Πιέσεις για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών στα πυρηνικά

by | Apr 17, 2023 | Διεθνή

BREAKING News

Ένας αμφιλεγόμενος νόμος ταράζει τα πολιτικά νερά 1μιση χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πολιτικοί του Μπάιντεν πιέζουν να περιορίσουν τις πυρηνικές δυνάμεις του Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία έχουν εισαγάγει ένα νομοσχέδιο που θα ανάγκαζε τον Λευκό Οίκο να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου πριν διατάξει πυρηνικό χτύπημα, επιμένοντας ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να έχει μονομερή εξουσία να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο.

Ο «Περιορισμός Πρώτης Χρήσης Νόμου για Πυρηνικά Όπλα» που θα απαγόρευε σε οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ «να εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα χωρίς προηγούμενη άδεια από το Κογκρέσο» εισήχθη από τον γερουσιαστή Ed Markey και τον εκπρόσωπο Ted Lieu την Παρασκευή,

«Κανένας πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα ή τη συνταγματική εξουσία να κηρύξει μονομερώς τον πόλεμο, πόσο μάλλον να εξαπολύσει ένα πυρηνικό πρώτο χτύπημα», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκι σε δήλωση.

Ταυτόχρονα, ο Lieu πρόσθεσε ότι «κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει έναν πόλεμο που θα έβαζε τέλος στη ζωή όπως τη γνωρίζουμε».

Η συζήτηση περί ενός πυρηνικού/παγκοσμίου πολέμου έχει εκτοξευτεί τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ και έχει φύγει πλέον από τη σφαίρα της «εσχατολογικής ρητορικής».

Μέχρι πολύ πρόσφατα η συζήτηση και μόνο για ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα αντιμετωπιζόταν ως ένα «πολύ μακρινό σενάριο». Σήμερα, μετά και την κλιμάκωση με τη Ρωσία, έφτασε να εντάσσεται σε νομοσχέδια.

el.gr

Breaking News