“Η ιστορία θα μας κρίνει όλους”

by | Nov 7, 2023 | Archive, Απόψεις

BREAKING News

Ο Δημήτρης Παντελάτος μας παραθέτει μία αναλυτική εκτίμηση που αφορά τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία της Γάζας και κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί έγκλημα πολέμου ή νομιμοποίηση της στοχοποίησης νοσοκομείων σε καιρώ πολέμου;

Γράφει ο Δημήτρης Παντελάτος 

Το πλήγμα στο νοσοκομείο Al- Ahli, στην υποτιθέμενη ασφαλή περιοχή της Γάζα, στις 17 Οκτώβρη 2023 με τους 500 νεκρούς, ταρακούνησε για πέντε περίπου ώρες και τον Δυτικό κόσμο και τα φίλα προσκείμενα στο Ισραήλ κράτη και είχε σαν αποτέλεσμα την αναβολή και της προγραμματισμένης συνάντησης Μητσοτάκη – Νατανιάχου. Γρήγορα όμως ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ισραήλ και των ακολούθων του, λειτούργησε μαζί με τον ευνουχισμό του ΟΗΕ και την επιλεκτική δυσκινητικότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σε τρόπο ώστε ο δυτικός κόσμος να χωνέψει συνειδησιακά, ως αναγκαία την στοχοποίηση και προσβολή, απαγορευμένων από το Διεθνές Δίκαιο στόχων,  όπως οι προσφυγικοί καταυλισμοί και τα νοσοκομεία στη Γάζα. Ταυτόχρονα δόθηκε χρονικό περιθώριο για την επιχειρούμενη εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, στην πρόσφατα ειδικά συγκροτημένη για τον σκοπό αυτό, κυβέρνηση «Εθνικής (Σ.Σ. μερικής) Ενότητας» Νατανιάχου. Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, θα εξεταστούν, όπως συνηθίζεται στο απώτερο μέλλον από τα Διεθνή Δικαστήρια,  αφού πρώτα θα έχει συντελεστεί ένα μη αναστρέψιμο τραγικό ιστορικό γεγονός, που θα έχει αλλάξει την γεωγραφία και την πληθυσμιακή δομή της περιοχής, όπως είχε υποσχεθεί ο Νατανιάχου, πριν  την έναρξη των Ισραηλινών επιχειρήσεων.

Τα γεγονότα για τα νοσοκομεία Al- Shifa και Al-Ahli στη Γάζα.

Στις 3 Νοέμβρη, η κόκκινη ημισέληνος ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι, φάλαγγα ασθενοφόρων ξεκίνησε από το νοσοκομείο Al-Shifa στις 16:05 τοπική ώρα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η  φάλαγγα μετέφερε βαριά τραυματισμένους ασθενείς από το νοσοκομείο αυτό, στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο αλλά, αφού κινήθηκε Νότια για περίπου 4 χιλιόμετρα, λόγω εμποδίων και βομβαρδισμών στον παραλιακό δρόμο της Γάζας Al-Rashid αναγκάστηκε να επιστρέψει. Περίπου ένα χιλιόμετρο από το Νοσοκομείο Al-Shifa, ένα από τα ασθενοφόρα του υπουργείου Υγείας «στοχοποιήθηκε άμεσα» από πύραυλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν το πλήρωμα του ασθενοφόρου και οι ασθενείς που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Τα άλλα οχήματα συνέχισαν τη διαδρομή τους επιστρέφοντας στο νοσοκομείο Al-Shifa. Ένα ακόμα ασθενοφόρο της κόκκινης ημισελήνου χτυπήθηκε από ισραηλινό πύραυλο περίπου δύο μέτρα από την πύλη του νοσοκομείου. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 60. Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι στοχοποίησε τα ασθενοφόρα λόγω του ότι αυτά χρησιμοποιούνταν, βάσει πληροφοριών του, από την Χαμάς για μεταφορά μαχητών και εφοδίων.

Ήταν άλλο ένα πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζα, όπως αυτό της 17 Οκτώβρη στο νοσοκομείο Al- Ahli, στην υποτιθέμενη ασφαλή Νότια περιοχή της , όπου οι Ισραηλινές αρχές προέτρεψαν τους άμαχους Παλαιστίνιους να κατευθυνθούν, για να είναι ασφαλείς.  Οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι στις 19:00 έπληξε το νοσοκομείο με αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ είπε ότι ευθύνεται ένας πύραυλος από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), κάτι που οι παλαιστινιακές αρχές αρνούνται.

Συμφωνώντας με τη θέση του Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στις 23 Οκτώβρη ότι, βάσει πληροφοριών και αναλύσεων από εμπειρογνώμονες, για την καταστροφή αυτή,  πιθανότατα, ήταν υπεύθυνος ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και οι γαλλικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται με βάση «εικόνες από το πεδίο, υποκλοπές και πληροφορίες ανοιχτού κώδικα». Ο Μπάιντεν το ανέφερε στην τελευταία του επίσκεψη στο Ισραήλ λέγοντας ότι «φαίνεται ότι ή άλλη ομάδα (the other team) ήταν υπεύθυνη» απογοητεύοντας τον Νατανιάχου ο οποίος στη χειρότερη περίπτωση θα προτιμούσε τη χρήση του όρου «τρομοκράτες» από τον Αμερικάνο Πρόεδρο. Συναφώς, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ, ή οποία αναφερόμενη στην καταστροφή επισημαίνει ότι «το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο για την εκτόνωση» χρησιμοποιώντας τον αδόκιμο ως στρατιωτικό όρο, λέξη “burst” αντί της “explosion” (έκρηξη).  Οι ΗΠΑ – μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία – δεν έχουν δημοσιεύσει τα στοιχεία που στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, είπε ότι σχεδόν 500 άτομα σκοτώθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος.

Πέντε ώρες μετά το πλήγμα στο νοσοκομείο Al – Ahli, το Ισραηλινό στρατιωτικό όργανο προπαγάνδας, η Μονάδα Τύπου των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF Spokesperson’s Unit), που  είναι υπεύθυνη για την πολιτική πληροφόρησης και τις σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης με τις IDF, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, προσπάθησε να στοιχειοθετήσει το συμπέρασμα που αναφέρθηκε παραπάνω και να θέσει σε αμφιβολία το προφανές, ότι αυτό που έπληξε το νοσοκομείο ήταν ένα από τα χιλιάδες όπλα που χρησιμοποιούνταν και εξακολουθούν, κατά την σύνταξη αυτών των γραμμών, να χρησιμοποιούνται στον βομβαρδισμό της Γάζας, από τον Ισραηλινό στρατό και να το ανατρέψει με την επίκληση στατιστικών ευρημάτων. Συγκεκριμένα ο Αρχιπλοίαρχος Daniel Hagari, προϊστάμενος της Μονάδας, ανέφερε ότι  η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα ενός πυραύλου της οργάνωσης Ισλαμικής Τζιχάντ, που εξαπολύθηκε από νεκροταφείο, κοντά στο νοσοκομείο , είχε σαν στόχο την Χάιφα και αστόχησε παρεκκλίνοντας της πορείας του, όπως συμβαίνει στο 30% αυτών των ρουκετών, πλήττοντας τελικά το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων του νοσοκομείου. Το  καύσιμο και το προωθητικό του (συνδυασμός καυσίμου και οξειδωτικού παράγοντα), ήταν αυτό που, κατ’ αυτόν, προκάλεσε έντονη πυρκαγιά. Μάλιστα στη σχετική συνέντευξη τύπου, παρουσίασε χάρτη με αποτυπωμένες τις τροχιές ρουκετών με Βορειανατολική πορεία, προερχόμενες από το εν λόγω νεκροταφείο με κατεύθυνση το Ισραήλ. Οι τροχιές αυτές περνούσαν άνωθεν του νοσοκομείου.

Στην ίδια συνέντευξη παρουσίασε δύο φωτογραφίες από αισθητήρα υπερύθρων, που παρουσίαζε τον χώρο προσβολής του όπλου στο παρκινγκ του νοσοκομείου, η πρώτη όπως αυτός ήταν την ημέρα εκείνη, μετά το πλήγμα και η άλλη δύο ημέρες πριν, την ίδια σχεδόν χρονική στιγμή. Επίσης ανέφερε ότι  ο κρατήρας ήταν πολύ μικρότερος από τη ζημιά που προκαλείται συνήθως από το είδος των πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας που χρησιμοποιεί το Ισραήλ. Επιπλέον ανέφερε ότι την ώρα εκείνη δεν υπήρχε Ισραηλινή αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή. Τέλος διάβασε το κείμενο από υποτιθέμενη συνομιλία μεταξύ μαχητών της Χαμάς, που υπεκλάπη, όπου επιβεβαίωναν την υπευθυνότητα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) και την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν επικοινωνιακά το γεγονός προς όφελος της Χαμάς, στρέφοντας την κοινή γνώμη προς το Ισραήλ, ως υπεύθυνο για την προσβολή του νοσοκομείου.

Για την υποστήριξη της θεωρίας του ο Hagari χρησιμοποίησε ένα βίντεο του Al – Jazeera το οποίο υποτίθεται ότι παρουσίαζε την ρουκέτα της  PIJ που αστόχησε.  Το βίντεο δείχνει ένα αντικείμενο που κινείται στον ουρανό, φαίνεται να διασπάται, και στη συνέχεια, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, να συμβαίνει μια άλλη έκρηξη στο έδαφος. Ο χώρος αυτός πιστοποιείται ότι είναι το νοσοκομείο Al-Ahli. Μερικές ημέρες αργότερα το ίδιο το Al- Jazeera μέσω των διαδικασιών πιστοποίησης των οπτικοακουστικών ενημερώσεών του, παρουσίασε άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι το υπόψη βίντεο δεν είχε σχέση με το πλήγμα στο υπόψη  νοσοκομείο. Η ανάλυση που έγινε τοποθετεί την αναφερόμενη από τον Hagari εναέρια έκρηξη, περίπου 3,2 χιλιόμετρα (2 μίλια) μακριά από το νοσοκομείο, πιο κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.

Στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου μετά το πλήγμα υπήρχαν περισσότερα από δώδεκα καμένα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και ένα που είχε ανατραπεί ενώ υπήρχαν κατεστραμμένα πλακάκια, σπασμένα τζάμια και σημάδια από θραύσματα στα γύρω κτίρια του νοσοκομείου, χωρίς ορατές δομικές ζημιές.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν αμέσως μετά το πλήγμα, δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς στον χώρο του πλήγματος, με στελέχη που φορούν γιλέκα με λογότυπα της Μονάδας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Παλαιστινιακής αστυνομίας να εξετάζουν τον κρατήρα. Η Χαμάς είπε στους New York Times ότι ο πύραυλος είχε διαλυθεί πέρα ​​από κάθε αναγνώριση. “Ο πύραυλος έχει διαλυθεί σαν το αλάτι στο νερό. Έχει εξατμιστεί. Δεν έχει μείνει τίποτα”, δήλωσε ο Γκάζι Χαμάντ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.

Καταγραφή εκτιμήσεων για το πλήγμα στο νοσοκομείο Al – Ahli.

Συνήθως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη διερεύνηση περιστατικών αυτού του είδους, είναι  επιτόπια έρευνα που σκοπεύει στην εξέταση και ανάκτηση θραυσμάτων του όπλου. Αυτά μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για τη φύση και την προέλευσή του. Ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα στοιχείο για την ανάκτηση θραυσμάτων του όπλου, όπως και σχετική ενημέρωση από αξιωματούχους στη Γάζα, σχετικά με την έρευνά τους.

Ορισμένοι σχολιαστές ανέφεραν ότι η έλλειψη ενός μεγάλου κρατήρα θα μπορούσε να εξηγηθεί με τη χρήση πυρομαχικών «έκρηξης στον αέρα» – ενός όπλου που προγραμματίζεται να εκραγεί πάνω από το έδαφος. Όμως η γενικότερη σκηνή του πλήγματος, δεν συνάδει με αυτό.

Η υπηρεσία Forensic Architecture, μια οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποίησε τη δική της ανάλυση του κρατήρα και συμπεραίνει ότι αυτός συνάδει με τα σημάδια πρόσκρουσης από μια οβίδα πυροβολικού, η οποία προήλθε από την κατεύθυνση του Ισραήλ. Λέει ότι τα μοτίβα «ουλών» πάνω από τον κρατήρα συνάδουν με τη ζημιά από θραύσματα που θα αναμένονταν από βολή πυροβολικού. Αρκετοί τύποι πυρομαχικών πυροβολικού έχουν αναπτυχθεί από το Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων οβίδων M109 / 155 mm και πυραύλων εκτοξευτών M270 MLRS. Ωστόσο φαίνεται ότι ο κρατήρας που δημιουργήθηκε είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που δημιουργείται συνήθως από ένα βλήμα πυροβολικού 155 mm. Επιπλέον από την εικόνα του κρατήρα σε φωτογραφίες φαίνεται ότι η προσβολή έχει γίνει με κατεύθυνση αντίθετη από αυτή που αναφέρεται στη μελέτη της υπηρεσίας.

Τα όπλα στα οποία αναφέρθηκε ο Daniel Hagari στην προσπάθειά του να διαχωρίσει τις IDF από το υπόψη πλήγμα, χρησιμοποιούνται συχνά από το Ισραήλ για να ισοπεδώσουν κτίρια ή να καταστρέψουν υπόγειες κατασκευές όπως σήραγγες. Εάν κάποιο έπεφτε στη μέση της αυλής, όπως συμφώνησαν και οι Γάλλοι, Εγγλέζοι και Αμερικανοί ειδήμονες , θα είχε αφήσει έναν κρατήρα πλάτους και βάθους αρκετών μέτρων (βλέπε πρόσφατος βομβαρδισμός του προσφυγικού καταυλισμού της Jabalia, με βόμβες, κατά τον πολεμικό ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Χρήστου Μαζανίτη, MK84 -2000 λιβρών!!).

Ωστόσο η πρόσφατη εναέρια επίθεση στα ασθενοφόρα του νοσοκομείου Al –Shifa, δείχνει ότι η Ισραηλινή αεροπορία διαθέτει και είναι ικανή, για άφεση όπλων μικρότερης εκρηκτικότητας το αποτέλεσμα του πλήγματος των οποίων ομοιάζει με αυτό του νοσοκομείου του Al- Ahli.

Ένα επιπλέον βίντεο (ssstwitter.com_1697655922460.avi – @MYLORDBEBO) «τραβηγμένο» πιθανά από την πλευρά της Ιερουσαλήμ, δείχνει δύο εκρήξεις στην Γάζα από την οποία η μία αναγνωρίζεται ότι αφορά στο νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύονται, από κοντινό σημείο στο νοσοκομείο, ρουκέτες με κατεύθυνση, βορειο-ανατολική (χωρίς να υπερίπτανται του νοσοκομείου) και γίνεται ορατό ένα εναέριο μέσο, λόγω του ότι έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτοπροστασίας του και αφήνει φωτοβολίδες (flares). Το υπόψη εναέριο μέσο, χρονικά, φαίνεται να έχει σχέση με τις δύο εκρήξεις.

Σύνοψη των εκτιμήσεων / εκτίμηση

Εκτός από την αξιολόγηση των παραπάνω, υπάρχουν τέσσερα σημεία που κατά προτεραιότητα λαμβάνονται υπόψη : η έλλειψη θραυσμάτων του όπλου, ο κρατήρας από φωτογραφίες και οι ζημιές στο σημείο (χρησιμοποιώντας κυρίως τις ανταποκρίσεις του BBC) καθώς και τα δύο  βίντεο που προαναφέρθηκαν.

Από τις προαναφερόμενες εκτιμήσεις και ιδιαίτερα στο θέμα του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, περισσότερο πιθανή φαίνεται η χρήση ρουκέτας κατά προσωπικού (μαλακών στόχων – soft targets), η οποία πιθανόν λόγω χαμηλής πτήσης και συνεπώς ρηχής γωνίας άφεσης από το εναέριο μέσο που την πυροδότησε, εξεράγη όχι στο αρχικό σημείο πρόσκρουσής της, αλλά μετά την επαφή της  με τα οχήματα που βρίσκονταν στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου διαλύοντας ουσιαστικά το ένα και αναποδογυρίζοντας το διπλανό του. Η ρουκέτα πιθανόν εξοστρακίστηκε αρχικά από το σημείο πρόσκρουσης αποτυπώνοντας έτσι την διεύθυνση και φορά της προσβολής. Η προκαλούμενη καταστροφή από το πλήγμα αυτό συσχετίζεται με αυτή της επίθεσης στα ασθενοφόρα του Al- Shifa.

Η διεύθυνση και φορά της προσβολής που προκύπτει από την πύκνωση των καμένων αυτοκινήτων του χώρου στάθμευσης, ένεκα του κρουστικού κύματος και από την συστροφή του κιγκλιδώματος που διαχώριζε τον κήπο του νοσοκομείου από τον εσωτερικό δρόμο, είναι από την Δύση (270 ± 10 μοίρες)  προς την Ανατολή , δημιουργώντας τουλάχιστον 40 μοίρες απόκλιση από το αφήγημα της Μονάδας Τύπου των Ισραηλινών Δυνάμεων και του Hagari, σχετικά με την συσχέτισή της με τις βολές των ρουκετών της  PIJ που παρουσιάστηκαν στο σκαρίφημα της  συνέντευξης τύπου (βλέπε φωτό) και είναι κάθετη (90 μοίρες) από την διεύθυνση προς Τελ Αβίβ και Χαίφα που υποτίθεται είχε προγραμματιστεί να πλήξει ο πύραυλος που αστόχησε. Επιπλέον σε συνέχεια της εξέτασης του αφηγήματός του, άσχετα από την εκρηκτικότητα του φερόμενου φορτίου, ο κρατήρας αναμένεται ότι θα ήταν μεγαλύτερος στην περίπτωση που η ρουκέτα αστοχούσε μετά την εκτόξευσή της, λόγω του ότι θα έβρισκε το έδαφος με μεγαλύτερη γωνία προσβολής.

Επίσης από το ένα από τα δύο εξεταζόμενα βίντεο καταρρίπτεται και η αναφορά ότι, κατά την στιγμή του πλήγματος δεν υπήρξε εναέρια δραστηριότητα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα ο πιλότος του εναέριου μέσου (πολύ πιθανό ελικοπτέρου) που σε συνεργασία ή όχι με κατάδείκτη laser από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, είχε ενδεχομένως αφήσει προηγούμενα δύο όπλα, το ένα από τα οποία στο νοσοκομείο Al-Ahli, φαίνεται να είχε προγραμματίσει το σύστημα αυτοπροστασίας του στην αυτόματη διαδικασία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο υπέρυθρος αισθητήρας του συστήματος να ενεργοποιηθεί συμπτωματικά από την εξαπόλυση των ρουκετών από την Χαμάς στην εγγύτητά του και τελικά να προδοθεί η θέση του με την αυτόματη άφεση των φωτοβολίδων (flares) για την προστασία του.

Πολύ πιθανά, η έντονη πυρκαγιά που προκλήθηκε στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου Al Ahli οφείλεται στη δευτερογενή ανάφλεξη των καυσίμων των αυτοκινήτων που βρίσκονταν εκεί. Στο γεγονός αυτό ενδεχόμενα οφείλεται η χρήση της λέξης «burst/εκτόνωση» αντί της δοκιμότερης «explosion/έκρηξη» στην επίσημη Αμερικάνικη ανακοίνωση που αναφέρθηκε παραπάνω. Πρόσφατα οι Ισραηλινές δυνάμεις στοχοποίησαν «μάντρα» αυτοκινήτων, καθότι τα ίδια τα αυτοκίνητα μετά την απαγόρευση από το Ισραήλ, μεταξύ άλλων και της τροφοδοσίας της Γάζας με καύσιμο και ηλεκτρικό ρεύμα, χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές καυσίμου. Μια τέτοια χρήση των σταθμευμένων αυτοκινήτων στον περίβολο ενός νοσοκομείου είναι λογική, όταν η μοναδική πηγή ηλεκτρισμού για τη λειτουργία του, προέρχεται από τις γεννήτριες του.

Επανερχόμενοι στο θέμα του όπλου που κατά μεγάλη πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή μια ρουκέτα, κατ’ ελάχιστον κατηγορίας 2,75 mm, εναντίον προσωπικού με ή χωρίς καταδείκτη laser, επισημαίνεται ότι το υλικό κατασκευής τους (κράμα αλουμινίου), μετά από έντονη πυρκαγιά δικαιολογεί την δυσκολία στην ανάκτηση θραυσμάτων της, καθότι το σώμα της σε υψηλές θερμοκρασίες τήκεται, ενώ το μόνο θερμικά ανθιστάμενο μέρος της που είναι το τμήμα εξόδου των καυσαερίων, λόγω του μικρού μεγέθους του, πιθανόν θα βρίσκεται αθέατο ανάμεσα στο πλήθος των λοιπών υπολειμμάτων της πυρκαγιάς και των κατεστραμμένων οχημάτων.

Τέλος σχετικά με την συνομιλία των μαχητών της Χαμάς που παρουσιάστηκε από τον Ισραηλινό εκπρόσωπο Daniel Hagari κατά τη διαδικασία της επαλήθευσής της από το Al-Jazeera, οι γλωσσολόγοι βρήκαν ότι ήταν συντακτικά ασυνήθιστη και έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς του. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα και με συνέντευξη διερευνητών στο BBC για το συγκεκριμένο θέμα, η παράθεση αυτών των ηχητικών δεδομένων, ως επιχειρήματα στη διερεύνηση, δεν θεωρούνται ως ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, καθότι στερούνται δυνατότητας πιστοποίησης.

Στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις

Η άμεση αντίδραση στο πλήγμα του νοσοκομείου Al-Ahli, ήταν η ακύρωση της  τετραμερούς συνόδου κορυφής μεταξύ του Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, του Μαχμούντ Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και του Τζο Μπάιντεν αφού η Ιορδανία την ακύρωσε και ο Αμπάς αποχώρησε από αυτήν.

Το πλήγμα αυτό προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Μαρόκο, το Κατάρ, η Συρία, η Τυνησία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Υεμένη. Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου, και στην Ιορδανία, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην ισραηλινή πρεσβεία. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Βηρυτό αντιμετώπισαν επίσης διαμαρτυρίες, λόγω της υποστήριξης των χωρών αυτών στο Ισραήλ. Στην Ελλάδα έγιναν τρεις μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του Παλαιστινιακού λαού με την τελευταία χθες (5 Νοέμβρη).

Ωστόσο το πλήγμα στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου Al Ahli, όπου είχαν βρει κατάλυμα μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων, δημιούργησε προσωρινά  μεγάλη ανησυχία και στην  κοινότητα  των περισσοτέρων Δυτικών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ, λόγω της ενδεχόμενης αυτεπάγγελτης ενεργοποίησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εξέταση  εγκλήματος πολέμου.

Στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχες κινήσεις  του Δικαστηρίου έγιναν κατά του Vladimir Vladimirovich Putin και της  Maria Alekseyevna Lvova-Belova, επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως υπεύθυνοι για τέλεση εγκλήματος πολέμου που αφορά στην παράνομη απέλαση πληθυσμού (παιδιών) και αυτό της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ωστόσο είναι χαρακτηριστική η διαφορά της ταχύτητας που το Διεθνές Δικαστήριο ενήργησε κατά της Ρωσίας στην περίπτωση της εισβολής της στην Ουκρανία και η γραφειοκρατική τυπικότητα με την οποία αντιμετωπίζει, για χρόνια, την επικρατούσα κατάσταση στην Παλαιστίνη, παρά τις συνεχιζόμενες αναφορές τέλεσης εγκλημάτων πολέμου, αλλά και κατά της  ανθρωπότητας.

Το νοσοκομείο Αλ-Αχλί είχε λάβει πολλές προειδοποιήσεις για εκκένωση πριν από την έκρηξη και είναι γεγονός ότι αποτελούσε σημείο στρατιωτικού ενδιαφέροντος όπως δείχνουν οι δύο φωτογραφίες από αισθητήρα υπερύθρων, που παρουσιάστηκαν στη σχετική  συνέντευξη του Daniel Hagari και εμφανίζουν τον χώρο του πλήγματος στο παρκινγκ του νοσοκομείου. Ο υφυπουργός του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Γιουσέφ Αμπού αλ-Ρις, δήλωσε ότι το Ισραήλ το βράδυ της 14 Οκτώβρη εκτόξευσε δύο οβίδες πυροβολικού στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί ως προειδοποίηση ότι θα το βομβαρδίσει. Του βομβαρδισμού ακολούθησε κλήση από τον ισραηλινό στρατό που ζητούσε την εκκένωση του νοσοκομείου. Ο στρατός διευκρίνισε ότι οι αρχικές οβίδες ήταν προειδοποιητικές. Επισημαίνεται ότι η εκκλησία του Αγίου Πορφύριου που καταστράφηκε μερικές ημέρες μετά, βρίσκεται 200 μέτρα μακρύτερα και προς την διεύθυνση προσβολής του όπλου, από τον κρατήρα που αυτό δημιούργησε στον περίβολο του νοσοκομείου Al – Ahli.

Τα πρόσθετα πρωτόκολλα του 1977 στη Σύμβαση της Γενεύης ορίζουν ειδικές διατάξεις για τα νοσοκομεία. Το άρθρο 12 ορίζει ξεκάθαρα: «Οι ιατρικές μονάδες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο επίθεσης». Ωστόσο, το άρθρο 13 στη συνέχεια περιγράφει εξαιρέσεις, δηλώνοντας ότι οι ιατρικές μονάδες θα πάψουν να προστατεύονται εάν «χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη, εκτός της ανθρωπιστικής τους λειτουργίας, επιζήμιων για τον εχθρό πράξεων». Σε τέτοιες περιπτώσεις, λέει, θα πρέπει να δίνονται προειδοποιήσεις και «εύλογο χρονικό όριο». Με αυτό τον τρόπο ο νόμος προβλέπει την προστασία τους και μετά την αποκηρύσσει.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τα πρόσθετα πρωτόκολλα του 1977, το αφήγημα των υπηρεσιών προπαγάνδας του στηρίζεται σε αυτό το κενό, επιχειρηματολογώντας ότι, τα νοσοκομεία μπορούν να χάσουν το δικαίωμά τους σε προστασία, σε περιπτώσεις στις οποίες αυτά χρησιμοποιούνται για την ασπίδα μαχητών, ή την αποθήκευση όπλων, ή εάν βρίσκονται κοντά σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, σε μια λογική «όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του στρατιωτικού στόχου, τόσο περισσότερους ανθρώπους επιτρέπεται να σκοτώσεις».

Την επιχειρηματολογία τους αυτή τη στηρίζουν σε πληροφορίες που μόνο αυτές διαθέτουν και δεν προβλέπεται (ούτε και επιτρέπεται) να πιστοποιηθούν από ανεξάρτητη αρχή όπως για παράδειγμα από εκπρόσωπο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, πριν από την προσβολή ενός τέτοιου στόχου. Θεωρητικά η «κολοβή» κυβέρνηση εθνικής ενότητας Νατανιάχου, θα μπορούσε να βρεθεί απολογούμενη (στο απώτερο μέλλον) για εγκλήματα πολέμου, αλλά και άμεσα να εκτεθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις, ως αποτέλεσμα της διεθνούς κατακραυγής, από το πλήγμα του νοσοκομείο με τους εκατοντάδες νεκρούς.

Βέβαια άμεσες οικονομικές κυρώσεις, όπως επιβλήθηκαν για παράδειγμα στη Ρωσία από Αμερική και ΕΕ μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και εμπάργκο των προϊόντων του Ισραήλ, θα ήταν δύσκολο να προταθούν, πόσο μάλλον να επιβληθούν, με τον Αμερικάνικο 6ο στόλο και την Ναυαρχίδα του να σπεύδει στην Ανατολική Μεσόγειο, προς υποστήριξή του. Ωστόσο η έγκαιρη αντιμετώπιση της γνώμης της διεθνούς κοινότητας και η αποτροπή της περίπτωσης εξέτασης ενός ενδεχόμενου εγκλήματος πολέμου ήταν καθοριστική στις 17 Οκτώβρη για το μέλλον των επιχειρήσεων του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα που αφορούν όχι θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά κυρίως στην απομάκρυνση των Παλαιστινίων (έως βαθμού εθνοκάθαρσής τους), στο πρότυπο των επιχειρήσεων του 1948 στην ίδια περιοχή όπου πάνω από 500 Παλαιστινιακά χωριά ισοπεδώθηκαν από μπουλντόζες τεχνικά και τεχνολογικά κατώτερες από αυτές που χρησιμοποιεί πλέον ο Ισραηλινός στρατός.

Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύθηκε ο προπαγανδιστικός μηχανισμό της Μονάδας Τύπου των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF Spokesperson’s Unit) και ο Daniel Hagari, ο οποίος εντός πέντε ωρών από το πλήγμα του νοσοκομείου φρόντισε να παρουσιάσει, με αίολα επιχειρήματα και αποδείξεις, μια εκδοχή εντελώς αντίθετη από την περιρρέουσα κοινή αντίληψη και λογική, για τα γεγονότα που συνέβαιναν και αυτά που προηγήθηκαν. Η κίνηση αυτή θώπευσε τα αυτιά και τις συνειδήσεις των, ούτως ή άλλων φιλικά προσκείμενων στο Ισραήλ, ηγετών Δυτικών κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έσπευσε να συναντήσει λίγες μέρες μετά τον Νατανιάχου στο Ισραήλ, επαναπρογραμματίζοντας την αναβληθείσα λόγω του γεγονότος, επίσκεψή του.

Επιπρόσθετα συνετέλεσε στην αποφυγή ύπαρξης δεύτερων σκέψεων στην απόφαση Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα μαζί με τους ομονοούντες με αυτόν από το ψήφισμα της σχετικής συνεδρίαση του ΟΗΕ στις 28 Οκτώβρη. Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν και η Ελλάδα μεταξύ αυτών που απείχαν.

Όπως είπε αμέσως μετά την παραπάνω απόφαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες “Η ιστορία θα μας κρίνει όλους”. Η ιστορία θα κρίνει και τον Νατανιάχου και τους υποστηρικτές του που τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές συνεργούν στην υλοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησής του, οδηγώντας σε εγκλήματα πολέμου και με την υποστήριξη, αδιαφορία ή και ανοχή τους, δίνουν το χρονικό περιθώριο για την συντέλεση μιας ανηκέστου ανθρωπιστικής καταστροφής στην Παλαιστίνη.

Το πλήγμα στο νοσοκομείο Al- Ahli στις 17 Οκτώβρη 2023 είναι χαρακτηριστικό αντικείμενο ενδεχόμενης τέλεσης εγκλημάτων πολέμου και θα πρέπει να εξεταστεί επισταμένως από ανεξάρτητο Φορέα για την απόδοση του δικαίου και την υποστήριξη βασικών ανθρωπιστικών αξιών, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττονται θανάσιμα στην περιοχή αλλά και παγκόσμια.

Breaking News