Διχασμένη η ΕΕ για τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

by | Oct 18, 2023 | Διεθνή

BREAKING News

Η ΕΕ αδυνατεί να διαχειριστεί κρίσιμα διεθνή ζητήματα και να χαράξει μία ευρωπαϊκή στρατηγική.

Δημοσίευση στο www.militaire.gr

Για πολλοστή φορά η ΕΕ προκαλεί με τη στάση της ερωτήματα ακόμη και για την ίδια την ύπαρξη της. Το αίμα αθώων ανθρώπων ρέει στη Μέση Ανατολή αλλά η ΕΕ εμφανίζεται τουλάχιστον διχασμένη στη διαχείριση της σοβαρότατης κρίσης που την αφορά.

Η δήλωση του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τις εξελίξεις στην Γάζα περιγράφει την κατάντια της ΕΕ:

«Η νέα κρίση στην Μέση Ανατολή, που εκδηλώθηκε με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, έφερε στην επιφάνεια τις πολιτικές και θεσμικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε διχασμένη και άστοχη. Ξεκίνησε με τη δήλωση του Ούγγρου επιτρόπου Ολιβιέ Βαρχέλι για άμεσο τερματισμό της ευρωπαϊκής βοήθειας στους Παλαιστίνιους και την σημερινή δήλωση της φον ντερ Λάιεν για τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστινίους. Στην αρχή η φον ντερ Λάιεν ήταν κοντά στις θέσεις του Βαρχέλι αλλά υποχρεώθηκε μετά από παρέμβαση του υπεύθυνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπορέλ, να αλλάξει τη θέση της προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η σημερινή συζήτηση έδειξε ότι υπάρχει πλήρης αντίθεση στις αναλύσεις φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ για την κρίση. Η φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζει την ανάγκη υποστήριξης στο Ισραήλ και καταστροφής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Ο Μπορέλ προσυπογράφει, όπως όλοι, αυτές τις θέσεις επιμένει όμως ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου του πολέμου και του ανθρωπιστικού δικαίου από την πλευρά του Ισραήλ είναι αδικαιολόγητη και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την εφαρμογή της συμφωνίας του Όσλο που προβλέπει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.

Όπως τόνισε ο Μπορέλ έχουν συμπληρωθεί τριάντα χρόνια από την συμφωνία του Όσλο με το Ισραήλ να έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των εποίκων και να έχει καταλάβει παλαιστινιακή γη με τρόπο που να είναι πρακτικά αδύνατη η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με εδαφική συνέχεια.

Και μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι διαφορές είναι τεράστιες και μεγαλώνουν εξαιτίας προεκλογικών χειρισμών. Από την επιχειρηματολογία φον ντερ Λάιεν και Βέμπερ – οι οποίοι παρέλειψαν να αναφερθούν στην ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, τις ευθύνες του Ισραήλ για αυτήν και στην αναγκαιότητα της λύσης των δύο κρατών – κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το ΕΛΚ και οι εκπρόσωποι του επιζητούν σύγκλιση με τους Συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς.

Οι τελευταίοι έχουν κάνει εντυπωσιακή στροφή. Κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν όλο δηλητήριο για το Ισραήλ σήμερα όμως είναι οι δυναμικότεροι υποστηρικτές του. Αυτή η θετική εξέλιξη υπηρετεί, δυστυχώς, προεκλογική τακτική. Η άκρα Δεξιά συνδέει το δράμα των Παλαιστινίων με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και ζητεί ουσιαστικά να κλείσουν τα εξωτερικά αλλά και τα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την γεωπολιτική ισχύ να επηρεάσει καταστάσεις. Ιδιαίτερα η λεγόμενη γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Η αδυναμία και οι διαφορετικές απόψεις είναι φανερές σε όλους. Θα αξιοποιηθούν από αντιπάλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο Πούτιν και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Η δραματική επιδείνωση στη Μέση Ανατολή θα είναι μαζί μας για χρόνια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεννοηθούμε και να μαζέψουμε τα σπασμένα κομμάτια της Ευρωπαϊκής στρατηγικής. Διαφορετικά δεν θα επηρεάσουμε, απλά θα υποστούμε τις εξελίξεις.

Breaking News