“Θύματα” του πολέμου στην Μέση Ανατολή και τα ΜΜΕ

by | Oct 17, 2023 | Διεθνή

BREAKING News

Ο Guardian απολύει σκιτσογράφο, το BBC «κόβει» 6 δημοσιογράφους για «σχόλια κατά του Ισραήλ».

Δημοσίευση στο ieidiseis.gr

Θύμα και σε αυτό τον πόλεμο η ενημέρωση. Από «έλεγχο» περνούν δημοσιογράφοι και από το… λογιστήριο σκιτσογράφος.

Το BBC απέσυρε έξι δημοσιογράφους από το ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, καθώς ερευνά επειγόντως αν ανάρτησαν αντι-ισραηλινά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και η εφημερίδα Guardian δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του σκιτσογράφου της, καθώς ισχυρίστηκε ότι το έργο του που απεικονίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, «καρφώθηκε» από κάποιους. Ο «πόλεμος» έχει θύματα και στα ΜΜΕ.

Οι Άραβες δημοσιογράφοι του BBC News είναι ύποπτοι για παραβίαση των αυστηρών κανόνων αμεροληψίας του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, καθώς έκαναν tweet ή like σε αναρτήσεις που έμοιαζαν να υποστηρίζουν τη Χαμάς στο Twitter.

Το BBC ανέφερε: «Διερευνούμε επειγόντως αυτό το θέμα. Αντιμετωπίζουμε τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των συντακτικών μας οδηγιών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και εάν και εφόσον διαπιστώσουμε παραβιάσεις θα δράσουμε, συμπεριλαμβανομένης της λήψης πειθαρχικών μέτρων».

Οι εν λόγω αναρτήσεις έχουν αφαιρεθεί, αλλά η Daily Telegraph ανέφερε ότι παρομοίαζαν τη Χαμάς με μαχητές της ελευθερίας και περιέγραφαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ ως «πρωινό της ελπίδας». Ένα από τα μηνύματα φέρεται να έλεγε: «Το κύρος του Ισραήλ κλαίει στη γωνία».

Το δημοσίευμα της Daily Telegraph βασίστηκε σε έρευνα της Επιτροπής για την Ακρίβεια στην Αναφορά και Ανάλυση της Μέσης Ανατολής, μιας οργάνωσης με έδρα τις ΗΠΑ που διεξάγει εκστρατείες για την ισορροπημένη κάλυψη του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής από τα μέσα ενημέρωσης.

Η επιτροπή ανέφερε: «Αυτές οι αποκαλύψεις για τους υπαλλήλους του BBC Arabic συμβαδίζουν με τη συνεχιζόμενη συμπεριφορά του πρακτορείου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το BBC έχει επανειλημμένα ξεπλύνει την πρακτική της στοχοποίησης Εβραίων πολιτών στο Ισραήλ, ακόμη και πριν από την τρέχουσα κλιμάκωση.

Ισχυρίζονται συνεχώς ότι εφαρμόζουν τα ίδια συντακτικά πρότυπα ακρίβειας και αμεροληψίας στις υπηρεσίες τους σε όλες τις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις οποίες η διοίκηση του BBC δεν είναι εξοικειωμένη και δεν μπορεί να επιβλέψει σωστά, όπως τα αραβικά. Αλλά αυτά τα λάθη δεν συμβαίνουν ούτε κατά διάνοια τόσο συχνά στο αγγλόφωνο περιεχόμενό τους, οπότε αυτό δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Έχασε τη θέση του για ένα σκίτσο με τον Νετανιάχου

Η εφημερίδα Guardian δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του σκιτσογράφου της, αφού ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το έργο του που απεικονίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «καρφώθηκε» από κάποιους.

Η γελοιογραφία του Steve Bell έδειχνε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ετοιμάζεται να εγχειρήσει το στομάχι του φορώντας γάντια πυγμαχίας, όπου φαινόταν ένα περίγραμμα της Λωρίδας της Γάζας με τη λεζάντα «κάτοικοι της Γάζας, βγείτε έξω τώρα».

Εκπρόσωπος της Guardian News and Media δήλωσε τη Δευτέρα: «Αποφασίστηκε να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο του Steve Bell. Οι γελοιογραφίες του αποτέλεσαν σημαντικό μέρος του Guardian τα τελευταία 40 χρόνια – τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε τα καλύτερα».

Δημοσίευσε μια σειρά από αναρτήσεις στο X, πρώην Twitter, την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι είχε λάβει ένα «περίεργα κωδικοποιημένο μήνυμα» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με το προσωπικό του Guardian.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι είχε απαντήσει λέγοντας: «Λυπάμαι, δεν καταλαβαίνω» και έλαβε ακόμα πιο μυστηριώδη απάντηση. «Προφανώς ήταν αυτονόητο, ο καθένας μπορούσε να το δει…».

Breaking News