Γ. Α. Παπανδρέου: Δεν θα οδηγηθούμε σε παύση πληρωμών!

by | Sep 21, 2010 | Πολιτική

BREAKING News

papandreou-bloombergΣυνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην εκπομπή του Matt Miller στο Bloomberg και στη δημοσιογράφο Betty Liu

Δείτε live την συνέντευξη

M. MILLER: Η Μπέτυ Λιου από το Bloomberg μίλησε με τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Μπέττυ τον ρώτησε, γιατί οι αγορές δεν είναι πεπεισμένες ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επανέλθει σε τροχιά.

 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι, από τη μία πλευρά, είναι θέμα αξιοπιστίας, αλλά θεωρώ ότι δημιουργούμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας μας. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει και κάτι άλλο. Οι αγορές σε όλο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή, απεχθάνονται τους κινδύνους. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι βγαίνουμε από την ύφεση με τους ρυθμούς που θα οφείλαμε – φοβούνται μια διπλή βουτιά. Αυτές είναι, πιστεύω, οι σκέψεις που επικρατούν στις αγορές.

B. LIU: Η μήπως φοβούνται μια μακρά περίοδο ύφεσης στην Ελλάδα; Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όσον αφορά την Ελλάδα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την διεθνή κατάσταση. Επικρατεί μια νέα αισιοδοξία, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει στον κόσμο. Σίγουρα, όμως, αυτό είναι κάτι που σκέφτονται οι επενδυτές παγκοσμίως.

Σχετικά με την ύφεση, όντως η Ελλάδα περνάει μια περίοδο ύφεσης. Βρισκόμαστε στο μείον 4% για τη φετινή χρονιά. Αλλά αυτό το προέβλεπε το σχέδιο, το γνωρίζαμε. Γνωρίζαμε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα μας οδηγούσε στο μείον 4%. Οι διαρθρωτικές αλλαγές όμως δημιούργησαν ένα θετικό σοκ. Όλοι πονέσαμε, αλλά για την οικονομία το σοκ ήταν θετικό, δημιουργικό αν θέλετε και, του χρόνου, θα δούμε το ξεκίνημα μιας πιο δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας

B. LIU: Εννοείτε ότι θα έχετε βγει από την ύφεση του χρόνου;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σωστά. Πιστεύω ότι, μέχρι το τέλος του 2011, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και εφόσον πάνε όλα καλά, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη.

B. LIU: Ο Νούριελ Ρουμπινί, του οποίου τη δουλειά γνωρίζετε νομίζω, διατείνεται ότι η Ελλάδα είναι βασικά αφερέγγυα. Γιατί κάνει λάθος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι δύσκολο να διαψεύσεις έναν προφήτη, αλλά η διαφορά είναι ότι γνωρίζουμε πού είμαστε και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Και το κάνουμε.

B. LIU: Αμφισβητείτε όμως τη δήλωσή του σχετικά με την αφερεγγυότητα της Ελλάδας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα οδηγηθούμε σε παύση πληρωμών. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε, όχι μόνο εμείς, στην Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, που μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Και εμείς συνεχίζουμε να ακολουθούμε τους στόχους μας και αυτό γίνεται, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Εάν ήταν να χρεοκοπήσουμε, θα είχε συμβεί. Θα το είχαμε αποφασίσει μήνες πριν. Αποφασίσαμε να μην το κάνουμε, για πολλούς λόγους. Πιστεύουμε ότι θα ήταν κακό για την ελληνική οικονομία, θα ήταν κακό και για την ευρωπαϊκή οικονομία και, τελικά, θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση. Για το λόγο αυτό, υφιστάμεθα όλη την ταλαιπωρία που απαιτούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και σεβόμαστε τον στόχο μας.

B. LIU: Γιατί είσαστε τόσο αρνητικοί στην ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους; Γνωρίζω ότι έχετε πει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα αποτελούσε τραγωδία για την Ελλάδα, ενώ άνθρωποι όπως ο Ρουμπινί και άλλοι, θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτο, ότι θα αναγκασθείτε να αναδιαρθρώσετε το χρέος σας. Γιατί είστε τόσο αντίθετος με την  ιδέα αυτή;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η παύση πληρωμών θα αποτελούσε τραγωδία γιατί, καταρχήν, όπως είπατε και προηγουμένως, δεν θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών – και αυτό, ίσως για πολλά χρόνια. Προφανώς, θα δημιουργηθεί μια δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα μεταδοθεί το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τελικά, οι πολίτες της Ελλάδας θα υποφέρουν πολύ περισσότερο

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε  να εφαρμόσουμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα προγράμματα που ακολούθησε ποτέ μια χώρα. Αλλά εμείς το κάνουμε. Σεβόμαστε τους στόχους. Και αυτό δημιουργεί, όχι μόνο σε εμένα, αλλά και στον Ελληνικό λαό, την πεποίθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε.

B. LIU: Κάποιοι όμως ισχυρίζονται ότι η μόλυνση έχει ήδη μεταδοθεί, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας σας. Επίσης, ορισμένοι διατείνονται ότι το όφελος μιας αναδιάρθρωσης ή μιας παύσης πληρωμών είναι ότι θα μπορέσετε κατόπιν να εφαρμόσετε τα πραγματικά μέτρα, τα οποία δεν αρέσουν στους ψηφοφόρους, αλλά είναι αυτά που χρειάζεται πραγματικά η Ελλάδα για να επανέλθει στην σωστή πορεία. Γιατί δεν αντιμετωπίζετε καν το ενδεχόμενο αυτό; Υπάρχει ένα πειστικό επιχείρημα εδώ, ότι θα σας βοηθήσει να πάρετε – αναγκαστικά – αυτές τις δύσκολες αποφάσεις.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, συγκρατήσαμε την μόλυνση. Κάποια στιγμή, διαφάνηκε η πιθανότητα, το πρόβλημά μας να δημιουργήσει προβλήματα σε όλη την ευρωζώνη και, φυσικά, στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον και στην παγκόσμια οικονομία. Τα καταφέραμε με τη βοήθεια αυτού του πολύ ισχυρού πακέτου και με παρεμβάσεις

Επίσης, προχωρήσαμε ήδη σε πραγματικές αλλαγές, πολύ οδυνηρές αλλαγές. Δεν χρειαζόμαστε μια παύση πληρωμών, για να πείσουμε τον κόσμο ότι θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές.


Breaking News