Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΟικονομία"Μεγάλη πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις με το IIF

“Μεγάλη πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις με το IIF

- Advertisement -
dallara-lemierre-maximou«Μεγάλη πρόοδος» σε τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα σημειώθηκε στην αποψινή συνάντηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του επιτελείου του IIF. 

«Προχωράμε και θα συνεχίσουμε και αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου» αναφέρουν πηγές από το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε πάρα πολύ δουλειά γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες, γιατί έχουν υποστεί πολλά».

Βενιζέλος: Κοντά το PSI, μακριά το νέο μνημόνιο


“Είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία για το PSI”, δήλωνε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με την τρόικα, χαρακτήρισε ωστόσο πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο που θα τη συνοδεύει.

«Όλες αυτές τις μέρες κάνουμε μια πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του έθνους. Γίνεται από όλους μας για το μέλλον όλων μας. 

Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα. Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου. Και όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου. 

Κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση, έχοντας στο μυαλό μας το εθνικό συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας, έχοντας στο μυαλό μας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα με τα προβλήματά του. Στο μυαλό μας είναι ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο νέος που ψάχνει να βρει μια δουλειά. Όλη η ελληνική κοινωνία είναι μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Προσπαθούμε να την εκπροσωπήσουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία της. 

Υπάρχει, βέβαια, ένας σκληρός συσχετισμός δυνάμεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν και στην Ευρώπη και διεθνώς. Και όταν κάποιος δανείζεται, όταν κάποιος ζητά και οι άλλοι είναι αυτοί που δανείζουν και του δίνουν, βρίσκεται βεβαίως σε δύσκολη θέση. Αλλά πρέπει όλα να τα κάνουμε με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια γιατί το πρώτο που βρίσκουμε απέναντί μας ως αντίπαλο είναι η κακή εικόνα για τη χώρα, τα αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς έχουμε καλλιεργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόνοι μας. Αυτό πρέπει να σπάσει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια του έθνους και θα το πετύχουμε»

Την εκτίμησή του ότι μπορεί επί της αρχής η συμφωνία για το PSI να κλείσει έως το βράδυ της Κυριακής εξέφρασε νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, εξερχόμενο από τη συνάντηση της τρόικας με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου βενιζέλου.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η κυβέρνηση επιθυμούσε να έχει ολοκληρώσει ως την Κυριακή και τα μέτρα που συνοδεύουν το νεό μηνμόνιο (conditionality) αλλά πλέον εκτιμά ότι αυτό δεν θα καταστεί εφικτό. Ωστόσο, εκτιμά ότι η διαδικασία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τις 13 Φεβρουαρίου καθώς  στη συνέχεια θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση προόδου της τρόικας. Εκτίμησε επίσης, ότι δεν θεωρείται πιθανό το νέο δάνειο να αυξηθεί πάνω από τα 130 δισ. ευρώ όπως αναφέρει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ωστόσο άφησε ανοιχτό το παράθυρο για έμμεση χρηματοδότηση μέσω των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει η ΕΚΤ.

Αύριο η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στα θέματα της αρμοδιότητάς του. Επίσης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου. Όλα αυτά θα συζητηθούν την Κυριακή το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι η πορεία του PSI, το ύψος του πακέτου των νέων μέτρων και το περιεχόμενό τους. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μαζί με τρία κόμματα που μετέχουν σε αυτή και με την τρόικα να βρει κοινό έδαφος σε κάποιο έστω από τα μέτρα του νέου μνημονίου ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της Δευτέρας. 

Δημ. Καδ.


- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ