Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομίαΗ δημοκρατία δεν είναι αναρχία

Η δημοκρατία δεν είναι αναρχία

- Advertisement -

democracyΗ δημοκρατία εκλαμβάνεται ως αναρχία, η λασπολογία κρίνεται ως δικαίωμα ελεύθερης άποψης, η αδικαιολόγητη αστυνομική παρέμβαση, ως καθήκον. Όλα διαστρεβλώνονται και παραποιούνται. Και ανοίγει ο δρόμος για την εμφάνιση επικίνδυνων καταστάσεων…

Αντιστάσεις- Του Κωστάκη Αντωνίου

 

- Advertisement -
Θα πάω ενάντια στο ρεύμα και σε αυτό το λαϊκίστικο πανηγύρι που στήθηκε γύρω από τις ενέργειες της Αστυνομίας, με αφορμή ένα κείμενο που γράφτηκε σε μια ιστοσελίδα. Και θα εκφράσω ανησυχία για τη μιζέρια του πολιτικού λόγου και το κατάντημα πολιτικών κομμάτων, και πολιτικών παραγόντων, που έσπευσαν να υπερασπιστούν την κατάχρηση της δημοκρατίας και του πολιτισμένου δημοκρατικού λόγου. Γιατί είναι κατάντημα να υπερασπίζεσαι ανώνυμες λασπολογίες, ύβρεις και απειλές, εν ονόματι δήθεν της ελεύθερης έκφρασης άποψης. Η διατύπωση της ελεύθερης άποψης προϋποθέτει λεβεντιά, κότσια, και διαφάνεια. Να βγαίνεις μπροστά στο φως, να καταθέτεις το όνομα και την υπογραφή σου, και να διατυπώνεις προς τον οποιοδήποτε το λόγο σου, τα επιχειρήματά σου, τις θέσεις σου. Αυτό είναι δημοκρατία, διαφάνεια και πολιτικός διάλογος.

Το να κρύβεσαι, όμως, πίσω από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, να κρύβεσαι πίσω από ένα ψευδώνυμο, και να λασπολογείς και να απειλείς εκείνον με τον οποίο διαφωνείς, αυτό δεν είναι δημοκρατία. Είναι σκοταδισμός. Είναι ένα νοσηρό και επικίνδυνο φαινόμενο, που παραπέμπει σε αναρχία και σε βαβυλωνία. Και η δημοκρατία δεν είναι αναρχία. Έχει τους κανόνες της. Και ο πρώτος κανόνας για εκείνον που θέλει να εκφραστεί είναι η κατάθεση του ονόματος και της ταυτότητάς του. Όχι η μάσκα του ψευδωνύμου. Και ο δεύτερος κανόνας είναι, αυτά που έχει να καταθέσει, να τα τεκμηριώνει με επιχειρήματα και ηπιότητα λόγου. Όχι με λασπολογίες και απειλές.

Απορρίπτω και τη μάσκα του ψευδωνύμου και την τρομοκρατία του λόγου. Αυτές είναι πρακτικές που αποδοκιμάζει και απορρίπτει η δημοκρατία. Και ας μη μου πουν και πάλιν ότι τέτοιες πρακτικές συνάδουν, δήθεν, με την ελευθερία της έκφρασης και μπορεί να τις συναντήσει ένας σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Αυτά τα ακραία που συμβαίνουν σε ευρωπαϊκές κοινωνίες, δεν αποτελούν, κατ’ ανάγκην, πρότυπα. Και κατά δεύτερο, ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει ότι πρέπει να μεταφέρουμε στο πολιτικό μας σύστημα και στην κοινωνία μας, όλα τα κακά που κουβαλούν εκείνοι για να αποδείξουμε, δήθεν, ότι είμαστε Ευρωπαίοι.Επανερχόμενος στο όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί, επαναλαμβάνω ότι οι αντιδράσεις σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού κόσμου αποδεικνύoυν το λαϊκισμό, αλλά και την υπεράσπιση ακραίων φαινομένων, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες, όπως τις βλέπουμε να εκδηλώνονται σε άλλες κοινωνίες. Είναι θλιβερό το φαινόμενο. Πολιτικοί ηγέτες και πολιτικά κόμματα, να θεωρούν ελευθερία λόγου την ύβρη, την ανωνυμία και την απειλή! Θα ερωτούσαμε: Άραγε, θα είχαν την ίδια αντίληψη, εάν η δική τους αξιοπρέπεια υπεβάλλετο στην ίδια δοκιμασία; Διότι σήμερα γιορτή του ενός, παραμονή εκείνων. Πού θα καταλήξουμε;Την ίδια στιγμή, θεωρούμε αψυχολόγητη, βιαστική και υπερβάλλουσα την αντίδραση της Αστυνομίας. Δεν νοείται αστυνομική παρέμβαση σε αυτού του είδους τα φαινόμενα. Έδωσε την ευκαιρία η Αστυνομία σε λαϊκιστές να επικεντρώσουν το θέμα αλλού. Αλλά και να ταλαιπωρηθούν και να εκτεθούν άνθρωποι που πιθανώς να μην είχαν καμιά ευθύνη και ανάμειξη. H συμπάθεια και η συμπαράσταση προς τον Ξενή Ξενοφώντος είναι απόλυτη.Δυστυχώς, σε αυτόν τον τόπο, απεδήμησε η σοβαρότητα, η ευθύνη και η αυτοσυγκράτηση. Πάει να κυριαρχήσει ο λαϊκισμός, η ανευθυνότητα, η επένδυση σε παλαμάκια και ψήφους, η μισαλλοδοξία και ο παραλογισμός. Ισοπεδώνονται τα πάντα και συγχύζονται οι έννοιες. Ερμηνεύεται το καθετί ανάλογα με την πολιτική και κομματική σκοπιμότητα. Η δημοκρατία εκλαμβάνεται ως αναρχία, η λασπολογία κρίνεται ως δικαίωμα ελεύθερης άποψης, η αδικαιολόγητη αστυνομική παρέμβαση, ως καθήκον. Όλα διαστρεβλώνονται και παραποιούνται. Και ανοίγει ο δρόμος για την εμφάνιση επικίνδυνων καταστάσεων…(ΣΗΜΕΡΙΝΗ)

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ