Αρκεί η ήττα της Χαμάς για να λήξει ο πόλεμος;

by | Oct 23, 2023 | Archive, Απόψεις

BREAKING News

Για να φτάσουμε στην λήξη του πολέμου και την ουσιαστική αποκατάσταση της ειρήνης πρέπει πρώτα να λυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος 

Ο πόλεμος στην Γάζα είναι σε εξέλιξη και πολύ σύντομα θα έχουμε χερσαίες επιχειρήσεις όπως επεσήμανα χθες για τους λόγους που αναφέρθηκαν με έστω με υψηλό τίμημα ισραηλινή στρατιωτική νίκη.
Η Χαμάς όπως την γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπάρχει και προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει. Όμως μία στρατιωτική νίκη δεν φέρνει μαζί της οπωσδήποτε και την πολιτική νίκη. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Πολιτική νίκη που θα οδηγήσει σε ειρήνη.
Το ζήτημα είναι ότι από τώρα θα πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες που αφορούν στην έξοδο από αυτόν τον πόλεμο όταν επιτευχθούν οι στρατιωτικοί και πολιτικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Και πολύ καλά κάνουν λοιπόν όλοι οι Ισραηλινοί, οι Αμερικανοί αλλά και άλλοι Άραβες Ηγέτες που συζητούν από τώρα το υπό διαμόρφωση πλαίσιο.
Η Χαμάς μπορεί μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων του Ισραήλ να πάψει να υπάρχει ως “Αρχή” στην Γάζα αν και αναμένεται να διασώσει κάποια από τα “εκκολαπτήρια” τρομοκρατών τόσο στην Γάζα όσο και Δυτική όχθη! Το Ισραήλ ούτε θέλει αλλά κυρίως ούτε μπορεί να πάει σε μία νέα κατοχή.
Μία εφικτή λύση θα ήταν η επιστροφή και η ανάληψη της διοικήσεως από την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Όσλο οι οποίες είναι κλινικά νεκρές και φυσικά διότι έχει διεθνή νομιμοποίηση όντας κράτος -παρατηρητής στον ΟΗΕ. Να μην ξεχνάμε ότι η ΠΑ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) εκδιώχθηκε από την Γάζα μετά από βιαιότητες όταν πετούσαν από τα παράθυρα και ποδοπατούσαν τους αξιωματούχους…αδελφούς τους το 2007.
Ο ΟΗΕ με την βοήθεια κάποιων αραβικών κρατών θα μπορούσε να αναλάβει για μία μικρή μεταβατική περίοδο. Να πληροφορήσω όσους αναρωτηθούν ότι υπάρχει ήδη τέτοιο προηγούμενο για αυτό στο Κόσοβο.
‘Ένα από τα λάθη της διακυβέρνησης Νετανιάχου ήταν η διαρκής υπονόμευση της ΠΑ και προσωπικά του υπέργηρου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μαζέν) και η περιθωριοποίηση του Παλαιστινιακού προβλήματος. Ίσως να νόμιζε ότι έτσι θα το “έλυνε” de facto. Υπάρχουν αξιόλογοι Άραβες Παλαιστίνιοι (έτσι ονομάζω τους Παλαιστινίους ως Άραβες της Παλαιστίνης) που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν.
Για όλα αυτά απαιτείται να αποκατασταθεί παρά τα εγγενή προβλήματα και την διαφθορά το κύρος της ΠΑ τόσο στην Δυτική Όχθη (Σαμάρια και Ιουδαία) όσο και στην Γάζα με κάποιες κινήσεις. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να επαναλειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το Αμερικανικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ (Ανατολική) στην ιστορική οδό Αγκρόν που το έκλεισε ο Τραμπ και ήταν κάτι σαν διπλωματική αποστολή για την ΠΑ. Παράλληλα να αρχίσει η συζήτηση για να τεθεί το πλαίσιο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών που θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Αυτό θα δώσει…ελπίδα από εκεί που δεν υπάρχει. Και αυτό έχει γίνει κατανοητό και μέσα στο Ισραήλ. Η συνεργασία των αρχών ασφαλείας της ΠΑ με αυτές του Ισραήλ λειτουργεί σε καλό βαθμό.
Θα τονίσω ξανά ότι άλλο είναι η πολύ δίκαιη υποστήριξη του Ισραήλ στο νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας και την εξάλειψη με κάθε μέσα της σοβαρής απειλής ασφαλείας του που λέγεται Χαμάς και άλλο η θέση μας για το δικαίωμα των Αράβων της Παλαιστίνης να ιδρύσουν τον δικό τους ανεξάρτητο κράτος.
Σημειώνεται ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ Γιωάβ Γκαλάντ μίλησε σήμερα για την δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ολοκλήρωση των χερσαίων επιχειρήσεων, για την άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και για την δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ .
Χωρίς να λυθεί το Παλαιστινιακό η διαρκής ειρήνη είναι μία ψευδαίσθηση.

Breaking News