Μπαν Κι Μουν: Ελπίζω μέσα από τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα να μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα το ταχύτερο δυνατό

by | Jun 18, 2016 | Πολιτική

BREAKING News

Συνάντηση με τον προθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου


Είναι τιμή μου που βρίσκομαι για δεύτερη φορά σε αυτήν την χώρα. Είμαι εδώ για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την προσπάθεια της Ελλάδας, για την προσπάθεια του ελληνικού λαού για την γενναιοδωρία του και για το ότι κατόρθωσε να σταθεί αρωγός σε πολλούς ανθρώπους στους οποίους έδωσε την υποστήριξή του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είμαι εδώ για να συζητήσουμε πιο στενά πώς μπορούμε να εργασθούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο, είπε ο γγ του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που αφορά μισό εκατομμύριο ανθρώπων το περασμένο έτος, ένα σημαντικό αριθμό φέτος λαμβάνοντας υπόψη και την συγκυρία στην Ελλάδα.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την δική σας ηγετική στάση, για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την πολιτική προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ελπίζω μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις η χώρας σας να μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητα που τόσο επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό», ανέφερε, επίσης, ο κ. Μπαν Κι Μουν και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος του ΟΗΕ. Ως ιδρυτικό κράτος έχετε συμβάλλει σε πολλά στοιχεία τόσο στη διεθνή ειρήνη όσο και στην ανάπτυξη εν γένει.

Εκτιμούμε την συνεισφορά σας προς την περιφερειακή ασφάλεια και επίσης πιστεύουμε ότι η βοήθειά σας σε διάφορες task forces ήταν εξαιρετικά σπουδαία. Βασιζόμαστε στη δική σας βοήθεια».

Συνεχίζοντας, ο γγ του ΟΗΕ ανέφερε πως επί του παρόντος έχουμε προκλήσεις στη Συρία, βλέπουμε τη συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα αυτή, οφείλουμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να παρεμποδίσουμε την συνέχιση τέτοιων καταστάσεων και πώς θα φέρουμε μια πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας- επιπλέον θα πρέπει να δούμε το ειρηνευτικό στην Μ. Ανατολή.

Όλες αυτές οι συνεχιζόμενες διαμάχες παρέχουν ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών στοιχείων, εμείς ζούμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να πω ότι επαγρυπνούμε και εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης σφαιρικά, και επιπλέον νομίζω ότι πρέπει να εργασθούμε μαζί παράλληλα, επισήμανε ο Μπαν Κι Μουν, προσθέτοντας ότι ενώ υπάρχουν όλες αυτές οι κρίσεις ταυτόχρονα «εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».

Βασιζόμαστε στην υποστήριξή σας, ο ηγετικός σας ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο περιφερειακά και διεθνώς, όσο και για τη δική σας χώρα, γι’ αυτό λοιπόν θα ήθελα να συνεχίσουμε την εργασίας μας, κατέληξε ο γγ του ΟΗΕ, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: Κρίσιμος ο ρόλος του ΟΗΕ

«Ερχεστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ειρήνη, την σταθερότητα την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στην κρίση της Συρίας που έχει δημιουργήσει αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές, όσο όμως και στα άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, την κρίση στη Λιβύη, αλλά και τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που είναι σε μια πολύ σημαντική περίοδο, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το Κυπριακό, αναζητώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι σημαντικός σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η χώρα μου πέρασε τον τελευταίο χρόνο, εκτός της οικονομικής κρίσης που περνά τα τελευταία 6 χρόνια, και μια απροσδόκητη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των προσφυγικών ροών, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον γγ του ΟΗΕ.

Προσωπικά εγώ, η κυβέρνηση, η Πολιτεία, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού είμαστε περήφανοι που οι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους συνανθρώπους μας που κατά χιλιάδες έρχονταν από τα νερά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, τόνισε, επίσης, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

Χάρη στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μια δύσκολη συμφωνία που δίνουμε μάχη για να διατηρηθεί έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις ροές και άρα να μηδενίσουμε τις εξαιρετικά δυσάρεστες ειδήσεις καθημερινά για θανάτους ανθρώπων στο Αιγαίο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ελπίζω και με τις δικές σας προσπάθειες θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία, προστατεύοντας βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά κυρίως αποτρέποντας την κυριαρχία των διακινητών, και σταματώντας αυτήν την μακάβρια ιστορία θανάτων αθώων ανθρώπων στα νερά του Αιγαίου, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Aναλυτικά οι Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι-μουν

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, για την επίσκεψη του στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του κυρίου Γενικού Γραμματέα πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή θα έλεγα. Μια περίοδο κατά την οποία η δραστηριοποίηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και τη διαχείριση των κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε σήμερα για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μία διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με συλλογικές συνεκτικές πολιτικές από τη διεθνή κοινότητα, που βασίζονται στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα βρέθηκε – όπως όλοι γνωρίζετε – στο επίκεντρο και αυτής της κρίσης, της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τα τεράστια οικονομικά βάρη που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και συνολικά, θα έλεγα, η χώρα μας, οι ελληνικές υπηρεσίες, οι τοπικές κοινωνίες, οι εθελοντές, παρά τα προβλήματα κατάφεραν, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες καθημερινά για την υποδοχή και τη φιλοξενία συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από την Ελλάδα το 2015. Σήμερα δε σηκώνει η χώρα μας το βάρος της φιλοξενίας πάνω από 55.000 προσφύγων, που εγκλωβίστηκαν στην χώρα μας μετά τη μονομερή ενέργεια στα βόρεια σύνορά μας και το κλείσιμο των συνόρων.

Συμφωνήσαμε τον Γενικό Γραμματέα ότι ούτε αυτή η κρίση, όπως βεβαίως και η οικονομική, δεν μπορεί να λυθεί με τα εργαλεία του εθνικισμού, την επίρριψη των βαρών στα πιο ευάλωτα κράτη, στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Οι πολιτικές της ξενοφοβίας, των φρακτών και των τειχών, των μονομερών ενεργειών, οι πολιτικές των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, αντιβαίνουν στις κοινές μας αρχές, υπονομεύουν το μέλλον της Ευρώπης και επιδεινώνουν την κρίση.

Η Ελλάδα έχει παλέψει και θα συνεχίσει να παλεύει με τις όποιες δυνάμεις της στο διεθνές στερέωμα, σε όλα τα διεθνή φόρα, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Πιστεύουμε σταθερά πως μόνο όλοι μαζί, σε συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης στη Μεσόγειο, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το πολύπλοκο, το σύνθετο, το δύσκολο ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σταθερά σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο τη συνεργασία με την Τουρκία στο Προσφυγικό. Τη συνεργασία με μια χώρα, που μαζί με τον Λίβανο και την Ιορδανία, έχουν επωμιστεί τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία. Επί τη βάσει αυτής της συνεργασίας και με τη σημαντική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, οι ροές των 7-8.000 προσφύγων ημερησίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τον περασμένο Νοέμβριο έχουν σήμερα μειωθεί σε πολύ χαμηλά νούμερα. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχουν μειωθεί, σχεδόν εκμηδενιστεί, οι πολύ θλιβερές ειδήσεις που είχαμε καθημερινά όλο το προηγούμενο διάστημα, των θανάτων, των πνιγμών, στα νερά του Αιγαίου, προσφύγων, μεταναστών και ιδίως μικρών παιδιών.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά, η παράτυπη οδός που συντήρησαν τα δίκτυα των διακινητών αντικαθίσταται από μία νόμιμη οδό στις χώρες Σένγκεν, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από εκατοντάδες πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες, με τη δέσμευση από ευρωπαϊκές χώρες ότι το επόμενο διάστημα θα εξυπηρετήσει δεκάδες χιλιάδες παραπάνω. Και αυτή ίσως είναι από τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε, ώστε αυτός ο μικρός δρόμος που σήμερα έχει ανοίξει το επόμενο διάστημα να γίνει λεωφόρος.

Παράλληλα, στην Ελλάδα κάθε αίτηση ασύλου, ατόμου που εισέρχεται παράτυπα στη χώρα, εξετάζεται από την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με την EASO ανά περίπτωση και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα του αιτούντα. Θέσεις φιλοξενίας, επίσης, έχουν εξασφαλιστεί για όλους τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα, ενώ μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται για την αναβάθμιση αυτής της φιλοξενίας και ειδικότερα για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ασυνόδευτα ανήλικα, στα ασυνόδευτα παιδιά. Η προσπάθεια αυτή και το βάρος που έχει πέσει στην Ελλάδα είναι μεγάλο και μόνο με όρους αλληλεγγύης και στήριξης στην ελληνική προσπάθεια μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη στήριξη που και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και τα στελέχη των εξειδικευμένων Οργανισμών του ΟΗΕ, που εργάζονται στην Ελλάδα, έχουν προσφέρει σε αυτή τη δύσκολη προσπάθειά μας. Και καλωσόρισα τη διοργάνωση Συνόδου για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό ζήτημα που θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Τόνισα, παράλληλα, ότι ο εποικοδομητικός διάλογος και η υποστήριξη από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στις προσπάθειές μας είναι απαραίτητη και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για το πώς αυτή η πολύτιμη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη με επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Με τον κύριο Γενικό Γραμματέα συνομιλήσαμε επίσης και για την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και ιδίως για τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας και προϋποθέσεων συμφιλίωσης στη Συρία και τη Λιβύη.

Είχα την ευκαιρία να καλωσορίσω, επίσης, κατά τη συνάντησή μας, τη Συμφωνία που επετεύχθη στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, τονίζοντας τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, μεταξύ άλλων, και για την αποτροπή μελλοντικών μεταναστευτικών ροών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνδυασμένη εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας με την Ατζέντα 2030 για την Παγκόσμια Ανάπτυξη μπορεί να κάνει τη διαφορά για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Παράλληλα, όπως αντιλαμβάνεστε, είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για το Κυπριακό που βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, οι συνομιλίες βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Εξέφρασα τη στήριξή μου στις συνομιλίες, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και έξω από αναχρονιστικούς θεσμούς, όπως οι εγγυήσεις.

Συζητήσαμε, επίσης, για τη σημασία που έχει η πολιτική διμερών και τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της ανατολικής Μεσογείου για την προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Συμφωνήσαμε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη σταθερή βάση για την προώθηση αυτών των σχέσεων.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα για τη σημερινή, ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντησή μας, να του ευχηθώ κάθε δύναμη στο σημαντικό του έργο και θα ήθελα κλείνοντας να του χαρίσω ένα συμβολικό δώρο. Θα του χαρίσω ένα «εργαλείο ζωής» για χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν από τις ελληνικές θάλασσες, από το Αιγαίο, στα ελληνικά νησιά. Ένα από τα χιλιάδες αντικείμενα τα οποία περισυνέλλεξαν άνθρωποι των νησιών μας από τις ακτές, τις ελληνικές ακτές, τις ακτές των ελληνικών νησιών, με την ευχή η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που έχει μειώσει τις ροές να διατηρηθεί και να μην χρειαστεί το επόμενο διάστημα αυτό το «εργαλείο» να ξαναχρησιμοποιηθεί από απροστάτευτους ανθρώπους, έρμαια στα δουλεμπορικά δίκτυα, να μην χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για να σωθεί η ζωή τους. Και το επόμενο διάστημα αυτοί οι άνθρωποι να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή μέσα από τις νόμιμες οδούς, μέσα από τη νόμιμη οδό της μετανάστευσης, πέρα και έξω από τα δουλεμπορικά δίκτυα, χωρίς να χρειάζονται να φοράνε αυτό ακριβώς που θα χαρίσω τώρα στον Γενικό Γραμματέα.
[Παράδοση ενός σωσίβιου γιλέκου]

ΜΠΑΝ ΚΙ-ΜΟΥΝ: Σας ευχαριστώ για το δώρο, το χρειάζομαι πρέπει να πω. Βεβαίως πολλοί άλλοι μπορεί να το χρειάζονται. Εγώ προσωπικά δεν ξέρω κολύμπι, οποτεδήποτε βρίσκομαι σε πλοίο μπορεί να το χρειαστώ. Σας ευχαριστώ πολύ!

Είσαστε αφοσιωμένοι στη διάσωση πολλών ανθρώπων που βρίσκονται σε πολύ δύσκολες για αυτούς συνθήκες.
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, καλημέρα σας.

Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στην Αθήνα και θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία.

Σήμερα το πρωί είχα μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό. Χθες συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, και σύντομα θα συναντηθώ με τον Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Νίκο Κοτζιά.

Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα έχει μια σημαντική συνεισφορά στον ΟΗΕ για όλα τα διεθνή ζητήματα. Ευχαριστώ τον λαό της Ελλάδας και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι είναι παγκόσμιοι πολίτες.

Το θέμα της συζήτησης, όπως ακούσατε και από τον Πρωθυπουργό, ήταν κυρίως οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην αντιμετώπιση των αναγκών αυτών των πολλών απελπισμένων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον λαό της Ελλάδας για την εξαιρετική αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό που δείξατε. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας σας, η Ελλάδα ήταν γενναιόδωρη στη διάσωση της ζωής πολλών ανθρώπων.

Η Ελλάδα είναι άξια του θαυμασμού μας. Η Ελλάδα, επίσης, είναι άξια μεγαλύτερης υποστήριξης από την διεθνή κοινότητα. Δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή μόνη της.

Αργότερα, σήμερα, θα επισκεφθώ την Λέσβο για να δω την κατάσταση από πρώτο χέρι. Εξακολουθώ να αισθάνομαι μεγάλη οδύνη λόγω του θανάτου πολλών ανθρώπων στη Μεσόγειο. Πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια αυτής της μετακίνησης.

Συνεχίζω να ζητώ μεγαλύτερη κατανομή αυτής της ευθύνης σε όλη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις ελληνικές αρχές, όλους τους δημάρχους, τον Δήμαρχο [Λέσβου] Γαληνό, την Ελληνική Ακτοφυλακή, την Ελληνική Αστυνομία. Όπως, επίσης, όλες τις ΜΚΟ και τους εθελοντές που εργάζονται αδιάλειπτα, 24 ώρες την ημέρα, όλο τον χρόνο.

Ο κύριος Τσίπρας κι εγώ συζητήσαμε επίσης τη σύγκρουση στη Συρία, τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και τις άλλες προκλήσεις που προκαλούν μεγάλο πόνο και αστάθεια.

Επίσης, ασχοληθήκαμε με το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, γιατί αργότερα, μέσα στον μήνα, θα επισκεφθώ την περιοχή.

Ο κύριος Τσίπρας κι εγώ, συζητήσαμε την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, υπό τις καλές υπηρεσίες μου, και οι οποίες διευκολύνονται από τον ειδικό σύμβουλο, κύριο Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση των ηγετών που διατυπώθηκε στην κοινή τους δήλωση, τον περασμένο μήνα, να καταφέρουν να επιτύχουν μια λύση εντός του έτους. Εκτιμώ το σημαντικό υψηλό επίπεδο υποστήριξης που προσφέρει η Ελλάδα στις συνομιλίες αυτές.

Επίσης, συγχαίρω την Ελλάδα για την ενεργό συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό συντονιστικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση διαφόρων δυσκολιών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της μετανάστευσης, του ασύλου και άλλων σχετικών θεμάτων. Αυτό βοηθά τα εσωτερικό, ενώ αποτελεί καλή πρακτική από την οποία μπορεί να μάθουν τα άλλα κράτη.
Τέλος, ο κύριος Πρωθυπουργός κι εγώ συζητήσαμε την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις δυσκολίες της κλιματικής αλλαγής.

Ευχαριστώ την Ελλάδα που μαζί με άλλα 176 κράτη υπέγραψε τη Συνθήκη-ορόσημο των Παρισίων πριν από δυο μήνες στη Νέα Υόρκη. Τώρα θα πρέπει τη συμφωνία αυτή να την θέσουμε σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν και να δουλέψουμε για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο ειρήνης και ευημερίας πάνω σε έναν υγιή πλανήτη.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Τσίπρα, σας ευχαριστώ και πάλι που έχετε ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Σας ευχαριστώ.

Ένα σωσίβιο δώρο στον Μπαν Κι Μουν από τον Τσίπρα

Breaking News