Η ανάποδη φορά του πλανήτη

by | Jan 2, 2022 | Απόψεις

BREAKING News

Η αλαζονεία και το κέρδος στον νέο κόσμο.-

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης,

Θα μπορούσε να είναι μεμονωμένο γεγονός. Τυχαίο. Αλλά πιθανότατα είναι σκηνή από το μέλλον.

Ζεύγος Ελλήνων που διέμενε στις ΗΠΑ, σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Νέας Υόρκης, έλαβε τη μεγάλη απόφαση. «Αμπαλάρισε» την οικοσκευή του, πήρε τα παιδιά του και τις γάτες του, επιβιβάστηκε στην πρώτη πτήση που βρήκε ανοιχτή με προορισμό την Αθήνα και «παλιννόστησε» στην Ελλάδα. Σε κάποια πόλη της βόρειας επικράτειάς της που ικανοποιεί τις φιλοδοξίες τoυ. Είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τη μετανάστευσή τους στις ΗΠΑ.

Όταν κάποιοι τούς ρώτησαν «γιατί;», δεν κρύφτηκαν. «Φεύγουμε εγκαίρως γιατί δεν θέλουμε να είμαστε εκεί όταν συμβεί το κακό, μετά τέσσερα χρόνια το πολύ!» απάντησαν. Και εξήγησαν: «Τα παιδιά μας είναι λευκά. Γηγενείς Αμερικανοί πολίτες! Κι όμως, μετά τις 8 το βράδυ δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο σε μια από τις πλουσιότερες συνοικίες της πόλης. Μπορεί να κινδυνεύσουν δι’ ασήμαντον αφορμήν.

Ήδη, οι λευκοί δέχονται μπούλινγκ από μαύρους μετανάστες στον δρόμο. Να σε μαχαιρώσει κανείς ή να σε σπρώξει στις γραμμές του μετρό χωρίς να σε ξέρει είναι πλέον καθημερινότητα. Φοβόμαστε πως, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσία, που θα σημάνουν την επιστροφή Τραμπ στο προσκήνιο και την αδυναμία του προέδρου να νομοθετεί μετά την απώλεια της πλειοψηφίας, οι μισοί Αμερικανοί θα επιτεθούν στους άλλους μισούς! Η κατάσταση στην οικονομία είναι χειρότερη από αυτήν που φαίνεται. Ο πραγματικός πληθωρισμός είναι στο 15%! Το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών πάει κατά διαβόλου. Η κοινωνία ζει με επιδόματα από το τύπωμα χρήματος, που έφθασε στο όριο. Οι Κινέζοι κομματιάζουν με drones τα υποβρύχιά μας στον Ειρηνικό και το κρύβουμε! Είναι θέμα ετών το κραχ!»

Η απόγνωσή τους μου θύμισε τις προβλέψεις κορυφαίου πολιτικού της χώρας, «Νέστορα» της κεντροδεξιάς παρατάξεως. «Αν επιστρέψει ο Τραμπ, θα κυβερνήσει ως ημιδικτάτορας! Διάβασε λίγο Ιστορία! Σε καιρούς ριζοσπαστικούς, η επόμενη λύση ηγεσίας είναι χειρότερη από την αρχική. Τους Γιρονδίνους στη Γαλλία διαδέχθηκαν οι Ροβεσπιέροι! Οι γκιλοτίνες. Τον Κερένσκι στη Ρωσία, ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι!» Πράγματι. Ζούμε σε εποχή που αδύναμες και ανεπαρκείς παγκόσμιες ηγεσίες καλούνται να διαχειριστούν τις τύχες του κόσμου. Με όπλο μόνο τον φανατισμό και τον αυταρχισμό.

Οι αντιδράσεις τους στα κοινά προβλήματα ενός παγκόσμιου χωριού είναι παιδαριώδεις. Αντιμετωπίζουν την πανδημία με όρους κερδοσκοπίας και χρηματιστηρίου. Αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση με γεωπολιτική αλαζονεία. Η πανδημία διαρκεί δύο χρόνια και αναζωπυρώνεται με μεταλλάξεις στον άξονα Αφρική – Μεγάλη Βρετανία. Αντί να γίνει δεκτή η πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων και για τον εμβολιασμό των φτωχών και ευπρόσβλητων κατοίκων των υποανάπτυκτων περιοχών όλου του πλανήτη, η Δύση επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με τον εμβολιασμό αποκλειστικά των προνομιούχων κατοίκων της, η δε Μεγάλη Βρετανία με αδιαφορία για την τήρηση των κανόνων. Αντί η πανδημία να περιοριστεί με οικουμενισμό, η απάντηση είναι ο υγειονομικός εθνικισμός και ο κερδοσκοπικός καπιταλισμός.

Πενήντα δισ. δολάρια είναι τα κέρδη μιας εταιρίας από την τρίτη δόση, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε! Η ανακύκλωση του εμβολιασμού δεν είναι λύση, η διεύρυνσή του ναι. Αλλά οι ηγεσίες, μυωπικές και εγωιστικές, διαπλεκόμενες με κατεστημένα συμφέροντα, επιμένουν να δίνουν παλιές απαντήσεις σε νέα προβλήματα! Το ίδιο συμβαίνει με την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας. Οσο η Δύση αρνείται να συμπράξει με τη Ρωσία στην ίδρυση ενιαίας αγοράς ενέργειας, προσπαθώντας να καθυστερεί την προέλαση της Μόσχας στην Ευρώπη και την αγορά της, τόσο περισσότερο θα τιμωρεί και θα καταδικάζει τους πολίτες της! Είναι ιστορικά γελοίο! Ο καπιταλισμός εμποδίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών με κρατικό παρεμβατισμό – μπλοκάροντας τη λειτουργία του βόρειου αγωγού λόγω… Ουκρανίας! Με αυτά τα μυαλά, πώς μπορεί να ελπίζει ο κόσμος σε ένα καλύτερο αύριο το 2022; Οι εγωισμοί, η αλαζονεία και η κερδοσκοπία είναι κακοί οιωνοί. Εμμονές αδιανόητες. Ας ελπίσουμε -όσοι πιστεύουμε τουλάχιστον- ότι ο καλός Θεός θα φωτίσει στο τέλος τις ηγεσίες. Οι ενδείξεις είναι πως ο κόσμος έχει λάβει πλέον ανάποδη φορά. Θα ζούμε ευχάριστα διαλείμματα μόνον ανάμεσα σε μεγάλες κρίσεις, που θα διαχειρίζονται ανεπαρκείς ηγεσίες! 

Breaking News