Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΦεύγει ο Πολ Τόμσεν (;)

Φεύγει ο Πολ Τόμσεν (;)

- Advertisement -

pol-tomsenΤου Νικολάου-Κυριάκου Ζωντανού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, φέρνει και πάλι τον Πολ Τόμσεν, «επιτετραμμένο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο προσκήνιο.

Ο κ. Τόμσεν υπήρξε το στέλεχος που επέλεξε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, την περίοδο που ήταν Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, για να ηγηθεί του κλιμακίου της τρόικα στην Αθήνα, σε συνεννόηση πάντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή τα άλλα δυο μέρη των δανειστών.

Οι ικανότητές του Πολ Τόμσεν εκτιμώνται δεόντως τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Ευρώπη, και δεν είναι τυχαίο ότι σε εκείνον ανατέθηκε η ευθύνη της αποστολής της τρόικα και στην Πορτογαλία, όταν η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου προσέφυγε με τη σειρά της στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου.

- Advertisement -

Καθώς ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στον προθάλαμο μιας νέας δανειακής βοήθειας, όπως θα προκύψει αυτή από την υλοποίηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αντικατάστασης του Πολ Τόμσεν, από κάποιο άλλο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο σχετικός προβληματισμός περισσεύει στις Βρυξέλλες, και έχει μεταφερθεί και στη νέα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία γνωρίζει φυσικά ότι ο Πολ Τόμσεν ήταν «άνθρωπος» του Ντομινίκ Στρος-Καν, και δεν θα είχε ιδιαίτερες ενστάσεις να συμφωνήσει με την αντικατάστασή του.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δρομολογηθεί από τη στιγμή που θα κριθεί ότι υπηρετεί και σημειολογικά το «νέο ξεκίνημα», το οποίο θα συνεπάγεται το «Μνημόνιο ΙΙ», καθώς στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το πρόσωπο του Πολ Τόμσεν συγκεντρώνει πλέον αρνητικές φορτίσεις στην ελληνική κοινωνία.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ