Απόφαση-κόλαφος για την Τουρκία: Το ΕΔΑΔ επιβάλει ποινή €90 εκατ. για την εισβολή στην Κύπρο

by | May 12, 2014 | Αναλύσεις

BREAKING News

Η Λευκωσία χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Σπουδαία νίκη της Κύπρου

 

 

 Η Τουρκία οφείλει να καταβάλλει μέσα σε ένα τρίμηνο από σήμερα την επιδικασθείσα σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης αποζημίωση των 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο.

Στην τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου για το ύψος της αποζημίωσης που οφείλει η Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία για την σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην νήσο αλλά και μέχρι σήμερα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της, αναφέρεται ρητά ότι:

Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:

* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου για αποζημίωση.

* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Άρθρο 41 (καθορισμός αποζημίωσης) εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους.

* Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).

Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:

I. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση εντός διαστήματος τριών μηνών, 30 εκατ. ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων,

([α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση / καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).

Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:

II. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. ευρώ συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.

([α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση – την προσφεύγουσα – στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.

Τι αναφέρουν τα τουρκοκυπριακά μέσα για την αποζημίωση – ρεκόρ προς τους Κυπρίους

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία καταδικάζεται σε επιβολή χρηματικής αποζημίωσης σε διακρατική υπόθεση από το ΕΔΑΔ, τονίζουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ που μεταδίδουν την είδηση για την απόφαση.

Σε ανταπόκριση από το Στρασβούργο το τουρκοκυπριακό “πρακτορείο” ειδήσεων ΤΑΚ γράφει για αποζημίωση – ρεκόρ για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η προσφυγή εναντίον της Άγκυρας είχε γίνει στις 22 Νοεμβρίου 1994. Όπως αναφέρεται, τα 30 εκατ. ευρώ από τα 90 συνολικά αφορούν σε αποζημίωση για τους αγνοούμενους μετά την εισβολή και τα 60 εκατ. ευρώ για όσους έμειναν στο Ριζοκάρπασο.

Σημειώνει επίσης ότι το ΕΔΑΔ άρχισε την εξέταση της υπόθεσης το 1996 και το 2001 κατέληξε στην απόφαση ότι η Τουρκία με την “επιχείρηση” – όπως αναφέρεται η εισβολή – παραβίασε 11 διαφορετικά άρθρα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά είχε παραπέμψει μελλοντικά το θέμα της αποζημίωσης. Κατόπιν αυτού, προστίθεται, η “ε/κ διοίκηση” είχε προσφύγει το 2011 ξανά στο δικαστήριο για τις υλικές και πνευματικές αποζημιώσεις.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Μπαϊράκ στην ιστοσελίδα του σημειώνει ότι το ποσό πρέπει να πληρωθεί εντός τριών μηνών και είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία υποχρεώνεται να αποζημιώσει χώρα που δεν αναγνωρίζει. Το μόνο σχόλιο που έγινε από την Τουρκία για την υπόθεση, παρατηρεί, είναι πριν από την ανακοίνωση της απόφασης από τον Υπουργο Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος είχε πει πως αυτή η υπόθεση επανήλθε μετά από 10 χρόνια.

“Σίγουρα δεν συνδέεται με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει αξία για εμάς. Από νομικής άποψης επιπλέον του ότι έχει μειονεκτήματα, ο χρονικός συγχρονισμός είναι λάθος”, κατέληξε.

Ομήρου: Η απόφαση του ΕΔΑΔ δείχνει το δρόμο | News

Breaking News