Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΓιατί απέτυχε το Greek Idol

Γιατί απέτυχε το Greek Idol

- Advertisement -

Greek_IdolΓια ποιους λόγους μπορεί ένα φιλόδοξο talent show, που έχει ως προίκα του ένα ηχηρό όνομα και φήμη, εκείνη της επιτυχέστερης εκπομπής στο εξωτερικό, να απογοητεύσει τους fans του Idol και όχι μόνο; Τις πταιει;

ΤΗΣ ΦΟΙΒΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κι ενώ το Greek Idol, ετοιμάζεται από αύριο να προβάλλει τα recalls (η επόμενη φάση, όπου έδωσε το εισιτήριο σε 150 υποψηφίους να περάσουν) οι κριτικές για την πορεία του δίνουν και παίρνουν. Οι περισσότερες συμφωνούν μονολεκτικά σε ένα πράγμα: ότι απέτυχε. Το βάρος ενός τέτοιου παιχνιδιού πέφτει μοιραία στις πλάτες της εκάστοτε κριτικής επιτροπής, όπου χρεώνονται τις συνέπειες. Πολλοί μιλούν πρώτα απ’ όλα για απογοήτευση και για λάθος επιλογή των κριτών. Γιατί σε ένα τέτοιο παιχνίδι η κριτική επιτροπή αποτελεί το α και το ω. Τι θα ήταν λ.χ. το X-factor χωρίς τον Νίκο Μουρατίδη, ή για να το θέσουμε στην αντίστοιχη του βάση, το American Idol χωρίς τον Simon Cowell; Η εμπειρία της τηλεόρασης και το προσωπικό στίγμα κάθε κριτή κρίνονται αναγκαία σε τέτοιες κομβικές θέσεις.

- Advertisement -

Έτσι όταν επιλέγονται τρία άτομα, ναι μεν από τον χώρο της μουσικής, αλλά ουδεμία επαφή με το αντικείμενο της κριτικής ή με τους τηλεθεατές, αποτελεί ρίσκο το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν λειτούργησε θετικά. Ο Κώστας Καπετανίδης μπορεί να είναι «ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης βίντεο κλιπ», σύμφωνα με την εκφώνηση του Greek idol, δεν είχε όμως την ίδια άνεση και ευκολία έκφρασης μπροστά από τις κάμερες. Και πόσο μάλλον δε, σε συνδυασμό με τους άλλους δύο, οι οποίοι δεν διέφεραν ή ξεχώρισαν σε κάτι άλλο. Στα ίδια ασφαλή και ανιαρά μονοπάτια κινήθηκε και ο επιτυχημένος μουσικός παραγωγός, Δημήτρης Κοντόπουλος. Δεν ηγείτο κανείς, δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν με ατάκες ή μπρίο βάζοντας έτσι πολλά λιθαράκια στην κατιούσα του ακριβού αυτού format. Σε άλλη εκφώνηση στην αρχή επεισοδίου για την Μάρω Θεοδωράκη αυτή τη φορά, ειπώθηκε το εξής: «Το όνομα και η εμπειρία της, αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία», επιβεβαιώνοντας κάθε υπόνοια πως το επίθετο της έπαιξε καθοριστικό ρόλο! Πάντως η ίδια με δήλωσή της ξεκαθάρισε κι ένα άλλο σημείο που είχαμε απορία: «Δεν πήρα τη γνώμη του Μίκη για να πάω στο Greek Idol…». (Μήπως θα έπρεπε;)

Από την πλευρά της παρουσίασης, η τηλεοπτική «Λόλα» Άντα Λιβιτσάνου, δεν κατάφερε να δικαιώσει την επιλογή των ιθυνόντων του Alpha, οι οποίοι την πίστευαν πολύ. Η αγάπη (της) για το τραγούδι δεν αρκεί κι η ίδια δεν υπερπήδησε την απειρία και το τρακ της παρουσίασης. Η γλυκύτητα και το χαμόγελο δεν φτάνουν για να  γίνει συμπαθής στο κοινό. Ο τηλεθεατής αναζητά την αμεσότητα και την προσωπική στάμπα κάθε παρουσιαστή προκειμένου να «δεθεί» με το πρόγραμμα. Ο δήθεν αυθορμητισμός του οτοκιού δεν περνάει και γίνεται γρήγορα αντιληπτός. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, τότε που ακόμα ο Νίκος Καρβέλας (θα ήταν η μοναδική σωστή επιλογή) ήταν ουραγός του παιχνιδιού, θα θυμηθούμε ότι ήταν ο μόνος που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιλογή της παρουσιάστριας. Δεν συμφώνησε γιατί με την εμπειρία του ήξερε πως η εν λόγω θα ήταν μια πιθανή αιτία στην αποτυχία της εκπομπής.

Όσον αφορά την επιλογή των υποψηφίων που παρουσιάστηκαν, η πλειονότητα έδειξε οτιδήποτε άλλο, εκτός από μουσικές γνώσεις και ικανότητες, αφού τα πραγματικά ταλέντα ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Οι περισσότεροι παίκτες δεν έδειξαν επουδενί καμιά σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το τραγούδι. Η κάμερα έδειξε πολλά στοιχεία ριάλιτι, για χάρη της τηλεθέασης, όπου το εκάστοτε προσωπικό ψώνιο του καθενός φαινόταν να «χρησιμοποιεί» τα λίγα λεπτά δημοσιότητας λάθος. Η μουσική ήταν η μόνη χαμένη στην όλη υπόθεση. Πώς θα πάρει κάποιος στα σοβαρά έτσι το συγκεκριμένο παιχνίδι; Χαρακτηριστικά, από τις οντισιόν είδαμε να παρελαύνουν διάφορα υποψήφια idols, μέχρι και ναυαγοσώστης που παραδεχόταν με εκνευριστική αφέλεια μπροστά στην κάμερα, ότι «σήμερα θα σώσω κάποιον, γιατί υποψιάζομαι πως θα πνιγεί κάποιος, αν και οι αποτυχίες μέσα στο πρόγραμμα είναι» ή πρώην μοντέλο να περιγράφει σε μουσική εκπομπή (για να μην το ξεχνάμε), πως θέλει να είναι ο άντρας των ονείρων της μέσα από μια μπανιέρα με μπουρμπουλήθρες! Ένα τρίτο υποψήφιο idol, ποδοσφαιριστής, δήλωσε ότι πάει να διαγωνιστεί γιατί κουράστηκε να τον αποθεώνουν στα γήπεδα 10 χρόνια και θέλει τώρα ως φυσική εξέλιξη να τον αποθεώνουν στις πίστες!

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι λόγω της «επιτυχίας» του Greek Idol, οι υπεύθυνοι του σταθμού έκριναν αναγκαία την ύπαρξη και 2ης εκπομπής «All about Greek Idol», η οποία αναδεικνύει και περιστρέφεται γύρω από την πρώτη (το λέει ξεκάθαρα και το όνομά του). Με παρουσιαστή τον Θέμη Γεωργαντά κάθε Σάββατο και για μία ολόκληρη ώρα θα πληροφορούμαστε (άκουσον άκουσον) για το «τι συμβαίνει στα παρασκήνια», «την προσωπική ιστορία κάθε υποψήφιου» και «την πιο φάλτσα φωνή»! Πόσο ακόμα να αντέξει ο δύσμοιρος τηλεθεατής τον κάθε υποψήφιο, που πάει να κάνει το κέφι του μπροστά στις κάμερες; Όλα βέβαια είναι θέμα στρατηγικής, αφού η ύπαρξη μιας δεύτερης εκπομπής, προϋποθέτει την επιτυχία της πρώτης (όταν στηρίζεται σ’ αυτήν). Και το Greek Idol πρέπει ή έστω να φαίνεται επιτυχημένο.


 

- Advertisement -


- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ