Η Βορειοατλαντική συμμαχία & το μέλλον της Ουκρανίας

by | May 23, 2022 | Απόψεις, Διεθνή

BREAKING News

Η νεκρανάσταση του ΝΑΤΟ.-

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος,

Η ανασύνταξη του ΝΑΤΟ, η οποία θα προκαλέσει αντίστοιχες κινήσεις από την ρωσική πλευρά, θα καταστήσει εκ νέου και για άγνωστο χρονικό διάστημα αδύνατη την όποια πρωτοβουλία εξομάλυνσης από το Βερολίνο και το Παρίσι.

Την Τρίτη κλείνουν τρείς μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κι εύλογα τίθενται μια σειρά ερωτήματα:

-Πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση;

-Ποιο είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ε.Ε.;

-Πώς θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες με συνολική διευθέτηση η απλώς με μια εκεχειρία στο μοντέλο της παγωμένης σύγκρουσης με συχνές-πυκνές θερμές αναφλέξεις;

-Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία από την Δύση;

Η απάντηση από τώρα μπορεί να προεξοφληθεί καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ακόμη και στην καλύτερη δυνατή μορφή συνολικής ειρηνικής διευθέτησης δεν πρόκειται να επηρεάσει την αναζωογόνηση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της Γερμανίας και των χωρών της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης που δεν θέλουν να αποδεχθούν την πρόταση Μακρόν για στρατηγική χειραφέτηση της Ε.Ε μια πρόταση που διατυπώθηκε το φθινόπωρο του 2017 από τον Γάλλο Πρόεδρο στην Πνύκα και στην συνέχεια στη Σορβόννη και πρόσφατα αναβαθμίσθηκε σε πρόταση για την ίδρυση μιας παράλληλης με την Ε.Ε. θεσμικής δομής την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

Άλλωστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική χειραφέτηση προϋποθέτει συνολική γαλλογερμανική σύγκλιση για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η τελευταία φορά που κατεγράφη δυναμική αμυντικής χειραφέτησης της Ε.Ε. ήταν την Άνοιξη του 2003 όταν λίγο μετά τον γαλλογερμανικό συμβιβασμό που οδήγησε στο Σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης και με αφορμή την σύγκρουση του Γαλλογερμανικού Διδύμου με τις ΗΠΑ για την επικείμενη εισβολή στο Ιράκ η Γαλλία, η Γερμανία , το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο δεσμεύθηκαν να εργασθούν προς την κατεύθυνση στρατηγικής χειραφέτησης της Γηραιάς Ηπείρου από το ΝΑΤΟ και την Διατλαντική Σχέση.

Με άλλα λόγια η ανασύνταξη του ΝΑΤΟ, η οποία θα προκαλέσει αντίστοιχες κινήσεις από την ρωσική πλευρά, θα καταστήσει εκ νέου και για άγνωστο χρονικό διάστημα αδύνατη την όποια πρωτοβουλία εξομάλυνσης από το Βερολίνο και το Παρίσι.

Η όποια διαπραγμάτευση από το μέλλον της Ουκρανίας μέχρι και το καθεστώς ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη θα είναι μια διμερής διαπραγμάτευση ΗΠΑ –Ρωσίας.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)

Breaking News