Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΔιεθνήΛιβύη: «Αν δεν παραδοθεί ο Καντάφι, θα τον σκοτώσουμε»

Λιβύη: «Αν δεν παραδοθεί ο Καντάφι, θα τον σκοτώσουμε»

- Advertisement -

livii3Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται σίγουρα στη Λιβύη και «αν δεν παραδοθεί, έχουμε δικαίωμα να τον σκοτώσουμε», δήλωσαν σήμερα, Τετάρτη, στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

«Μάς σκοτώνει, είναι εγκληματίας, είναι παράνομος. Παντού στον κόσμο, εάν ένας εγκληματίας δεν παραδοθεί, αποτελεί δικαίωμα όσων είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση του νόμου να τον σκοτώσουν «, δήλωσε ο Άχμαντ Νταράντ, μέλος του Συμβουλίου και επιφορτισμένος με τη δημιουργία ενός υπουργείου Εσωτερικών κατά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ο Μουάμαρ Καντάφι είναι πιθανόν να κρύβεται στην περιοχή του Μπάνι Ουαλίντ, νοτιο-ανατολικά της Τρίπολης ή στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Φήμες τον φέρνουν, επίσης, να έχει καταφύγει στην περιοχή της Σύρτης.

- Advertisement -

Νωρίτερα, ο Άλι Ταρχούνι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, είχε αφήσει να εννοηθεί ενώπιον δημοσιογράφων ότι οι αντικαθεστωτικοί γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Καντάφι, αλλά αρνούνται να δώσουν στοιχεία και αρκέσθηκε να δηλώσει ότι «τρέχει από υπόνομο σε υπόνομο».

Σε συνέντευξή του σήμερα στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram, ο ηγέτης του Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ δηλώνει ότι επιδιώκει τη σύλληψη του Μουάμαρ Καντάφι για να μπορέσει να δικαστεί.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές της Σύρτης και του Μπάνι Ουαλίντ.

«Ο ηγέτης είναι καλά», λέει ένας από τους γιους τους Καντάφι

Ένας από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ, δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται στα περίχωρα της Τρίπολης και απηύθυνε έκκληση για «αντίσταση», παρά την πτώση της Λιβυκής πρωτεύουσας στα χέρια των ανταρτών, σε ηχητικό μήνυμα του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, που εδρεύει στη Δαμασκό.

«Σας μιλάω από ένα προάστιο της Τρίπολης. Θέλουμε να καθησυχάσουμε τον λαό της Λιβύης, είμαστε ακόμα εδώ, η αντίσταση συνεχίζεται και η νίκη είναι κοντά», δήλωσε ο Σεΐφ αλ-Ισλάμ, σύμφωνα με αυτό το μήνυμα.

- Advertisement -

«Κάθε Λίβυος είναι Μουάμαρ Καντάφι, κάθε Λίβυος είναι Σεΐφ αλ-Ισλάμ (…) Όπου και αν βρεθείτε μπροστά στον εχθρό, πολεμήστε τον», πρόσθεσε.

«Ο ηγέτης είναι καλά», τόνισε.

Reuters: Σύλληψη του υπ. Εξωτερικών του Καντάφι

Ο ΥΠΕΞ του Μουάμαρ Καντάφι, Αμπντελατί Ομπέιντι συνελήφθη χθες Τρίτη στο αγρόκτημά του στο Ζανζούρ, ένα προάστιο δυτικά της Τρίπολης, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Ρόιτερς.

Οι δυνάμεις των εξεγερμένων φώναζαν «Allahu Akbar» ή «ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος», κατά τη συλληψή του, δήλωσε ο ανταποκριτής.

Έτοιμος να παραδοθεί γιος του Καντάφι

Ο στρατιωτικός ηγέτης των εξεγερμένων στην Τρίπολη, Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ, δήλωσε σήμερα ότι ένας από τους γιούς του Μουάμαρ Καντάφ, ο Σαάντι, είναι έτοιμος να «ενταχθεί στην επανάσταση», αλλά ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες αυτές με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Σήμερα είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαάντι, γιο του Καντάφι, κατά την οποία ζήτησε να ενταχθεί στην επανάσταση και να λάβει εγγυήσεις για να μπορέσει να επιστρέψει στο λαό του στην Τρίπολη», δήλωσε ο Μπελχάτζ στο δίκτυο Al-Jazeera.

«Έκανε αναφορές για τον τόπο όπου βρισκόταν και θα είμαστε σε επαφή μαζί του για να συνεχίσουμε να συζητάμε για το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Αλλά ο Σαάντι Καντάφι, ο οποίος σύμφωνα με το CNN εξέφρασε την επιθυμία του να διαπραγματευτεί, σε προηγούμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το αμερικανικό κανάλι, αναφέρει (σήμερα) ότι δεν θα παραδοθεί σε ένα νέο μήνυμά του στο αμερικανικό κανάλι.

«Έχουν σκοτώσει ήδη χιλιάδες ανθρώπους και έχουν καταστρέψει τη χώρα. Θα προτιμούσα να παραδοθώ σε μια πραγματική κυβέρνηση…και όχι σε αυτούς τους τύπους», δήλωσε, σύμφωνα με το CNN.

Τέσσερις νεκροί σε έκρηξη στην Τρίπολη

Τέσσερις μαχητές των εξεγερμένων σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη στην Τρίπολη καθώς οι απλοί Λίβυοι εόρταζαν το Έιντ αλ Φιτρ, για πρώτη φορά αφότου ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε.

Τα αίτια της έκρηξης στην πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας δεν είναι σαφή ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο από πιστούς στον φυγά συνταγματάρχη, ενώ άλλοι είπαν ότι πυροτεχνήματα προκάλεσαν από ατύχημα την ανάφλεξη της δεξαμενής καυσίμων ενός οχήματος, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύρραξη στη Λιβύη, σύμφωνα με το Χισάμ Αμπού Χαζάρ, συντονιστή των μαχητών των εξεγερμένων στην Τρίπολη.

Οι εξεγερμένοι δεν έχουν ακόμα αποκαταστήσει την ασφάλεια, ενώ προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών για είδη πρώτης ανάγκης στην πρωτεύουσα, μία εβδομάδα αφότου διακήρυξαν ότι έθεσαν την Τρίπολη υπό τον έλεγχό τους.

Σύνοδος «Φίλοι της Λιβύης» με συμμετοχή της Ρωσίας

Η Ρωσία θα λάβει μέρος στη διεθνή σύνοδο «Φίλοι της Λιβύης», η οποία διεξάγεται την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και θα επιδιώξει να προασπίσει τα συμφέροντά της στη βορειοαφρικανική χώρα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Αφρική σήμερα.

«Με οδηγίες του προέδρου, η Ρωσία θα λάβει μέρος στη διάσκεψη για τη Λιβύη», είπε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Βαρβάρα Πάαλ. «Η χώρα μας ήταν μία από τις πρώτες που προσεκλήθησαν σε αυτήν».

Ο Μαργκέλοφ θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στην διάσκεψη του Παρισιού, όπου μέλη της λεγόμενης ομάδας επαφής για τη Λιβύη, διάφορες άλλες χώρες και οργανισμοί αναμένεται να συζητήσουν περί της υποστήριξης της πολιτικής και οικονομικής ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον εξάμηνο εμφύλιο.

Η Ρωσία επέκρινε την ομάδα επαφής και ο Μαργκέλοφ επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η χώρα έχει την δυνατότητα να ασκεί βέτο ως μόνιμο μέλος, «πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο κλειδί» στις συζητήσεις για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Όμως κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία, η οποία είχε συνάψει συμβάσεις για πωλήσεις όπλων, εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων και κατασκευής υποδομών στη Λιβύη επί των ημερών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, δεν θέλει να υποστεί οικονομικές ζημιές από την αλλαγή καθεστώτος στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα.

«Πρόθεσή μας είναι να παρουσιάσουμε την άποψή μας για τη διαδικασία ενός νέου κράτους στη χώρα και επίσης πρόθεσή μας είναι να ασκήσουμε κάποια επιρροή στη διαδικασία και να προστατεύσουμε τα ρωσικά οικονομικά και άλλα συμφέροντα στη Λιβύη», δήλωσε.

Η Ρωσία επέτρεψε τη δυτική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη απέχοντας από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάρτιο, αλλά κατηγόρησε τις δυνάμεις του NATO οι οποίες διεξήγαν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη ότι έδρασαν πέραν της εντολής για την προστασία των αμάχων.

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε, όπως και οι δυτικές χώρες, τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία. Αλλά, αντίθετα με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, η Μόσχα δεν αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Στη σύνοδο για τη Λιβύη ο Καναδάς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπέιρντ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η καναδική στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη μετά την ημερομηνία που προβλεπόταν να ολοκληρωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η συμμετοχή του Καναδά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και την προστασία των αμάχων, βάσει σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε παραταθεί ήδη μια φορά, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη εάν θα προτείνει νέα παράταση του χρονοδιαγράμματος. Η Νέα Δημοκρατία (κεντροαριστερά, αξιωματική αντιπολίτευση) εναντιώνεται σε μια τέτοια προοπτική.

Ερωτηθείς ο υπουργός τι θα πράξει μετά την 27 Σεπτεμβρίου, περιορίστηκε να πει ότι «οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί για να διασφαλίσουν την προστασία του αμάχου πληθυσμού».

Ο Μπέιρντ και ο πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, αναμένεται ότι θα λάβουν μέρος στην διεθνή σύνοδο στο Παρίσι την Πέμπτη για τη Λιβύη.

Η καναδική κυβέρνηση διεξάγει συζητήσεις με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων της Λιβύης, σχετικά με τις ανάγκες για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την ανατροπή του Καντάφι, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Ο Μπέιρντ άφησε να εννοηθεί πως ο Καναδάς δεν πρόκειται να συνεισφέρει οικονομικά στην ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά στην οικοδόμηση θεσμών για την ομαλή μετάβασή της στη δημοκρατία.

ΕΕ: Άρση των κυρώσεων

Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε έξι λιμάνια, τέσσερις πετρελαϊκές εταιρίες και άλλα πάνω από 10 νομικά πρόσωπα στη Λιβύη πρόκειται να αρθούν, ενδεχομένως ήδη από την Παρασκευή, δήλωσαν διπλωμάτες κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία την Τετάρτη για την άρση των κυρώσεων εναντίον 28 εταιριών και νομικών προσώπων σε μια κίνηση με στόχο να βοηθήσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης και να ξαναρχίσει η ομαλή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει αύριο, είπαν οι διπλωμάτες.

«Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Άλλος διπλωμάτης είπε ότι το λιβυκό μεταβατικό καθεστώς ζήτησε την άρση των κυρώσεων εναντίον των λιμανιών, των πετρελαϊκών επιχειρήσεων και άλλων 19 κρατικών οντοτήτων της χώρας.

Η Δανία αναγνώρισε το Μεταβατικό Συμβούλιο

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Λιβύη ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στην ανακοίνωση μια ημέρα πριν από τη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, που θα γίνει στο Παρίσι με συμπροεδρεύοντες τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και παρόντα ανώτατα στελέχη του Συμβουλίου.

Ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αναμένεται να διακόψει την προεκλογική του εκστρατεία εν όψει των πρόωρων εκλογών της 15ης Σεπτεμβρίου για να παραστεί στη σύνοδο. Οι πρωθυπουργοί της γειτονικής Νορβηγίας και της Σουηδίας αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν.

Ιταλία: 500 εκατ. ευρώ στη Λιβύη

Η ιταλική κυβέρνηση αποδέσμευσε 500 εκατομμύρια ευρώ για τη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, δηλαδή περισσότερα από τα 350 εκατομμύρια που είχε ανακοινώσει αρχικά η Ρώμη την περασμένη εβδομάδα.

«Ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε μιλήσει για 350 εκατομμύρια, σήμερα η τελική απόφαση ήταν να αποδεσμευτούν 500 για να δοθεί μια μεγαλύτερη υποστήριξη στους Λίβυους φίλους μας», δήλωσε ο Φρατίνι από την Πανονχάλμα, στην Ουγγαρία, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Στις 25 Αυγούστου η Ιταλία είχε ανακοινώσει την αποδέσμευση 350 εκατομμυρίων ευρώ για το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, κύριο πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Επίσης, η πρεσβεία της Ιταλίας στην Τρίπολη θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με διάταξη του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, η πρεσβεία της Ιταλίας στην Τρίπολη θα λειτουργήσει ξανά» αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση. Η Ρώμη είχε αποφασίσει το κλείσιμο της πρεσβείας στις 18 Μαρτίου.

Η επαναλειτουργία της θα καταστεί δυνατή «χάρη στην άφιξη μέσα στις επόμενες ώρες στην πρωτεύουσα της Λιβύης μιας ομάδας διπλωματών, διοικητικών υπαλλήλων και ειδικών» προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να προτείνει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο το διορισμό ενός νέου πρεσβευτή στην Τρίπολη.

Εξάλλου ο Φρατίνι ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμευτούν πόροι ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη Λιβύη.

«Ο πρόεδρος (του υπουργικού συμβουλίου Σίλβιο) Μπερλουσκόνι είχε μιλήσει για 350 εκατομμύρια, σήμερα η τελική απόφαση είναι να αποδεσμεύσουμε 500 για τη μεγαλύτερη στήριξη των Λίβυων φίλων μας» δήλωσε ο Φρατίνι.

Στο μεταξύ, η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει τα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» στην Ισπανία, ενώ έθεσε στη διάθεση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης 16 εκατομμύρια ευρώ.

«Έχουμε θέσει στη διάθεση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου τη μεταβίβαση 16 εκατομμυρίων ευρώ από λιβυκές καταθέσεις στην Ισπανία και είμαστε έτοιμοι, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να αποδεσμεύσουμε τα λιβυκά κεφάλαια για τη στήριξη του λιβυκού λαού» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Την ίδια ώρα, η Λιβύη αναζητάει την εισαγωγή 500.000 τόνων σιταριού και 400.000 τόνων αλευριού μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, σύμφωνα με πηγές που σχετίζονται με το εμπόριο.

«Η Λιβύη χρειάζεται πολύ σιτάρι και αλεύρι και περιμένω να αγοράσουν πολύ στις ερχόμενες εβδομάδες» δήλωσε ένας έμπορος.

Πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ