Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ICG ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ...

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ICG ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΣΚΟΠΙΩΝ

- Advertisement -

  ΑΞΙΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 Της Δέσποινας Συριοπούλου

Νέα Υόρκη

Μια νέα έκθεση του γνωστού ισχυρού think tank International Crisis Group που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ελληνο-αμερικανικό πρακτορείο GREEK AMERICAN NEWS AGENCY την εβδομάδα που πέρασε,   την δεύτερη που συντάσει από το ίδιο group αμερικανών σοφών της Αμερικανικής διπλωματίας  από το 2001,  δίνει νέα διάσταση στις συνομιλίες που αρχίζουν στην ΝΥ  για το σκοπιανό ζήτημα στις 11 Φεβρουαρίου. Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων  υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τον συντονισμό τους ειδικού  εντολοδόχου διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς  σύμφωνα με ασφαλείς διπλωματικές πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας  ακόμα  συνάντηση ρουτίνας, η οποία γίνεται προς διερεύνηση των προθέσεων των δυο πλευρών κυρίως  μετά τις εσωτερικές εξελίξεις στα Σκόπια τους προηγούμενους μήνες και την εκλογή Obama. Η συνάντηση, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές δεν αναμένεται να αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφ'ης στιγμής η Αθήνα παραμένει αμετακίνηση στις θέσεις της εν όψει και όλου του διαταραγμένου εσωτερικού πολιτικού σκηνικού που μυρίζει έντονα εκλογές,  και από την άλλη θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι  τα Σκόπια από την πλευρά  τους  με δεδομένο το γεγονός ότι συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας θα κρατήσουν την ίδια γνωστή αδιάλακτη προκλητική  στάση.    Την πρασμένη Πέμπτη(12.01.09), όπως αποκάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Greek American News Agency, δόθηκε στην δημοσιότητα από το γνωστό πανίσχυρο Αμερικανικό Think Tank για την διαχείρηση των διεθνών κρίσεων (International Crisis Group) έκθεση  (ουσιαστικά εισήγηση προς τα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ και τον νέο  Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με τίτλο «Μακεδονία: Σπάζοντας το αδιέξοδο».

- Advertisement -

Η  «έκθεση», των γνωστών αμερικανών «σοφών» της αμερικανικής διπλωματίας –οι οποίοι πάντοτε πώς γίνεται και  «προηγούνται» στην αναγγελία γεγονότων και καταστάσεων  στην διεθνή σκακιέρα είναι ένα ερώτημα που μόνο «συνωμοσιολόγοι» και «μυστικά κέντρα εξουσίας» μπορούν  να απαντήσουν με «ευφάνταστα» σενάρια(…) που δυστυχώς  πολλές φορές αποδεικνύονται εφιαλτική πραγματικότητα για κάποιους λαούς-  «προτείνει»  μια σειρά "μέτρων" και προτάσεων για την άρση του αδιεξόδου στη στασιμότητα των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία του γειτονικού κράτους.

Στο κείμενο των  «σοφών»  της μυστικής και φανερής διπλωματίας των ΗΠΑ, επαναλαμβάνονται περίπου τα ίδια που ανέφεραν σε προηγούμενη έκθεσή τους τοποθετούμενη χρονικά στον Δεκέμβριο του 2001. Τότε, οι αναλυτές είχαν κάνει λόγο για τις πιθανές ονομασίες, που πριν από λίγους μήνες ακούστηκαν είτε ως πακέτο προτάσεων Νίμιτς, είτε ως νέες προτάσεις, ενώ μεταξύ άλλων γινόταν λόγος για μακεδονική διάλεκτο και μακεδονική μεινότητα, προβλέποντας στο μεταξύ ξεκάθαρα την εισοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σε άλλους  διεθνείς οργανισμούς.

Διαβάζοντας την νέα «έκθεση»  εισήγηση,  η οποία ήδη έχει φτάσει και στα γραφεία των εμπλεκομένων διπλωματών σε Αθήνα, Σκόπια και Ουάσιγκτον εκείνο που διαφαίνεται -να έρχεται πολύ και μάλιστα πολύ σύντομα- είναι καταρχήν πρώτον  νέες πιέσεις προς την Ελλάδα και μικρές έως και ανούσιες υπαναχωρήσεις τακτικής προς την πλευρά των Σκοπίων. Επιπλέον προαναγγέλλεται νέα παραχάραξη της ιστορίας της περιοχής  μέσω  σχετικών αλλαγών που προτείονται για  τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια  των δυο  κρατών. Αλλαγές δηλαδή  που θα αποφεύγουν να θίξουν ζητήματα του παρελθόντος που έχουν να κάνουν με εθνικές ευαισθησίες και των δυο  πλευρών με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα που εντείνουν το κλίμα. Στο συνολικό κείμενο της έκθεσης  περιγράφεται  όλη η προϋπάρχουσα πορεία του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων με σαφείς  αιχμές  για το βέτο της Αθήνας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θεωρείται σχεδόν υποχρεωτικό για την Αθήνα ότι πρέπει να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης (σ.σ.υποχώρησης). Όσο για το μείζον θέμα της ονομασίας επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να δεχθεί ως ονομασία μια κεντρική ονομασία για εσωτερική και διεθνή χρήση το «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» ουσιαστικά  παραπέμπει στις προτάσεις Νίμιτς.  

- Advertisement -

Μέχρις ότου επέλθει τελική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επισφραγιστεί με την επαναβεβαίωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει  πολιτικές παρεμπόδισης εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στρατηγικές  που εμπεριέχουν  βέτο και εμπλοκή εισόδου στην Ε.Ε.  Μέχρι  την επίτευξη όμως της τελικής συμφωνίας, το γνωστό πανίσχυρο Think Tank κάνει την «χάρη» στην Ελλάδα να ζητά από τα Σκόπια να ονομάζονται FYROM σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το καλύτερο είναι ότι προτείνει στην Αθήνα να αποδεχθεί τις εθνικές ευαισθησίες των Σκοπίων για τον προσδιορισμό της Εθνικής ταυτότητάς τους, όπου σαφώς εμπεριέχονται τα ζητήματα ταυτότητας και το ιδίωμα της «Μακεδονικής» γλώσσας!  Επίσης η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία δεν μπορεί να είναι αποκλειστική (για την Ελλάδα ή αντίστοιχα  για τα Σκόπια ) και να δεχθεί της διαβεβαιώσεις των Σκοπιανών ότι η χρήση αυτού του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν εγείρει αλυτρωτικές βλέψεις για εδαφικές  διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος.  Στο τέλος της έκθεσης για ακόμα μια φορά η Ελλάδα πιέζεται να άρει το βέτο για την είσοδο  των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ  και να απαντήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τους σοφούς του International Crisis Group, προκειμένου να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών και να υπάρξει λύση στο ζήτημα, Αθήνα και Σκόπια πρέπει να προχωρήσουν σε μια σειρά από κινήσεις, οι οποίες και θα επιφέρουν τελικά, όχι τόσο την επίλυση του ζητήματος, αλλά βασικά την ένταξη του γειτονικού κρατιδίου (δορυφόρου των ΗΠΑ) στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  

ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ 44ου ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

Οι προετοιμασίες για την μεγάλη φιέστα -χολυγουντιανών προδιαγραφών- της ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου φτάνουν στην ολοκλήρωσή τους. Η μεγάλη γιορτή της Τρίτης έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο των αμερικανών αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, με τα φώτα όλα στραμμένα στην προγραμματισμένη τελετή. Η προεκλογική εκστρατεία που ανέδειξε τον Μπαράκ Ομπάμα πρόεδρος ήταν η πιο δαπανηρή στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, το ίδιο αναμένεται να είναι και η τελετή ορκωμοσίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που έχει προκαλέσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση, δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να συρρεύσουν, βάσει των εκτιμήσεων, πάνω από δυο εκατομμύρια άνθρωποι, προκειμένου να παρακολουθήσουν έστω και από τις μεγάλες γιγαντοοθόνες που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης την τελετή. Η πόλη, όπως κήρυξε ο για λίγες μέρες ακόμα πρόεδρος Μπους, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γεγονός που σημαίνει ότι θα δαπανηθούν όσα χρήματα χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμιά απογόρευση σε όλους όσους θέλουν να προσέλθουν στην Ουάσιγκτον και να παρακολουθήσουν την τελετή, αρκεί να έχουν το πολυπόθητο εισητήριο στα χέρια. Το επιτελείο του νεοκλεγέντος προέδρου εξακολουθεί να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα, καλώντας τον κόσμο να πάει στην Ουάσιγκτον.  Το όλο σκηνικό που έχει στηθεί θυμίζει περισσότερο μια μεγάλη γιορτή, με χιλιάδες προσκεκλημένους παρά μια τελετή με αυστηρό πρωτόκολλο. Διότι ναι μεν η διαδικασία για την ορκωμοσία θα ακολουθήσει πιστά και αυστηρά το τυπικό, όπως ορίζει το σύνταγμα της χώρας, το τελετουργικό απεναντίας έχει ανοιχτό λαϊκό χαρακτήρα. Η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί κομμάτι της φιέστας, δίνοντας ξανά το ίδιο μήνυμα με αυτό των εκλογών. Σε καμία περίπτωση η φετινή ορκωμοσία δεν μοιάζει σε τίποτε με τις προηγούμενες των τελευταίων ετών. Όπως η εκλογική νίκη του Μπαράκ Ομπάμα θεωρήθηκε ιστορική, το ίδιο αντίστοιχα αναμένεται να θεωρηθεί και η τελετή της Τρίτης για το μέγεθος και την συμμετοχή του κόσμου. Η ίδια γιορτινή ατμόσφαιρα επικρατεί και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, όπου αντίστοιχα έχουν οργανωθεί εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε μεγάλους χώρους, (πανεπιστημία, θέατρα) έχουν στηθεί μεγάλες οθόνες για την προβολή της τελετής. Με την βοήθεια του ιντερνετ, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα δίνοντας δωρεάν εισητήρια και προσκαλώντας τον κόσμο να προσέλθει για να παρακολουθήσει το μεγάλο γεγονός.

Η Τρίτη πιθανά να αποτελέσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες μια διαφορετική μέρα. Ίσως και ιστορική. Το «όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κίνκ γίνεται πραγματικότητα. Ιστορική χαρακτηρίστηκε η νίκη της 4ης Νοεμβρίου, αντίστοιχα ιστορικού χαρακτήρα επισημαίνεται και αυτό που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει τον όρκο και θα εκθέσει το όραμά του για την χώρα του. ένα όραμα που από τις συντεταγμένες της σημερινής πραγματικότητας οφείλει να δώσει την ελπίδα και το στοιχείο της αλλαγής για ακόμη μια φορά στα εκατομμύρια των αμερικανών. Στο κομμάτι της ρητορικής ο νέος προέδρος είναι δύσκολο να αποτύχει. Το θέμα είναι να μην αποτύχει στο κομμάτι που απαιτεί την πραγμάτωση της αλλαγής, ώστε να σταματήσει η κατηφορική πορεία της υπερδύναμης!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ