Θετικά σημάδια στις καταθέσεις

by | May 1, 2013 | Οικονομία

BREAKING News

 

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Παρά την κρίση στην Κύπρο και την αβεβαιότητα που προκάλεσε το «κούρεμα» των καταθέσεων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «βλέπει» θετικά σημάδια για τις καταθέσεις το επόμενο διάστημα. Είναι γεγονός ότι οι ανησυχίες για τις καταθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο –μετά τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup ότι το "bail in" θα αποτελέσει μοντέλο αντιμετώπισης και άλλων τραπεζικών διασώσεων– φρενάρισαν την εγχώρια τάση που ήθελε κεφάλαια να επιστρέφουν με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.


Όπως δήλωσε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, το «ισοζύγιο» των καταθέσεων εμφανίστηκε θετικό τον Μάρτιο, παρά την κυπριακή κρίση, επιστρέφοντας περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο Απρίλιος ήταν ο μήνας που βίωσε περισσότερο τα σημάδια που άφησε το κυπριακό προηγούμενο, καθώς πολλοί καταθέτες φοβήθηκαν και είτε έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, είτε τα επέστρεψαν στα σεντούκια, ήτοι σε «ασφαλείς» κρυψώνες.

Ο Απρίλιος βρήκε μεγάλο μέρος των αποταμιευτών να αναζητούν λύσεις που θα αποτρέπουν τυχόν επιπτώσεις από πιθανό μελλοντικό «κούρεμα» με αποτέλεσμα πολλοί να «σπάνε» τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους σε καταθέσεις των 100 χιλ. ευρώ ανά τράπεζα ή να βάζουν συνδικαιούχους στους υφιστάμενους λογαριασμούς. Άλλοι αναζήτησαν ασφαλή καταφύγια σε ξένες τράπεζες σε μία προσπάθεια να "προσομοιώσουν" το παράδειγμα της Κύπρου στην ελληνική πραγματικότητα.
 
Ακόμη και έτσι, όμως, βάσει των στοιχείων που παρατηρούν τραπεζικά στελέχη στα τέλη Απριλίου, η αισιοδοξία είναι ενισχυμένη ότι ο Μάιος μπορεί είναι και πάλι ένας μήνας εισροών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Δυστυχώς, μέσα στον Απρίλιο, εξολοκλήρου λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τα γεγονότα στην Κύπρο, υπήρξαν ορισμένες κινήσεις… προς τα έξω, ενώ είδαμε μέχρι και εμβάσματα προς γερμανικές τράπεζες», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του κλάδου.
 
«Η συγκεκριμένη χώρα δεν ήταν μέσα στους κορυφαίους προορισμούς της φυγής κεφαλαίων, όταν η αβεβαιότητα χτύπησε κόκκινο πέρσι, κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη φορά ο κόσμος παρασύρθηκε από τις φωνές Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι με λίγα λόγια έλεγαν ότι όλες οι τράπεζες κινδυνεύουν», προσθέτει το ίδιο στέλεχος, για να συμπληρώσει: "Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά φρέναραν μία τάση που είχε αρχίσει να παγιώνεται".
 
Το τελευταίο, ωστόσο, δεκαήμερο, παρατηρείται μία… επιστροφή της τάσης επαναπατρισμού. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι επιστρέφουμε στην προηγούμενη κατάσταση, όταν τα σημάδια (πριν γίνει το «κούρεμα» στην Κύπρο) ήταν πολύ ενθαρρυντικά, σημειώνεται αρμοδίως. Αυτό επιτρέπει, μάλιστα, εκτιμήσεις πως ο Μάιος θα είναι θετικός για τις καταθέσεις, γεγονός που αφήνει περιθώρια αίσιων προβλέψεων για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες, πόσω μάλλον αν οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία βελτιωθούν.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι καταθέσεις που επέστρεψαν από το περασμένο καλοκαίρι, μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση και τον φόβο εξόδου από το ευρώ, μέχρι τον φετινό Μάρτιο, ξεπέρασαν τα 17 δισ. ευρώ. Από αυτά, ακόμη και αν ο Απρίλιος «βγει» αρνητικός, το αποτέλεσμα των νέων εκροών θα είναι αμελητέο, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία αν συνεχιστεί, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη τόσο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακεφαλαιοποίηση σε συνδυασμό με τα όποια θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία ενδέχεται να παγιώσει εκ νέου την τάση.

Πηγή:www.capital.gr

Breaking News