Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσεις΄Οχι κύριε Ομήρου μιλήστε ξεκάθαρα

΄Οχι κύριε Ομήρου μιλήστε ξεκάθαρα

- Advertisement -

Omirou-giannakisΣε συνέντευξή του στην Σημερινή ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκης Ομήρου ερωτηθείς ως προς το πως αντιλαμβάνεται  και πως προσδιορίζει το περιεχόμενο και την πρακτική της εφαρμογής της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, απάντησε και γράφτηκε: « Πρόκειται για μια σκιαμαχία. Έχουμε πει πολλές φορές, ότι, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ερμηνεία του όρου της διζωνικότητας, είτε στο συνταγματικό δίκαιο είτε στην επιστήμη της πολιτειολογίας, αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς δεν κολλάμε στα επίθετα και στην ονοματολογία, και πάμε κατευθείαν στο περιεχόμενο. Και λέμε ότι η λύση πρέπει να τερματίζει την κατοχή….» (Σημερινή σελίδα 18, 1.5.2011).

΄Οχι κύριε Ομήρου επιτέλους μιλήστε καθαρά και ξεκάθαρα προς το λαό. Το ότι ο όρος διζωνικότητα δεν υπάρχει πουθενά στο διεθνές δίκαιο το επιβεβαίωσε και με δήλωσή της προς τον μ. Σπύρο Κυπριανού και η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ σε συνάντηση που είχαν στις 31 Ιουλίου, 1979 στο χωριό Νουλουγκούσι της Λουσάκα, σε συνέδριο χωρών μελών της Κοινοπολιτείας. Το γράψαμε στην Σημερινή ανα την αποδέσμευση των σχετικών εγγράφων. (Βλέπε σελίδες 218 και 219 του βιβλίου μου  «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955- 2011»).   Λάθος,  κύριε Ομήρου, αυτή η συζήτηση έχει και παραέχει νόημα γιατί ακριβώς γι΄αυτό το λόγο δεν έχει «λυθεί» το Κυπριακό μας πρόβλημα.

- Advertisement -

Το θέμα μας είναι το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν λύεται ακριβώς γιατί ο λαός τελικά απέρριψε αυτή την (ανύπαρκτη στο διεθνές δίκαιο) λύση, επομένως γνωρίζετε πολύ καλά το περιεχόμενό της και τους απώτερους στόχους των συγγραφέων  και προωθητών της. Για 36 χρόνια από τις 16 Αυγούστου 1974 που το Φόρειν ΄Οφις αποφάσισε να προωθήσει την τουρκική αυτή ρατσιστική απαίτηση λύσης μέχρι σήμερα αυτή η λύση είναι που συζητείται και προωθείται επομένως,  είναι καιρός να αποφασίσετε και εσείς να την απορρίψετε ξεκάθαρα,  αν πράγματι δεν συμφωνείτε μαζί της.

Το να χρησιμοποιείτε ως απάντηση, ή ασπίδα ή την υπεκφυγή ξεκάθαρης τοποθέτησης έναντι της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με το  «σημασία έχει το περιεχόμενο της λύσης», κάτι που χρησιμοποιήθηκε εδώ και δεκαετίες, δεν βοηθά ούτε ξεκαθαρίζει την θέση σας.  Τουναντίον, κατά την γνώμη μου, ενισχύει εκείνους που την προωθούν είτε αυτοί είναι ξένοι είτε δικοί μας.

Γιατί δεν μπορείτε και εσείς να τοποθετηθείτε ευθαρσώς όπως έκανε π.χ. το ΕΥΡΩΚΟ, και να απορρίψετε την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία γνωρίζετε πολύ καλά τι προνοεί;  Και την οποία ήδη ο λαός απέρριψε στις 24.4.2004 και την οποία ακόμα και η International Crisis Group,  είχε μετά το δημοψήφισμα  εντοπίσει (ότι δηλαδή ο λαός με το ΟΧΙ του είχε απορρίψει και την ΔΔΟ) και αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι ο λαός την απέρριψε απορρίπτοντας το Σχέδιο Ανάν;

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ