Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΠολιτικήΠαρουσίαση από Σ.Κουβέλη-Δ. Δρούτσα των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στον ΟΣΕΠ

Παρουσίαση από Σ.Κουβέλη-Δ. Δρούτσα των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στον ΟΣΕΠ

- Advertisement -
ypex-ktirioΜε λογότυπο έναν ερωδιό και τίτλο “Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται πράσινη”, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το στίγμα της ελληνικής προεδρίας στον ΟΣΕΠ, το δεύτερο εξάμηνο του 2010, στην επίσημη παρουσίαση των προτεραιοτήτων, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Κουβέλη.

“Μπορούμε να ηγηθούμε με έξυπνες και τολμηρές πρωτοβουλίες, αφήνοντας το στίγμα της προεδρίας μας”, είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Δρούτσας και υπενθύμισε την προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ το 2003, από την οποία έμεινε “ζωντανή” η Στρατηγική της Θεσσαλονίκης, ως ουσία της στρατηγικής της ΕΕ στα Βαλκάνια, καθώς και την προεδρία μας στον ΟΑΣΕ και τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία έγινε σημείο αναφοράς για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Η “πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα” θα είναι η κεντρική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας και το κεντρικό θέμα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ(Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) με την οποία θα ολοκληρωθεί η ελληνική προεδρία τον Δεκέμβριο.

Η ελληνική προεδρία, συνέχισε ο κ. Δρούτσας, έχει σκοπό, παράλληλα, να προωθήσει τα δύο μεγάλα προγράμματα: Πρώτον, τον Οδικό Δακτύλιο που θα συνδέσει όλες τις χώρες – μέλη, συμβάλλοντας στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη, αλλά και στην επικοινωνία των λαών και δεύτερον, τους Θαλάσσιους Διαδρόμους, που θα διασφαλίσουν τη θαλάσσια σύνδεση και θα αναβαθμίσουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ενδεικτικό των προθέσεων της ελληνικής προεδρίας είναι, ότι σχεδιάζει τη σύγκληση μιας υπουργικής συνόδου για θέματα ενέργειας και μιας για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού. Η ενέργεια αποτελεί νευραλγικό τομέα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και συνδέεται άρρηκτα με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, περιοχή παραγωγής και μεταφοράς ενεργειακών πόρων. “Η υπουργική σύνοδος για την ενεργειακή συνεργασία, θα γίνει σε συνεργασία με την αρμόδια υπουργό κα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό κ. Μανιάτη και θα στοχεύει αφενός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και σε ευρύτερα ενεργειακά θέματα, όπως μεταφορά ενέργειας και αγωγοί, στα οποία έχουμε καθημερινά εξελίξεις και θέλουμε να έχουμε ρόλο, καθώς προσπαθούμε να αναδειχθούμε σε ενεργειακό πόλο στην ευρύτερη περιοχή”, τόνισε ο κ Κουβέλης, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Δρούτσα στο βήμα.

Παράλληλα, συνέχισε, θέλουμε στη διάρκεια της προεδρίας να αναπτύξουμε ένα ευρύ πεδίο συνεργασιών, στις ΑΠΕ, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των υγρών λυμμάτων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, του βιώσιμου τουρισμού. Θέλουμε να προκύψουν συγκεκριμένες δράσεις, πρόσθεσε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι τον Δεκέμβριο μαζί με το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί και επιχειρηματικό συμβούλιο, για να αναδειχθούν οι συνεργασίες στους διάφορους τομείς.

- Advertisement -

Θέλουμε να δέσουμε την περιβαλοντική ευαισθησία με την αναπτυξιακή διαδικασία και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, σημείωσε. Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, επεσήμαναν τον ρόλο που μπορεί να παίξει το Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ ο ΓΓ του ΟΣΕΠ, ο έλληνας πρέσβης κ. Χρυσανθόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία για τη χρηματοδότηση των μεγάλων προγραμμάτων από τους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, αφού πρόκειται για πρότζεκτς που είναι ήδη “ορατά”.

Η Τουρκία έχει κάνει τον οδικό άξονα στο εσωτερικό της από τα σύνορα της Γεωργίας ως την Κωνσταντινούπολη, η Ελλάδα την Εγνατία, δίνοντας έξοδο στην Αλβανία και η Βουλγαρία προχωράει, είπε ο κ. Χρυσανθόπουλος, ο οποίος διανύει τη δεύτερη θητεία του στον Οργανισμό. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “παράγουμε πλέον λιγότερο χαρτί και περισσότερο έργο”.

Ολοι οι ομιλητές, οι οποίοι παρουσίασαν πριν λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, υπογράμμισαν τη θετική υποδοχή τους από τρίτες χώρες και το ενδιαφέρον να συμμετέσχουν στα επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα, στη βάση της “πράσινης ανάπτυξης”.

Μία από τις χώρες που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η Ιαπωνία. Οι κοινές δράσεις για θέματα περιβάλλοντος που αποφάσισαν η Ελλάδα και η Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο, κατά την πρόσφατη συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν, θέλουμε να γίνουν μαγιά για το σύνολο της Μαύρης Θάλασσας, είπε ο κ Κουβέλης, ο οποίος με αφορμή τη σύμπτωση της λήξης της ελληνικής προεδρίας τον Δεκέμβριο με τη διεξαγωγή της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, επεσήμανε ότι “είναι χρέος της Ελλάδας να προσπαθήσει να συσπειρώσει την περιοχή κάτω από ένα κοινό όραμα για την πράσινη ανάπτυξη, για νέες τεχνολογίες, χαμηλής έντασης άνθρακα και νέων ευκαιριών ανάπτυξης”.

Ο πρέσβης Χρυσανθόπουλος αναπτύσσοντας τα πλεονεκτήματα της περιφερειακής συνεργασίας, διευκρίνισε ότι ο ΟΣΕΠ ασχολείται με την οικονομική συνεργασία, δεν συζητάει πολιτικά θέματα, ωστόσο έχει συμβάλει στο μέρισμα ειρήνης στην περιοχή, με πρωτοβουλίες , όπως η προσέγγιση της Τουρκίας με την Αρμενία.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ