Κύριο Άρθρο της Δημοκρατίας: “Εποχή Αποκτήνωσης”

by | Sep 7, 2023 | Απόψεις

BREAKING News

Διαβάστε το σχόλιο της εφημερίδας.

Αυτό που έγινε στον Πειραιά δεν αφήνει αμφιβολία: Ζούμε σε μια εποχή αποκτήνωσης. Τα γεγονότα είναι εύγλωττα και καταλήγουν στο συμπέρασμα της απάνθρωπης νοοτροπίας που χαρακτηρίζει τα έργα και τις ημέρες πολλών. Προσωπικό πλοίου της γραμμής, που υποτίθεται ότι πρώτη μέριμνά του είναι η ασφάλεια των επιβατών, πετά άνθρωπο στη θάλασσα, το πλοίο αναχωρεί, ο άνθρωπος πνίγεται, ουδείς ασχολείται μαζί του, ουδείς τον βοηθά, πετώντας -έστω- ένα σωσίβιο, ενώ το Λιμενικό είναι άφαντο.

Η αθλιότητα που συνέβη δεν είναι τυχαία. Τούτος ο τρόπος συμπεριφοράς και αντιμετώπισης του άλλου τείνει να γίνει κανόνας, όχι εξαίρεση. Η εποχή της αποκτήνωσης έχει απλωμένες τις ρίζες της παντού. Στην κοινωνία, στην τέχνη, στην τηλεόραση, στα social media. Και, φυσικά, στην πολιτική. Οι πολίτες εκπαιδεύονται εδώ και χρόνια στην ιδιοτέλεια.

Οσα προβάλλονται στην πλειονότητα σαν σπουδαία, σαν επιτυχίες, σαν πρότυπα είναι σαπρόφυτα, που τρέφονται από τον κοπρώνα της ματαιοδοξίας, του εγωισμού, της υποκρισίας, της αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο και της ανηθικότητας της ελίτ, που πλουτίζει πάνω στα συντρίμμια μιας χρεοκοπημένης κοινωνίας.

Το φαινόμενο της εκβαρβάρωσης είναι παγκόσμιο, απότοκο ψεύτικων αξιών που εξαγριώνουν τον άνθρωπο και τον καθιστούν ανθρωπόμορφο τέρας, χωρίς ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Αυτή η σύγχρονη λαίλαπα που καταπίνει τις κοινωνίες είναι εδώ.

Σήμερα είναι ο Αντώνης, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Αν ήταν ο γιος σου ή η κόρη σου; Τότε θα αντιδρούσες;

Και δεν είναι λίγοι οι πολίτες που ακολουθούν τη «γραμμή» της απανθρωπιάς. Στηρίζουν, επιβραβεύουν ή ψηφίζουν απατεώνες, διαταραγμένες προσωπικότητες, κλέφτες, ψεύτες, φιλήκοους των ξένων και ανθέλληνες, αρκεί εκείνοι να τους εξυπηρετούν, να τους κάνουν διάφορα ρουσφέτια. Αντί πινακίου φακής γίνονται όλα – κι αξίζει πολύ λιγότερο κι από πινάκιο φακής οποιοδήποτε υλικό αγαθό στρέφεται κατά του πλησίον μας.

Γι’ αυτό μπαίνουν διαρκώς στο στόχαστρο η πίστη μας και οι αξίες της. Οσοι έχουν πραγματικά τον Χριστό μέσα τους δεν παραδίδονται στον εγωισμό, δεν γίνονται συναυτουργοί εγκλημάτων, δεν παραιτούνται από το δικαίωμά τους να αγαπούν τον συνάνθρωπο και από την υποχρέωσή τους να συμπεριφέρονται με σεβασμό σε οποιονδήποτε.

Δεν ταιριάζουν στους Ελληνες ο φιλοτομαρισμός και η συμπεριφορά των άγριων θηρίων. Να πολεμήσουμε το πνεύμα της εποχής προτού μας αφανίσει ηθικά και πνευματικά.

Breaking News