Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήEditorialΔήλωση και ύστατος αποχαιρετισμός στην Πρεσβυτερα Νίκη Στεφανοπούλου

Δήλωση και ύστατος αποχαιρετισμός στην Πρεσβυτερα Νίκη Στεφανοπούλου

- Advertisement -
Μέχρι τα τέλη της επίγειας Ζωής της υπηρέτησε στόχους, Αξίες και ένα Όραμα: Την με κάθε κόστος προσωπικό και επαγγελματικό, Ενότητα της ευρύτερα ζώσης και δρώσας Ορθοδόξου Εκκλησίας“.

Με προσωπική θλίψη και συντριβή καρδιάς διερμηνεύοντας δε και τις σκέψεις των στενών και ειλικρινώς τεθλιμένων ευρισκομένων εν Ελλάδι και παντού εις τον κόσμον συγγενών εξ αίματος κάθε βαθμίδος καταθέτω ως ύστατο αποχαιρετισμόν τούτες τις σκέψεις, αναπέμποντας προς τον Άγιον Τριαδικό Θεό  νοερώς, μυστικά και αθόρυβα τις ανάλογες δεήσεις, ευχές και προσευχές ιδιωτικώς, ο καθείς εξ Ημών και Υμών.

Η Πρεσβυτέρα Νίκη Στεφανοπούλου από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για την Ουρανία Βασιλεία. Έφυγε ήσυχη. Με απόλυτη ηρεμία, κρατώντας το χέρι του πολυαγαπημένου της, π. Χαράλαμπου και στο πλευρό της σύσσωμον την Οικογένεια της, την οποία αγάπησε τόσο πολύ. Έφυγε έχοντας πλήρη πνευματική και νοητική διαύγεια. Προετοιμασμένη πνευματικά απο καιρό  για την πορεία προς την αιωνιότητα με τον κατάλληλο πνευματικό. Ταξιδεύει με προσήκουσες τελευταίες εικόνες και προσλαμβάνουσες παραστάσεις από τον στενό  κύκλο των ανθρώπων που την αγαπούσαν και σέβονταν για το έργο της σε όποια διακονία της ανέθεσε η Εκκλησία δια της Ιεράς Αρχιεπισκοπης Αμερικής. Υπηρέτησε με σθένος από θέσεις ευθύνης. Με συνέπεια.

Με Πίστη και σθένος επαγγελματικό. Αρκετές φορές με προσωπική αυταπάρνηση και θυσιαστική συνεισφορά και ως Πρεσβυτερα στο πλάι ενός πολυευθύνου καταξιωμένου κληρικού, του πατέρα Χαράλαμπου. Διανάστησε δε, διαπαιδαγώγησε  και μεγάλωσε με Ήθη, αξίες και προσήλωση στην Ορθοδοξία παιδιά και εγγόνια.  Δοκιμάστηκε αρκετές φορές. Συνυπηρέτησε τρεις Αρχιεπισκόπους, τον μακαριστό Κυρό Ιάκωβο, εν συνεχεία κατ’ ολίγον τον πρώην Αρχιεπίσκοπο κ. Σπυρίδωνα και φυσικά τον αμέσως επόμενο Ιεράρχη, πρώην Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Αφυπηρέτησε με κάθε υψηλή αναγνώριση το 2008 και της αναγνωρίστηκε η προσφορά και συνεισφορά και  η  πειθαρχία στις αποφάσεις της Εκκλησίας. Πάντα αποζητούσε την συνεισφορά μέσα από τις συνθέσεις των πολλών και πολυποικίλων αντιθέσεων και πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Ιεράς  Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής ακόμα και όταν η τοπική  Εκκλησία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής δοκιμάστηκε από κλειδωνισμούς και παροδικές τρικυμίες. Ως Μητέρα, υπήρξε παράδειγμα προς μίμηση. Έδωσε  μαζί με τον ευλαβέστατο και Τίμιο κληρικο π. Χαράλαμπο στα τέσσερα παιδιά της αξίες. Όραμα. Αποστολή. Εντιμότητα. Ήθος. Αγάπη. Καλλιέργησε αρετές και προσαυξήσεις στα εκ φύσεως χαρίσματα αφενός και στα επίκτητα από σπουδές, αγωγή και προσλαβάνουσες εικόνες της Τίμιας οικογένειας που συνέστησε με τον πολυαγαπημένο  σύντροφο  και συνοδοιπόρο της ζωής της, αιδαισιμολογιότατο πατέρα Χαράλαμπο πολλές πολύτιμες συμβουλές και ανάλογη και κατάλληλη διαπαιδαγώγηση. Προσέφερε στην Κοινωνία Άξιους καθ όλα και έντιμους οικογενειάρχες. Άξιους με ηθικό ανάστημα τίμιους επαγγελματίες. Ένα προς Ένα τα Παιδιά της. Τελευταίο δε πολύτιμο τέκνο της Εκκλησίας συνεισφορά στον Γυναικείο Μοναχισμό την θυγατέρα της, Αδελφή Αγαπία.
 Μέχρι τα τέλη της επίγειας Ζωής της υπηρέτησε στόχους, Αξίες και ένα Όραμα: Την με κάθε κόστος προσωπικό και επαγγελματικό, Ενότητα της ευρύτερας ζώσης και δρώσας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Παλαιές. Με σθένος από τα νεαρά χρόνια της. Μαχήτρια της Ζωής και μαθήτρια στο πλάι ισχυρών πνευματικών Ανδρών συνηγορούντος δε και μυστική μαθήτρια  του ευσεβέστατου και πολυσέβαστου πρωτοπρεσβύτερου π. Χαράλαμπου τον οποίο αγάπησε τόσο πολύ..
 Η αείμνηστη Πρεσβυτέρα Νίκη υπηρέτησε με ζήλο και αυταπάρνηση κάθε διακόνημα που της ανατέθηκε. Αρκετές φορές δε, όπου και όταν αυτό επέβαλαν οι περιστάσεις δεν εδίστασε να υλοποιήσει αποφάσεις ακόμα και με σιδηρά πυγμή. Επιλογή με προσωπικό κόστος και θυσιαστικες συνέπειες.
 Στάθηκε αγέρωχη και ακλόνητη με Πίστη στον Θεό  δίπλα στον σύζυγο πρωτοπρεσβύτερο π. Χαράλαμπο. Συνεπής ως το τέλος ως  σύζυγος, ως Μητέρα και ως νόνα εις τα πολυαγαπημένα της εγγόνια  ( ως  Γιαγιά ).
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ  ΟΜΟΛΟΓΙΑ
Προσωπικά ως δημοσιογράφος οφείλω δημοσίως να αποκαλύψω και να καταθέσω  ότι  πάρα την στενή συγγένεια μας –  την οποία ουδέποτε προέβαλα ως πρόσημο ή πρόκριμα, δεν είναι λίγες οι φορές που της άσκησα ακόμα και δρυμεία κριτική, πολλές φορές μάλλον από δημοσιογραφικό ζήλο καθ’ υπερβολή παρά ως δημοσιογραφική απολύτως τεκμηριωμένη αρθρογραφία και ρεπορταζ που ηταν “δεμένο” με απόλυτη και σαφή στεγνή και απαλλαγμένη από συναισθηματική υπέρ φόρτιση από γεγονότα και καταστάσεις που εν πολλοίς δοκίμασαν και την μεταξύ μας προσωπική και διαπροσωπική σχέση αλλά και την τοπική εκκλησία με την κατά γράμμα  δημοσιογραφική  δεοντολογία …
Της άρεσε μάλιστα  να λέει προς τους δημοσιογράφους οταν είμασταν off the record: “Εσείς, παιδιά, κάνετε την δική σας δουλειά και εγώ και όλοι εδώ στην Αρχιεπισκοπή την δική μας” και έτσι ήταν.
Τώρα πια απαλλαγμένος απο κάθε συναισθηματική φόρτιση δημοσίως οφείλω να καταθέσω την συγνώμη μου και να την εκζήτηση της Ευχής της καθ οδόν προς τον Κοινό Ουράνιο Πατέρα μας.
 Πολυσέβαστη Πρεσβυτέρα Νίκη, η Στρατευμένη  Εκκλησία σου απέδωσε οφειλετικώς τα εύσημα της κατά Χριστόν Διακονίας σου ως Συζύγου, Ως Μητέρας και ως Πρεσβυτέρας την κατάλληλη στιγμή και ενώπιον της Μητρός Εκκλησίας στην πάλαι ποτέ Βασιλεύουσα Μητέρα Εκκλησία εις την Κωνσταντινούπολη αλλά και εις την καθ Υμάς Τοπική Επαρχιακή  Εκκλησία της Ελληνορθοδόξου  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής όταν επετεύχθη το πλήρωμα του χρόνου. Η Πρεσβυτέρα Νίκη έφυγε πλήρης ημερών έχοντας απολαύσει όλες τις επίγειες ευλογίες καθ ολοκληρίαν και ως Σύζυγος και ως Μητέρα και ως Γιαγιά αλλά και κάθε Άλλη ευλογία και αναγνώριση σε κάθε επίπεδο για κάθε υψηλό διακόνημα που προσέφερε και συνεισέφερε στα υπέρ  και πλέον των 60 ετών δίπλα εις τον αιδεσιμολογιότατο πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο.
Η Πρεσβυτέρα αείμνηστη  Νίκη είχε όντως φύση και θέση Χριστιανά τα Τέλη της ζωής της όπως μου διηγήθηκε σήμερα  Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου λίγες ώρες μετά την Εις Κύριον Εκδημίαν της  με πλήρη ψυχραιμία και νηφαλιότητα ο πολυσέβαστος και αγαπημένος Θείος – εξ αίματος και στενής Οικογενειακής συγγενείας-
π. Χαράλαμπος Στεφανόπουλος .
Προσωπικά, όπως και ολόκληρη η οικογένεια μου αλλά και κάθε άλλη  ευρισκόμενη στην Ελλάδα εξ αίματος οικογένεια καθώς και  όλοι οι στενοί και προσφιλείς συγγενείς, φίλοι συμμετέχουμε στο βαρύ πένθος της Οικογένειας και της απώλειας κατά τα ανθρώπινα. Ήδη αντηλλάγησαν με την Οικογένεια στο Κλήβελαντ μεταξύ αμφοτέρων συγγενών σε Αμερική και Ελλαδα όλων των βαθμίδων οι δέουσες και προσήκουσες συλλυπητήριες ευχές. Ο Θεός ας ευχηθούμε και η Εκκλησία μας που  δέεται στις ευχές και τις προσευχές που αναπέμπει  διαρκώς καθ ολοκληρίαν σε κάθε ακολουθία και κάθε μυστήριο Της για όλα τα παιδιά Της το αυτό και για την  την Πρεσβυτέρα Νίκη να την  κατατάξει στην Χωρεία της Καθ Όλου  Θριαμβεύουσας Εκκλησίας  της  Μιας, Αγίας, Καθολικής και  Αποστολικής  Ανατολικής Ορθόδοξου Εκκλησίας (της), την οποία υπηρέτησε μέχρι τέλος της ζωής της Με Πίστη και αφοσίωση. Με Ήθος και αυστηρή  Επαγγελματικη συνέπεια και θυσιαστικό Ζήλο.
Ας είναι αιώνια η μνήμη της εις την Τοπική Εκκλησία μας στην Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
 Πολύ Αγαπημένη μου Πρεσβυτέρα Νίκη ασπάζομαι νοερώς το μέτωπο και το χέρι σου με θεία Ευλάβεια ως απλός Πιστός και Φίλος και ολιγότερο ως συγγενής, αφού ουδέποτε έτσι αμφότεροι αλληλοσυμπεριφερθήκαμε ως ένας έναντι του άλλου .
Εις δε την οικογένεια, Παιδιά, Εγγόνια και  πρωτοβάθμιους εξ αίματος συγγενείς εύχομαι και δέομαι να Ζουν με ακόρεστη την μνήμη σου και όλοι μεταξύ ημών και υμών να την Θυμόμαστε και να την Θυμούνται Όλοι  και επαξίως να την τιμούν και σε κάθε Ευκαιρία να την Τιμούμε όπως της Αξίζει.
Αιώνια η Μνήμη Αυτής. Εις οδόν Ειρήνης Ευλαβέστατη Φίλτατη κατά κόσμον Νίκη Στεφανοπούλου  και Προφιλέστατη Πρεσβυτέρα
και  με καλήν απολογία Ενώπιον Του Φιλεύσπλαχνου Παντοδύναμου και Πανοικτήρμωνα Τριαδικου Τρισυπόστατου Θεού.
30 Σεπτεμβρίου 2023
Ελλάδα. Αθήνα .
Αλέξανδρος Μιχαήλ Στεφανόπουλος
Συγγενής εξ αίματος και
 Φίλος της Οικογένειας
Δημοσιογράφος Διευθυντής Έκδοσης της Πρωινής
Διαβάστε επίσης
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ