Ο παραλογισμός του Ερντογάν δεν έχει όρια

by | Sep 19, 2022 | Απόψεις, Διεθνή

BREAKING News

Το ΝΑΤΟ υποθάλπει “τρομοκράτες” του ΡΚΚ; Στη Ρωσία δρα νόμιμα… Ταγίπ.

του Burak Bekdil, Gatestone Institute,

Το γενεαλογικό δέντρο της ιδεολογίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εγγενώς αντιδυτικό, κατά των ΗΠΑ και κατά του ΝΑΤΟ. Μόλις 11 ημέρες μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 18 Ιουλίου, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα παγώσει τις υποψηφιότητες για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν συνάδουν με τον «αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων» της Τουρκίας.

Αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Το 2019, ο Ερντογάν αποκάλεσε τους μισούς Τούρκους (όσους δεν τον ψηφίζουν) τρομοκράτες. Την ίδια χρονιά, ο Ερντογάν ανακήρυξε το φιλοκουρδικό Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας τρομοκρατική οντότητα. Στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015, το κόμμα αυτό κέρδισε το 13% των εθνικών ψήφων και 80 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το 2021, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι φοιτητές που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τον διορισμό του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi ήταν «τρομοκράτες». Οι Σκανδιναβοί μπορεί να δυσκολεύονται κάπως να συνεργαστούν με τον Ερντογάν και να κυνηγήσουν πάνω από 40 εκατομμύρια Τούρκους “τρομοκράτες” εκτός από δεκάδες εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στην Τουρκία, το Ιράκ, τη Συρία — και την Ευρώπη.

Στις 17 Μαΐου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ασκούσε βέτο στις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τις κατηγόρησε ότι φιλοξενούν Κούρδους (και άλλους) “τρομοκράτες”. Υπό την πίεση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αφαίρεσε υπό όρους το βέτο του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 Ιουνίου στη Μαδρίτη. Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν πατάξουν ολόψυχα όλους όσους θεωρεί τρομοκράτες ο Ερντογάν, αυτό σημαίνει ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη τους;

Πάρτε, για παράδειγμα, τη διαβόητη περίπτωση του Οσμάν Καβαλά, ενός φιλάνθρωπου και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή τα τελευταία πέντε χρόνια με ψευδο-κατηγορίες για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ταραχών κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν, κατασκοπεία και έναν πλούσιο φανταστικό κατάλογο άλλων εγκλήματα.

Στις 11 Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δημοσίευσε την απόφασή του σχετικά με την μη απελευθέρωση του Καβαλά, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Μάιο. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει προηγούμενη απόφαση του ΕΔΑΔ από τον Δεκέμβριο του 2019 που ζητούσε την απελευθέρωση του Καβάλα. Είναι σπάνιο το δικαστήριο να επιπλήξει ρητά ένα κράτος επειδή δεν συμμορφώθηκε με μια απόφαση. Η απόφαση του ΕΔΑΔ θεωρείται ότι φέρνει το Συμβούλιο της Ευρώπης ένα βήμα πιο κοντά στην αναστολή της ιδιότητας μέλους της Τουρκίας ή την απέλασή της όπως έκαναν η Ρωσία μετά εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Καβαλά αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες, αλλά, καθώς ο Ερντογάν επιμένει δημόσια ότι είναι «προδότης», δεν αποφυλακίστηκε. Μετά την αθώωσή του, ένας εισαγγελέας δημοσίευσε αμέσως νέο κατηγορητήριο εναντίον του. Αν, σε αυτή την περίπτωση, ο Καβαλά είχε δραπετεύσει από τα τουρκικά μπουντρούμια και εμφανιζόταν στη Σουηδία ή τη Φινλανδία, ο Ερντογάν πιθανότατα θα επέμενε στην έκδοσή του πριν δώσει το πράσινο φως στην ένταξη των Σκανδιναβών στο ΝΑΤΟ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ο Ερντογάν μπορεί να θεωρεί τρομοκράτη, ο οποίος, στην πραγματικότητα, είναι απλώς κάποιος που αντιτίθεται στην ισλαμική κυριαρχία του Σουλτάνου.

Ο παραλογισμός του Ερντογάν δεν έχει όρια. Αναφέρεται στο PKK όταν μιλάει για «Κούρδους τρομοκράτες». Έχει δίκιο ότι η βίαιη αυτονομιστική εκστρατεία του PKK από το 1984 έχει στοιχίσει περισσότερες από 40.000 ζωές στην Τουρκία. τα θύματα ήταν και Τούρκοι και Κούρδοι. Τουρκία, Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Ένωση – συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας – έχουν επισήμως απαγορεύσει το PKK ως τρομοκρατική οντότητα. Πού είναι το PKK είναι νόμιμο; Στον «στρατηγικό σύμμαχο» του Ερντογάν, τη Ρωσία. Έχει ο Ερντογάν να πει κάτι για τον Πούτιν; ΟΧΙ!.

Ο Καβαλά δεν είναι τρομοκράτης. Εάν ο Ερντογάν θέλει να πολεμήσει την τρομοκρατία, δεν θα πρέπει να βασανίσει έναν φιλελεύθερο φιλάνθρωπο κρατώντας τον στην απομόνωση παρά την αθώωσή του. Αντίθετα, ο Ερντογάν θα πρέπει να επανεξετάσει, συγκεκριμένα να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για μια νέα στρατιωτική εισβολή στη Συρία – και να μην προσθέσει στη στρατιωτική συσσώρευση της Τουρκίας στη Συρία – μόνο και μόνο για να κερδίσει μια χούφτα περισσότερες εθνικιστικές ψήφους στις εκλογές του επόμενου έτους, με την υπόθεση ότι μια νέα στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία θα του κέρδιζε κρίσιμες ψήφους από τους εθνικιστές Τούρκους.

Υπάρχουν αναφορές ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια νέα τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία και έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις ΗΠΑ. μάχη κατά της τρομοκρατικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Η κύρια ανησυχία είναι ότι οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική κίνηση στη Συρία θα προσέλκυε τις Η.Π.Α. εταίρος, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, μακριά από τη μάχη κατά του ISIS, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και έχουμε ξεκαθαρίσει τις αντιρρήσεις μας για την Τουρκία», δήλωσε η Dana Stroul, Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή. «Μια τέτοια επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο την εκστρατεία του συνασπισμού των δυνάμεων των ΗΠΑ κατά του ISIS και θα εισαγάγει περισσότερη βία στη Συρία». Η Δύση πρέπει να πει στον Ερντογάν ότι είναι το ISIS, όχι άνδρες όπως η Καβάλα, ότι είναι η τρομοκρατική απειλή για τον πολιτισμό.

Breaking News