Το πρόσχημα των ίσων αποστάσεων & η επικοινωνιακή διαχείριση της τουρκικής αναδίπλωσης

by | May 20, 2022 | Απόψεις, Διεθνή

BREAKING News

Η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται για την ουσία και δεν έχει κανένα λόγο να βραχυκυκλώσει την επικοινωνιακή στρατηγική του Ερντογάν, που θέλει να παρουσιασθεί ως καθοριστικός παράγων της εισόδου της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.-

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος,

Από την επομένη της εκλογής Μπάιντεν ο Ερντογάν έχει αρχίσει μια αναδίπλωση κυρίως στην Μέση Ανατολή με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, τα Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, δηλαδή με σχεδόν όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

ΗΠΑ και Τουρκία έχουν εισέλθει στην πιο δύσκολη φάση της προσπάθειας των διμερών σχέσεων στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με ζητούμενο την σύγκλιση της Άγκυρας με την Δύση.

Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι η με το πρόσχημα των ίσων αποστάσεων που πρέπει να τηρεί μια χώρα που διαμεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εμπολέμους έχει ημερομηνία λήξης.

Έτσι και επικοινωνιακά και επί της ουσίας θέτει μαξιμαλιστικά όλες τις καταγεγραμμένες αποκλίσεις στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ , το ΝΑΤΟ και με την Δύση με επικοινωνιακό κυρίως στόχο να παρουσιάσει την αναδίπλωση της εθνικής ατζέντας της Τουρκίας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή ως διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για μια νέα στρατηγική ισότιμη σχέση.

Η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται για την ουσία και δεν έχει κανένα λόγο να βραχυκυκλώσει την επικοινωνιακή στρατηγική του Ερντογάν, που θέλει να παρουσιασθεί ως καθοριστικός παράγων της εισόδου της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τα ουσιαστικά βήματα προσέγγισης έχουν γίνει:

– Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ενεργειακή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία αλλά ούτε και σχήματα διμερούς η πολυμερούς πολιτικής συνεργασίας που αποκλείουν την Άγκυρα.

– Η Τουρκία έχει πάρει αποστάσεις από την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Χαμάς ένα σαφές μήνυμα ότι θέλει όχι απλώς εξομάλυνση αλλά συνολική προσέγγιση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Με δύο λόγια η Άγκυρα έχει μπει σε τροχιά συνολικής εξομάλυνσης με τις ΗΠΑ η αθέατη πλευρά της οποίας δεν είναι άλλη από τον ρόλο της στην ανασύνταξη του ΝΑΤΟ απέναντι στην Ρωσία με έμφαση στον Εύξεινο Πόντο και τα Βαλκάνια.

ΗΠΑ και Τουρκία προφανώς συζητούν για τον ενισχυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο, με δεδομένη την απώλεια πρόσβασης στην θάλασσα της Ουκρανίας αλλά και πιθανή παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ρουμανίας με την πρώην ΕΣΣΔ .

Υπό το φως των ανατροπών που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία οι S-400 και οι αμερικανικές κυρώσεις είναι ένα υστερόγραφο από το παρελθόν όπου η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα λόγο να στερήσει από τον Ερντογάν τον ρόλο μιας υπερήφανης εθνικής διαπραγμάτευσης.

Άλλωστε η ψυχραιμία των Μπάιντεν –Μπλίνκεν δίνει την πραγματική διάσταση και αντίκρισμα της απειλής για Βέτο στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ και Τουρκία για διαφορετικούς λόγους η καθεμία έχουν από ότι φαίνεται αποφασίσει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για μια προσέγγιση που φιλοδοξεί να είναι συνολική και στρατηγική.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος)

Breaking News