Ρητή η απόφαση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο του ΟΗΕ

by | Oct 18, 2023 | Διεθνή

BREAKING News

Βέτο άσκησε η Αμερική στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Γάζα.

Δημοσίευση στο www.ieidiseis.gr

Πώς ψήφισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κόντρα στις ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούσε ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, προστασία των αμάχων και καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (18/10).

Η αρνητική ψήφος των ΗΠΑ, που είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, σταμάτησε αμέσως τη δράση επί του μέτρου, το οποίο είχε εισαχθεί από τη Βραζιλία. Η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με τη Haaretz. Ακόμα, υπέρ του εν λόγω ψηφίσματος τάχθηκαν η Γαλλία, η Κίνα, η Αλβανία, η Βραζιλία, το Εκουαδόρ, η Γκαμπόν, η Γκάνα, η Ιαπωνία, η Μάλτα, η Μοζαμβίκη, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εξήγησε ότι το βέτο οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει διπλωματικές συναντήσεις στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε αυτή τη διπλωματία για να εξελιχθεί». Η ίδια επέκρινε, επίσης, το ψήφισμα επειδή δεν επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε το βέτο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν κυνικά το βέτο τους για να εμποδίσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη σε μια περίοδο πρωτοφανούς σφαγής».

Breaking News