Ας μην μιλήσουμε (μόνο) για κράτος Δικαίου…

by | Jan 10, 2023 | Απόψεις

BREAKING News

Οι ανακοινώσεις-υποσχέσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν. 

Του Σπύρου Σιδερη,

Μπορεί να επαίρεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τις πανευρωπαϊκές, αν όχι παγκόσμιες πρωτοβουλίες που έχει πάρει, αλλά και για τα …«δελτία», συγνώμη pass ενίσχυσης των νοικοκυριών, όμως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Η ελληνική διπλωματία είναι πολυδιάστατη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μαξίμου και του ΥΠΕΞ, όμως τα βλέμματα είναι πάντα μονομερώς στραμμένα στη γειτονική Τουρκία για τις προκλήσεις και την επιθετική της ρητορική.

Έτσι κάθε κίνηση, δήλωση ή ανακοίνωση εγχώρια ή διεθνής έχει μέσα της και λίγη έως πολύ Τουρκία. Με ή χωρίς όνομα οι καταγγελίες από την Αθήνα πέφτουν βροχή. Και παρά την βροχή των καταγγελιών που πέφτουν, αυτές πέφτουν στο κενό, καθώς το σύνολο των «συμμάχων» κρατούν στάση Πόντιου Πιλάτου και ζητούν αυτοσυγκράτηση και διάλογο και από τις δυο χώρες.

Κι αν τα μέσα ενημέρωσης έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις επιθέσεις Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέπει πίσω από τις λέξεις, του Τούρκου Προέδρου, για να μην έρθει ο Αλέξης.

Και δεν μιλάμε για τα κρυφά «μηνύματα», μεταξύ του Καλίν με την Σουρανή πριν ή την Μπούρα τώρα, αλλά για βαθιά μηνύματα που πηγάζουν από το πρόγραμμα του κόμματος του Τούρκου Προέδρου το ΑΚΡ.

Λες και κάποιος από το επιτελείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, ανάμεσα στις άλλες παρακολουθήσεις, βρίσκει χρόνο για να παρακολουθεί τις παροχές που δίνει αφειδώς ο Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες, στην προσπάθεια του να κερδίσει τις εκλογές του 2023.

Έτσι τον Ιούλιο ο Ερντογάν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και σε συντάξεις, ενώ τον Αύγουστο ανακοίνωσε φθηνά δάνεια προς τους νέους και τα νέα ζευγάρια.

Τώρα σε ότι αφορά το καλάθι του νοικοκυριού αυτό υπάρχει στην Τουρκία εδώ και μήνες όχι από το Υπουργείο αλλά από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που για πάνω από 500 προϊόντα κράτησαν σταθερές τις τιμές.

Η διαφορά είναι ότι τα δελτία, pass δεν είναι και τόσο προσφιλής μέθοδος για την Τουρκία, αν και υπήρξαν εφάπαξ ενισχύσεις προς τους πολίτες σε διάφορες περιόδους.

Είναι περιττό να αναφερθούμε σε όσα λέει κατά τη διάρκεια των προεκλογικών του συγκεντρώσεων του ο Ερντογάν. Λες και έχουν Μαξίμου και Ακ-Σαράι τον ίδιο λογογράφο.

Το όραμα του Τούρκου Προέδρου για τον «Τουρκικό Αιώνα» είναι διττό, ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και κοινωνική πολιτική. Το αντίστοιχο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ανάπτυξη στην οικονομία, φροντίδα στην κοινωνία, όπως είπε στην ομιλία του για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για την αυτοδύναμη Ελλάδα που η Νέα Δημοκρατία προτείνει, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά για τον νέο αιώνα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αυτά είναι μερικά από τα όσα κοινά έχουν πει-υποσχεθεί οι ηγέτες Τουρκίας και Ελλάδας, αναμένοντας την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, που δεν αποκλείεται να είναι την ίδια μέρα.

Αυτό που μένει πλέον είναι να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, όπως έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος για την Μαύρη Θάλασσα.

Όσον αφορά τα ζητήματα Κράτους Δικαίου και τα λοιπά δημοκρατικά, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα, γιατί η σύγκριση μπορεί να αποβεί μοιραία, όχι για τον γνωστό «ταραχοποιό».

(Ο Σπύρος Σιδέρης είναι δημοσιογράφος)

Breaking News