Σε θερμο κλίμα η συνάντηση Δένδια-Blinken

by | Feb 21, 2023 | Archive, Πολιτική

BREAKING News

Προηγήθηκε η συνάντηση της Δευτέρας με τον Κ. Μητσοτάκη

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο Έλληνας Υπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό ομόλογο του και τόνισε ότι από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 έχουν αλλάξει πολλά μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη δύναμη της σχέσης των δυο χωρών που έγιναν πιο ισχυρές στα κοινά συμφέροντα, ενισχύοντας την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια στη συζήτηση θα τεθούν θέματα ασφάλειας, άμυνας, τρομοκρατίας, ενέργειας, ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας με την διασύνδεση Ελλάδας Βουλγαρίας, ανακοινώνοντας ότι οι δυο χώρες θα συνδέσουν και τα ηλεκτρικά τους συστήματα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σημείωσε ότι «ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο το 2021».

Ο Άντονι Μπλίνκεν εξήρε το γεγονός της αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών, αποκαλώντας την Ελλάδα κόμβο των στρατιωτικών ομάδων των ΗΠΑ, ενώ επεσήμανε τις επενδύσεις 123 εκατ. δολαρίων στη Σούδα.

Ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για την άμεση αντίδραση και βοήθεια της Ελλάδας στον σεισμό της Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε έναν άλλο σεισμό για να συσφίξετε τις σχέσεις, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Έλληνα ΥΠΕΞ που χρησιμοποίησε στη συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επιπλέον αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στην απεξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και την βοήθεια της Αθήνας προς το Κίεβο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν παρέλειψε, να αναφερθεί στη στενή σχέση των δύο λαών αλλά και να αναφερθεί στο «Μπαϊντενόπουλος» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Σε πολύ θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν και οι δηλώσεις των ΥΠΕΞ

Η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, και αυτό αντικατροπτίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και της κατ’ ιδίας συνάντησής τους, στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για την άμεση και σημαντική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλαδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας,.

«Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε.

 

Συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώνει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, ο οποίος χθες το βράδυ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που στη συνέχεια παρέθεσε και δείπνο προς τιμήν του. Η προσγείωση του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα αμέσως μετά την Αγκυρα –όπου πέρα από τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε και ένα σύντομο τετ α τετ με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– προδίδει και έναν από τους βασικούς στόχους του συγκεκριμένου ταξιδιού στην περιοχή, την υποστήριξη της προσπάθειας να ανοίξουν πιο πυκνοί και συνεκτικοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Πάντως ήδη χθες το βράδυ, στις σύντομες δηλώσεις πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μπλίνκεν έδωσε ένα περίγραμμα όσων αναμένει η Ουάσιγκτον από τη σχέση της με την Αθήνα, περιγράφοντας την τρέχουσα φάση ως περίοδο προκλήσεων. Ο κ. Μπλίνκεν εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στο Ουκρανικό «ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα».

Αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή τόσο στα ζητήματα ενέργειας όσο και «στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων». Η δήλωση Μπλίνκεν αποτελεί, βέβαια, μια παραπομπή στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβασμός ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι.

Η ομιλία στο Κογκρέσο

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στην περυσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. «Ενα από τα πράγματα που είπατε, αν θυμάμαι καλά, είναι ότι αυτό που πραγματικά μας ενώνει –ΗΠΑ και Ελλάδα– είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους. Είναι μια ισχυρή ιδέα που μας ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω ότι αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον», είπε.

Υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στον ένα χρόνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι «πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη και για τους σεισμούς στη γειτονική χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Breaking News