μεταφορά στις Βρυξέλλες του συνόλου των αποφάσεων της οικονομική μας πολιτικής (ως το 2060 και αν έχει πληρωθεί το 75% του χρέους) έτσι και σε πιάσουν να έχεις ξεχάσει… κάτι από τα παραπάνω. Είναι λοιπόν ή δεν είναι η συμφωνία του 2018, το χειρότερο μνημόνιο που υπογράψαμε μετά το 2010;

capital.gr

Breaking News