Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΤΟΥΡΚΙΑ: «Θα ενταχθούμε στην ΕΕ, για να τη σώσουμε από τη μιζέρια...

ΤΟΥΡΚΙΑ: «Θα ενταχθούμε στην ΕΕ, για να τη σώσουμε από τη μιζέρια της»!

- Advertisement -
bagis1Θρασύτατος, αυτοκρατορικός, είρωνας αλλά και ειλικρινής εμφανίστηκε την περασμένη Τρίτη ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ ο επικεφαλής των ενταξιακών διαδικασιών Τουρκίας – ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.
 
 
Όταν ρωτήθηκε από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοπά γιατί η Τουρκία θέλει να ενταχθεί σε μια μίζερη (άθλια) ΕΕ, όπως τη χαρακτήρισε ο τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Μπαγίς απάντησε: «Για να βάλει τέλος στη μιζέρια της!».
 
 
Αυτά ως προς την ΕΕ. Από το στόχαστρο του κ. Μπαγίς δεν γλίτωσε ούτε η Κύπρος. Απευθυνόμενος προς τους Ελληνοκύπριους, είπε ότι θα πρέπει να κατανοήσουν το εξής απλό: «Ο ήλιος ανατέλλει στην Κύπρο από δυο κράτη. Στην Κύπρο υπάρχουν δυο κράτη, δυο Βουλές, δυο λαοί, δυο εκπαιδευτικά συστήματα». Ταυτοχρόνως, διερωτήθηκε: «Δεν νομίζουν οι Ελληνοκύπριοι ότι ορθώς ο κ. Γκιουλ είπε πως είναι μισή η Προεδρία της Κύπρου;». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα έως την 1η Ιουλίου είναι αρκετό για να γίνει ολόκληρη –και όχι μισή– η Προεδρία. Γι' αυτό, είπε, «η Τουρκία ενθαρρύνει τις προσπάθειες λύσης για μια επανενωμένη Κύπρο με ισότιμη συμμετοχή».
 
 
 

 
 
Αναγνωρίζουμε μόνο την Κύπρο
 
Στη συνεδρίαση της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής παρέστη και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο οποίος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος που αναγνωρίζουν στο νησί η ΕΕ και τα Ην. Έθνη. «Η Κύπρος», είπε ο Επίτροπος, «είναι κυρίαρχη χώρα και πλήρες μέλος της ΕΕ.
 
 
Η Επιτροπή σέβεται τη διαδικασία και την επιλογή της Κύπρου στην Προεδρία της ΕΕ στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η Κύπρος δεν αναγνωρίζεται μόνο από την ΕΕ, αλλά και από τον ΟΗΕ».
 
 
Κατάπιαν τις απειλές
 
Η υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γκραζίνα Μαρία Μπερνάτοβιτς, εκπροσωπώντας την Προεδρία της ΕΕ, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις τουρκικές απειλές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
 
Αναφέρθηκε, γενικώς, στο ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές της με γειτονικούς λαούς και πρόσθεσε ότι είναι δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ να συνάπτει διμερείς συμφωνίες. Σχετικά, δε, με το Κυπριακό τόνισε ότι «δεν υπάρχει και πολύς χώρος για την Προεδρία, αφού η πρωτοβουλία ανήκει στα Ην. Έθνη. Κύπρος και Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσουν αρχικά και μετά να στηρίξει η ΕΕ». Πάντως, η κ. Μπερνάτοβιτς είπε ότι η ΕΕ θεωρεί θεμελιώδη τη στήριξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.
 
 
ΠΑΡΟΝ
 
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ