Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΝ. Γκρούεφσκι: δημοψήφισμα για την ονομασία

Ν. Γκρούεφσκι: δημοψήφισμα για την ονομασία

- Advertisement -

gruevski-nicholasΟ πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι πρόθεση του είναι να συνεχίσει η συζήτηση για την εξέρευση λύσης αποδεκτής από τις δύο πλευρές.

Σε ερώτηση για την «κόκκινη γραμμή» που θέτει ο ίδιος στις συζητήσεις για την ονομασία ο Νικολά Γκρουέφσκι απάντησε ότι «Εάν κάποιος θέλει να επιλύσει ένα πρόβλημα, οι κόκκινες γραμμές δεν είναι τα πραγματικά εργαλεία για την επίλυση. Εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Οι κόκκινες γραμμές δημιουργούν προβλήματα και αναχαιτίζουν τις δυνατότητες για έναν βαθύτερο διάλογο “.

Από την πλευρά της η Ελληνίδα βουλευτής της ΝΔ, Έλσα Παπαδημητρίου επεσήμανε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ότι με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει την “προσήλωση” της χώρας του στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τους γείτονες. “Ωστόσο κατ’ επανάληψη προωθήσατε τον αλυτρωτισμό και επιδείξατε πρόσφατα χάρτες με τη μεγάλη Μακεδονία που περιελάμβανε εδάφη, όπως την περιοχή της Θεσαλονίκης. Θεωρείτε ότι όλα αυτά συμβαδίζουν με τις δηλώσεις σας;” Ρώτησε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ η ευρωβουλευτής.

Στη συνέχεια ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε ότι η χώρα του θέλει με κάθε τρόπο να βρει μια λύση με την Ελλάδα στο θέμα της συνταγματικής ονομασίας. Υποστήριξε δε ότι από πλευρά του καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ξεπερασθεί το θέμα και να εξασφαλισθεί ένα καλύτερο μέλλον με τους γείτονες.

Σχετικά με το θέμα των χαρτών δήλωσε ότι δεν φέρει ευθύνη καθώς το περιστατικό έγινε όταν ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση οργανωμένη από άλλους και σημείωσε ότι «εμείς κάνουμε προσπάθειες για να βρεθεί λύση προκειμένου να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Να σημειωθεί ότι κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης έγινε δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μετά μια σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ενώπιον των δημοσιογράφων, την ικανοποίησή του για τον ενεργό ρόλο της ΠΓΔΜ κατά το εξάμηνο της προεδρίας της στο ΣτΕ. Επίσης έκανε αναφορά στην “ευρωατλαντική ολοκλήρωση ” της ΠΓΔΜ δηλώνοντας την υποστήριξη της ΚΣΣΕ αλλά και τη δική του επιθυμία να είναι η ΠΓΔΜ σύντομα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου προς τους δύο πολιτικούς για το πώς κρίνουν τη στάση κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ να φέρουν αντιρρήσεις στην πρόταση των αρχών της ΠΓΔΜ για την υιοθέτηση του παραδείγματος Σλοβενίας – Κροατίας σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονόματος, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν.
Με δική του δήλωση ο κ. Γκρουέφσκι είπε ότι ” κάποια κράτη – μέλη είναι αντίθετα με την πρότασή της ΠΓΔΜ διότι βλέπουν την Ελλάδα, να μην συμφωνεί με αυτήν την προσέγγιση και έτσι είναι δύσκολη η εφαρμογή της”.

Σε άλλο ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να πεισθεί η Ελλάδα να συμφωνήσει με αυτήν την προσέγγιση, ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι “γίνονται προσπάθειες”, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερος διάλογος και περισσότεροι συμβιβασμοί. Πρόσθεσε ότι “δεν θα πρέπει να μπλοκάρεται μια χώρα για ένα τέτοιο ζήτημα το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως περιττό “.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ