Σε αχαρτογράφητα νερά η Ευρώπη

by | Sep 19, 2022 | Απόψεις, Διεθνή

BREAKING News

Η ώρα της αλήθειας.-

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Το μακράς διάρκειας τηλεφώνημα Σολτς – Πούτιν πριν από λίγες μέρες διαμηνύει πλαγίως ότι δεν υπάρχει για την Ε.Ε εναλλακτική ενεργειακή στρατηγική παρά από μια βίαια προσαρμογή.

Στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου παραπέμπεται η διατύπωση κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενέργεια.

Δεν θα ήταν υπερβολή η διαπίστωση ότι υπάρχουν 27 προτάσεις όσο και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε

Όταν λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ε.Ε υιοθετούσε το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας η πλειοψηφία των χωρών-μελών ευχόταν η μάλλον προσευχόταν να μην χρειασθεί να εφαρμοσθούν.

Με άλλα λόγια η πολεμική σύγκρουση να είναι μικρής διάρκειας κάτι σαν παρατεταμένο θερμό επεισόδιο.

Η προσδοκία διαψεύσθηκε και η Ε.Ε βρίσκεται μπροστά στο χειρότερο δυνατό σενάριο, την βίαια απεξάρτηση από το Φυσικό Αέριο της Ρωσίας μια στροφή το κόστος και ο χρονικός ορίζοντας της οποίας δεν μπορούν σήμερα να υπολογισθούν.

Η πρώτη διασύνδεση της Δυτικής Ευρώπης με το δίκτυο Φυσικού Αερίου της ΕΣΣΔ και της Ανατολικής Ευρώπης αποφασίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70 και η υλοποίηση της ολοκληρώθηκε όταν είχαν αρχίσει να φυσάνε οι άνεμοι του δεύτερου Ψυχρού Πολέμου με τις κυβερνήσεις Κάρτερ και Ρέιγκαν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στις κυβερνήσεις Σμιτ και Κολ ώστε να παγώσει η ενεργειακή συνεργασία της Βόννης με την Μόσχα.

Η αβεβαιότητα που σκίαζε τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη μετά το1989-91 οδήγησε την Ρωσία και την Γερμανία να κινηθούν προληπτικά ώστε να μην είναι η ενεργειακή τους σχέση όμηρος των κυβερνήσεων του Κιέβου και της Βαρσοβίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή του Northstream-1 η Πολωνία μίλησε για νέο σύμφωνο Ριμπεντροπ –Μολότοφ στον τομέα της ενέργειας.

Και σήμερα ακόμη στη Ρώμη, στην Βουδαπέστη αλλά κυρίως στο Βερολίνο ελπίζουν σε μια συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία που θα τους απαλλάξει από το πικρό ποτήρι της βιαίας ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία έτσι ώστε ο επερχόμενος σκληρός χειμώνας να είναι διαχειρίσιμος και έτσι να μην εγκλωβισθεί η Ευρώπη σε μακράς διαρκείας ύφεση.

Breaking News