Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΣυμφωνία 1 δισ. δολαρίων μεταξύ (ρωσικής) Rosneft - (αμερικανικής) Chevron

Συμφωνία 1 δισ. δολαρίων μεταξύ (ρωσικής) Rosneft – (αμερικανικής) Chevron

- Advertisement -
US-Russia-flagΣYMΦΩNIA συνεργασίας αξίας ενός δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη υποθαλάσσιου πετρελαϊκού κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα υπέγραψαν ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος Chevron και η κορυφαία πετρελαϊκή εταιρία της Ρωσίας Rosneft. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει υπογραφεί στη Ρωσία από την αρχή του 2010 και παράλληλα για την «καλύτερη κίνηση» που έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει η Chevron προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στην πετρελαϊκή αγορά της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας –η οποία, μάλιστα, έλαβε χώρα στην εξοχική του κατοικία– κατορθώνοντας να «κλέψει την παράσταση» από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος την ίδια ώρα μιλούσε σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και κορυφαίος σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων του Πούτιν, Ιγκόρ Σέτσιν, η Chevron θα χρηματοδοτήσει τις εργασίες άντλησης πετρελαίου από το κοίτασμα Val Shatskogo, ενώ η άντληση αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη του 2011.

Προκειμένου να υπάρξει ορθή διαχείριση του κοιτάσματος, θα δημιουργηθεί μία εταιρία holding, στην οποία Chevron και Rosneft θα μοιραστούν το μετοχικό κεφάλαιο «ανάλογα με τα χρήματα αλλά και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει», όπως ξεκαθάρισε ο Σέτσιν. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η συνολική αξία του προγράμματος μπορεί να φθάσει στο ένα τρισ. ρούβλια (περί τα 32 δισ. δολάρια), ο οποίος, πάντως, δεν ανακοίνωσε το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα της όλης επένδυσης.

Το Val Shatskogo καλύπτει μία περιοχή 8.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη νότια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, με το μέγιστο βάθος σε αυτό το σημείο να φθάνει στα 2.200 μέτρα, γεγονός που καθιστά αρκετά δύσκολη την άντληση πετρελαίου στην περιοχή. Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Τζον Ουότσον, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του όλου προγράμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Chevron, αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιείται στην άντληση πετρελαίου από 375 υποθαλάσσια κοιτάσματα μεγάλου βάθους και μάλιστα σε πολύ πιο δύσκολο περιβάλλον. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε και σε αυτή μας την προσπάθεια». Προσέθεσε, ακόμη, ότι «πρόκειται για μία περιοχή με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές. Δεν υπάρχει γεωπολιτικό ρίσκο αλλά ούτε και ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Θα πρέπει, πάντως, να εργαστούμε στενά με τη ρωσική κυβέρνηση και τη Rosneft προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να ξεκινήσουμε τις εργασίες».
Πηγή: Express.gr

- Advertisement -

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ