Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΤο ΝΑΤΟ θωρακίζεται εναντίον διαδικτυακών επιθέσεων

Το ΝΑΤΟ θωρακίζεται εναντίον διαδικτυακών επιθέσεων

- Advertisement -
natoΤο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται από τους ειδικούς «ιδανικός στόχος» για τρομοκράτες, αλλά και ξένες δυνάμεις. Για μια οργανωμένη επίθεση δεν χρειάζονται πια εκρηκτικά, παρά μόνο ένας υπολογιστής.

Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας των σύγχρονων βιομηχανικών χωρών ήταν και παραμένει ο ηλεκτρισμός. Πλήθος νευραλγικών συστημάτων εξαρτάται από την ηλεκτρική ενέργεια. Από τα φανάρια στους δρόμους μέχρι τα μηχανήματα ενός νοσοκομείου. Τον Απρίλιο του 2009 ένα δημοσίευμα της αμερικανικής Wall Street Journal προκαλούσε την έντονη ανησυχία στην αμερικανική κοινή γνώμη. Κατάσκοποι του λεγόμενου κυβερνοχώρου είχαν εισέλθει στο σύστημα ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ τοποθετώντας ιούς, οι οποίοι ήταν σε θέση να παραλύσουν ολόκληρο το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά. Ένας τέτοιος ή παρόμοιος κίνδυνος ωστόσο ελλοχεύει.

Προετοιμασία του ΝΑΤΟ με προσομοιώσεις


Τον Μάιο επιτροπή ειδικών με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια από τις 3 σημαντικότερες απειλές για την νατοϊκή συμμαχία είναι μια επίθεση μέσω διαδικτύου. Κύριος στόχος των επίδοξων τρομοκρατών ή ακόμα και ξένων δυνάμεων, το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο προετοιμασίας για ένα ενδεχόμενο χτύπημα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στις αρχές του χρόνου σε μια άσκηση στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν, όπου βρίσκεται το στρατηγείο για την αντιμετώπιση επιθέσεων από το κυβερνοχώρο. Η άσκηση προετοιμάστηκε από τον επιστήμονα Ρέιν Ότις υπό όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερες συνθήκες: «Τέτοιου είδους επιθέσεις μέσω διαδικτύου δέχεται σχεδόν καθημερινά κάθε μεγαλύτερη επιχείρηση. Είναι λοιπόν σημαντικό να προετοιμαστούμε για μια μεγάλη και συντονισμένη επίθεση έτσι ώστε σε περίπτωση που η συμμαχία δεχθεί επίθεση σε πολλά μέτωπα να είναι σε θέση να αμυνθεί με επιτυχία».

Επιστράτευση ακόμα και χάκερ


Στην άσκηση συμμετείχε και ο Τσάρλι Μίλερ ένας από τους καλύτερους 10 χάκερ του κόσμου. Το σενάριο τον ήθελε σε αποστολή για λογαριασμό του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ από τον οποίο λάμβανε 50 εκ. δολάρια το χρόνο για να πραγματοποιεί επιθέσεις στον κυβερνοχώρο: «Από τεχνολογική σκοπιά, αν είχα στη διάθεσή μου χρήματα και προσωπικό θα μπορούσα το αργότερα σε 2 χρόνια να εισέλθω με τη βοήθεια ιών στα περισσότερα συστήματα υπολογιστών και να προκαλέσω δυσλειτουργίες. Δεν θα ήταν βέβαια το ίδιο αποτελεσματικές όπως ένας εκρηκτικός μηχανισμός. Είμαστε ωστόσο σε θέση είτε να δημιουργήσουμε προβλήματα στους υπολογιστές, είτε να διακόψουμε εντελώς τη λειτουργία τους».

Επιθέσεις χωρίς ίχνη…


Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για την ασύμμετρη διεξαγωγή πολέμου. Ο κυβερνοχώρος ευνοεί τέτοιου είδους επιθέσεις: όπου λίγοι άνθρωποι με σύμμαχο ένα υπολογιστή είναι σε θέση να προκαλέσουν την μέγιστη δυνατή ζημιά. Η κατάσταση δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές δεν αφήνουν παρά ελάχιστα ίχνη, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η αποκάλυψη των δραστών.

- Advertisement -

http://www.dw-world.de

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ