Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΤο μετέωρο βήμα της Τουρκίας

Το μετέωρο βήμα της Τουρκίας

- Advertisement -
Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Πίσω από τη σύγκρουση πολιτικών και στρατιωτικών, που χρόνια τώρα ταλανίζει την Τουρκία, υπάρχει ένα πρόβλημα ταυτότητας του τουρκικού λαού, το οποίο τώρα θα πρέπει να επιλυθεί για να προχωρήσει η χώρα στον δρόμο της ομαλότητας. Οι Τούρκοι ομολογούν ότι βλέπουν τον Στρατό σαν τη μητέρα τους. Οσο κι αν δυσαρεστούνται μαζί της, όσο και αν της φωνάξουν, ξέρουν ότι όταν θα τη χρειαστούν εκείνη θα είναι εκεί. Αυτή η αντίληψη έχει επιτρέψει στον Στρατό να ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από τη δεκαετία του ’60 ώς σήμερα. Οι πρόσφατες συλλήψεις στρατιωτικών για την υπόθεση «Βαριοπούλα» και οι επικείμενες δίκες για την υπόθεση «Εργκενεκόν» έχουν φέρει τον Τούρκο πολίτη στη δύσκολη θέση να βλέπει με μισό μάτι την ίδια του τη μάνα. Η διελκυστίνδα κυβέρνησης – πολιτικών ενοχλεί μερίδα των πολιτών στην Τουρκία, όπου ο Στρατός είναι ο πυρήνας της ζωής, με τους στρατώνες να είναι στο κέντρο μεγάλων πόλεων και με τον κόσμο να θεωρεί την υποχρεωτική θητεία ανδρική ωρίμανση. Ο Στρατός κάποτε ήταν το άπαν. Τώρα στελέχη του σύρονται σε φυλακές και σε δικαστήρια.  Ο πρωθυπουργός Ερντογάν λέει ότι αυτό είναι μια επώδυνη αλλά αναγκαία διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ ώς τώρα δεν είχαν αμφισβητηθεί τόσο σοβαρά το κύρος και η εξουσία του Στρατού. Ο Στρατός δεν λογοδοτούσε ποτέ για ό,τι έκανε. Τώρα αρχίζει να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη. Κι έτσι επιστρέφουμε στο θέμα της ταυτότητας. Ο Στρατός και η Δικαιοσύνη, κυρίως τα ανώτερα στελέχη της, αποτελούν το κατεστημένο του κοσμικού κράτους της Τουρκίας. Πόσο διατεθειμένοι είναι να χάσουν έδαφος εξουσίας απέναντι σε μια συνεχώς ανερχόμενη μεσαία πολιτική τάξη συντηρητικών μουσουλμάνων, όπως την εκπροσωπεί τώρα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν; Οι Τούρκοι είναι ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Θεωρούν ότι ο Στρατός δεν θα θελήσει να πάει κόντρα στο κυβερνών κόμμα και την τεράστια κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Από την άλλη, φοβούνται ότι η κυβέρνηση έχει κρυφή ισλαμική ατζέντα και αν καταφέρει να αποδυναμώσει τον Στρατό και τη Δικαιοσύνη, θα την επιβάλει.

Και έξω από την Τουρκία είναι η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Θέλουν να ξέρουν ποιος κυβερνά σε μια χώρα που επιδιώκει να αναδειχτεί σε περιφερειακή υπερδύναμη, με κεντρικό διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, προσπαθώντας να παγιώσει τη θέση της ως μεσολαβητή ανάμεσα σε Αραβες και μουσουλμάνους. Σε αυτό το κλίμα υπάρχει ένα κυρίαρχο συναίσθημα: δυσπιστία. Πράγματι ο Στρατός (η εθνική υπερηφάνεια που θα δώσει λύσεις σε θέματα όπως η εξέγερση των Κούρδων, το Κυπριακό και ο θρησκευτικός φανατισμός) επιχειρεί να καταλύσει την νεοπαγή δημοκρατία; Κι αν η «Εργκενεκόν» είναι συνωμοσία των πολιτικών για να ξεδοντιάσουν τους στρατιωτικούς; Οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι έρευνες στις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν» όπως και οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης του Συντάγματος πρέπει να γίνουν με προσεκτικούς χειρισμούς για να μην προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, κυρίως αν φανεί με κάποιο τρόπο ότι πρόκειται για προσπάθεια της πολιτικής εξουσίας να επιβληθεί της στρατιωτικής.

«Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον νόμο για τους σκοπούς τους, αλλά έτσι ο νόμος δεν έχει νόημα. Ολοι οι θεσμοί είναι διασπασμένοι και ιδεολογικά διχασμένοι», δήλωσε στους «Financial Times», ο Σολί Οζέλ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπιλτζί. «Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να μειώσει την πόλωση», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Χαγκ Ποπ, της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων.

Η μέχρι στιγμής μετριοπαθής στάση του Στρατού δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως ηττοπάθεια. Οφείλεται μάλλον στον φωτισμένο αρχηγό του. Ο στρατηγός Μπασμπούγ, με πείρα από το πραξικόπημα του 1960, συνειδητοποιεί γιατί είναι μειωμένη η λαϊκή υποστήριξη στο στράτευμα. Ο κόσμος θέλει ομαλότητα και του αρέσει η οικονομική ανάπτυξη. Ομως ο μετριοπαθής στρατηγός αφενός έχει προειδοποιήσει ότι ο στρατός έχει και όρια, αφετέρου παραιτείται το καλοκαίρι. Και αν διαβάζει καλά τις δημοσκοπήσεις αυτός, ο πρωθυπουργός Ερντογάν θα πρέπει να τις διαβάζει το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα. Και να αντιλαμβάνεται ότι το προβάδισμά του μειώνεται γιατί η οικονομική ανάπτυξη δεν πέτυχε να μειώσει την ανεργία, η οποία πέρυσι ήταν 14%, όπως γράφουν οι «Financial Times». Εχουν πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως η συνταγματική, που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός.

Η χώρα χρειάζεται ένα Σύνταγμα που θα προβλέπει ισότητα και ισονομία για όλους και κυρίως για τους Κούρδους και τις άλλες μειονότητες. Θα προβλέπει θρησκευτικές ελευθερίες για τις μειονότητες, ελευθερία του Τύπου, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που θα βασίζεται στην εφαρμογή του νόμου και όχι σε δοτούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η χώρα χρειάζεται κράτος δικαίου με νόμους που θα εφαρμόζονται. Πάνω από όλα χρειάζεται κράτος κοσμικό και όχι θεοκρατικό. Η Δύση δεν θα έχει έτσι άλλο δρόμο από το να στηρίξει την πολιτική ηγεσία που θα πάρει τέτοια τολμηρά μέτρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ