Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕπικαιρότηταΒ. Κασκαρέλης: "Η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει"

Β. Κασκαρέλης: “Η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει”

- Advertisement -

kaskarelis2Συνέντευξη του Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Βασίλη Κασκαρέλη στον Π. Παναγιώτου, ΑΜΠΕ

Η εικόνα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από σειρά δημοσιευμάτων και ραδιοτηλεοπτικών αναφορών, υποστηρίζει με συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, σημειώνοντας όμως ότι το σκηνικό μπορεί άμεσα να αλλάξει με «συγκεκριμένες κινήσεις», κυρίως με ενέργειες που θα αφορούν την ανάπτυξη, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης είναι «φιλική και υποβοηθητική» στις προσπάθειες του ελληνικού λαού για να ξεπεράσει την κρίση.

Ο κ. Κασκαρέλης, αναφερόμενος στα εθνικά ζητήματα, διατυπώνει την άποψη ότι «δεν αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό, λόγω της αρνητικής τουρκικής στάσης», ενώ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ δηλώνει ότι έχει διαβεβαιώσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι «δεν πρόκειται να ασκηθούν πιέσεις από αμερικανικής πλευράς» για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εν όψει της επικείμενης συνόδου στο Σικάγο, τον ερχόμενο Μάιο.

Μιλώντας για τη σημερινή εικόνα της χώρας μας στις ΗΠΑ, ο κ. Κασκαρέλης αναφέρει: «Ομολογουμένως είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Βρίσκομαι στο υπουργείο Εξωτερικών 38 χρόνια και έχω περάσει από πάρα πολύ δύσκολα πόστα, σε πολύ δύσκολες περιόδους, από την Άγκυρα, τη Λευκωσία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα απαιτητική, και άχαρη, με την έννοια ότι προσπαθείς επί καθημερινής βάσης να διορθώσεις την εικόνα της χώρας μας, να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους, να αποτυπώσεις τα πραγματικά γεγονότα, αλλά είναι τέτοιο το τσουνάμι των αρνητικών πληροφοριών, που, δυστυχώς, δύσκολα ανατρέπεται η κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι σιγά-σιγά, μετά τις κολοσσιαίες προσπάθειες της Ελλάδας και τις πρόσφατες εξελίξεις, με την έγκριση της νέας συμφωνίας από τη Βουλή, θα αρχίσει να αλλάζει κατά κάποιο τρόπο αυτό το σκηνικό για την Ελλάδα και να μπαίνουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».

Αναφερόμενος στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, απορίες και θέσεις που ακούει από Αμερικανούς πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, φοιτητές, στελέχη δεξαμενών σκέψης, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων -με πιο πρόσφατη στην αμερικανική δημόσια τηλεόραση- ομιλιών και συζητήσεων, ο κ. Κασκαρέλης επισημαίνει ότι «η πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι “πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα;” και συνήθως συνοδεύεται με κάποιο σχόλιο ότι “θα χρεοκοπήσει σε δυο εβδομάδες, σε ένα με δυο μήνες, ως το καλοκαίρι κλπ”. Αυτό που λέω μονίμως στους συνομιλητές μου», τονίζει ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον «είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Πλην όμως, πέρα από τις γιγαντιαίες προσπάθειες της κυβέρνησης, και τις θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα ανήκει σ’ ένα οργανωμένο σύνολο, σε μια πολιτική ένωση, η οποία για πολλούς λόγους δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Όχι γιατί τη λυπάται, αλλά γιατί το όλο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται στην ενότητα, στην αλληλεγγύη και στη συμπαράσταση του ενός απέναντι στα προβλήματα του άλλου».

ΜΜΕ και χρεοκοπία
Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «όσο και αν ακούγεται περίεργο, η ΕΕ δεν είναι κάτι το οποίο καταλαβαίνουν εύκολα εδώ στην Αμερική, ακόμη και άνθρωποι που είναι μέσα στα πράγματα. Νομίζουν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί και ότι θα καταρρεύσει και θα διαλυθεί κάτω από το βάρος αυτών των προβλημάτων. Τους εξηγώ λοιπόν ότι η ΕΕ, τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, αντιμετώπισε αρκετές κρίσεις εξίσου σημαντικές και βαθιές, αν όχι πολύ πιο μεγάλες από τη σημερινή, αλλά τις αντιμετώπισε και εξήλθε πιο ενισχυμένη. Πιστεύω λοιπόν, κι αυτό υπογραμμίζω στους συνομιλητές μου εδώ στις ΗΠΑ, ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα, γιατί έτσι λειτουργούν οι μηχανισμοί της ΕΕ, ίσως με αργό ρυθμό, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για 27 κυρίαρχα κράτη-μέλη, πρέπει να υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε να ληφθεί μια απόφαση με ομοφωνία. Για παράδειγμα, πήρε δέκα χρόνια για να καταλήξουμε σε ένα κοινό νόμισμα. Χρειάστηκαν άλλα δέκα χρόνια, και κάποιες κρίσεις, προκειμένου να στηθούν ασφαλείς μηχανισμοί για την υποστήριξη και την προστασία του νομίσματος αυτού».

Στην ερώτηση, αν μέσα από τις επαφές του και τα όσα καταγράφονται σε ΜΜΕ, πιστεύει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν κύριες αιτίες της σημερινής ελληνικής κρίσης «το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, την ατιμωρησία των ενόχων, την ανικανότητα για πάταξη της φοροδιαφυγής και την έλλειψη εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα απέναντι στην ελληνική εξουσία, την οποία δεν εμπιστεύονται πλέον για να διαχειριστεί το οικονομικό πρόβλημα» ο κ. Κασκαρέλης υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, είναι ένα πλέγμα όλων αυτών, τα οποία επικαλούνται συνεχώς οι Αμερικανοί σε ομιλίες, δημοσιεύματα και αναφορές τους για την Ελλάδα. Και πρέπει κανείς να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Η εικόνα για τη χώρα μας είναι πολύ αρνητική. Και είναι πολύ αρνητική, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις δώσαμε και εμείς αφορμές και δικαιολογίες για να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα».

Ακολούθως, προσθέτει ότι «από την άλλη πλευρά, με συγκεκριμένες κινήσεις και με εξελίξεις που θα φέρουν περισσότερη σιγουριά για οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, η χώρα μας μπορεί μέσα σε λίγο χρόνο να ανακτήσει αξιοπιστία και σεβασμό, ξανακερδίζοντας τη θέση που της ανήκει στη διεθνή κοινότητα. Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία δυο χρόνια, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο που δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Πρέπει να βαδίσουμε προς τα μπρος και νομίζω ότι αυτό το έχει καταλάβει και ο πολιτικός κόσμος στην Αθήνα. Απ’ εδώ και μπρος, με τις ενέργειες που θα γίνουν με βάση τη νέα δανειακή συμφωνία που υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, πιστεύω ότι σιγά αλλά σταθερά, θα αρχίσει να αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας. Αναμφισβήτητα όμως θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες “κινήσεις εντυπωσιασμού”, οι οποίες έχουν απήχηση στα ΜΜΕ, διότι έτσι παίζεται το “παιχνίδι” παντού, όσο αφορά κυρίως τα ζητήματα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, που συνεχώς προβάλλονται από τα αμερικανικά ΜΜΕ και υποσκάπτουν την αξιοπιστία μας. Θα πρέπει λοιπόν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, να βγουν προς τα έξω και να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας».

Αμερικανική κυβέρνηση

Μιλώντας για την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδας, ο κ. Κασκαρέλης είπε ότι «η αρνητική εικόνα στην Αμερική που προανέφερα παρουσιάζεται κυρίως από τα ΜΜΕ. Πρέπει να τονίσω ότι καθόσον αφορά τις σχέσεις μας με το επίσημο κράτος, η αντιμετώπιση ήταν πάντοτε αντικειμενική, υποβοηθητική και ανοικτή, προκειμένου να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις σε διάφορα προβλήματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστηρίζει ότι «η εντύπωση που εμφανίζεται κατά διαστήματα ότι υπάρχει ένα είδος ανθελληνισμού στην Ουάσιγκτον, σε σχέση με την αμερικανική εξωτερική πολιτική για αντιμετώπιση προβλημάτων όπως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και άλλα θέματα, πρέπει να πω ότι δεν αντιμετώπισα κάτι τέτοιο, τουλάχιστον τα τρία χρόνια σχεδόν που υπηρετώ στην Ουάσιγκτον. Όποτε επιθυμούμε και συντρέχουν λόγοι, έχουμε συχνές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα, τα οποία είναι πάντα έτοιμα να βοηθήσουν όσο μπορούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ειδικά με την οικονομική κρίση».

Ολοκληρώνοντας για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εξωτερικές σχέσεις βασίζονται σε συμφέροντα. Μας συμφέρει λοιπόν να έχουμε μια Ελλάδα σταθερή, μια Ελλάδα που συνεισφέρει θετικά σε μια περιοχή εξαιρετικά ρευστή, ειδικά αυτή την περίοδο, με ανοικτά προβλήματα στον αραβικό κόσμο, με Ιράν, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο. Το συμπέρασμα είναι ότι ως σύμμαχος των ΗΠΑ για 50 χρόνια, μια Ελλάδα σταθερή που συνεργάζεται σε βασικά ζητήματα, αντιμετωπίζεται από την Ουάσιγκτον σε ισότιμη βάση για την προώθηση κοινών στόχων».

Κυπριακό – πΓΔΜ

Στην ερώτησή μας, αν εκτιμά ότι θα προκύψουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό στους προσεχείς μήνες, ο Έλληνας πρεσβευτής στις ΗΠΑ επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών στο Λονγκ Άιλαντ, καθώς και την τουρκική στάση, δεν αναμένεται κάτι συγκεκριμένο. Επιπλέον, η κατάσταση εντός της Τουρκίας, καθώς και τα ζητήματα που υπάρχουν την περιοχή, όπως αυτά που προανέφερα, όλα λειτουργούν αρνητικά και στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον ερχόμενο Μάιο και στην πιθανότητα να ασκηθούν και πάλι πιέσεις από τις ΗΠΑ για να ενταχθεί η πΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία, χωρίς την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, ο κ. Κασκαρέλης δηλώνει: «Έχω κάνει πάρα πολλές συζητήσεις στην Ουάσιγκτον. Από όλα τα κέντρα αποφάσεων υπάρχει σαφής διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να τεθεί τέτοιο θέμα. Και όχι μόνο αυτό. Στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στέλνουν με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση των Σκοπίων ξεκάθαρα μηνύματα: κοιτάξετε να βρείτε λύση στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διότι στην αντίθετη περίπτωση ούτε στο ΝΑΤΟ πρόκειται να μπείτε, ούτε στην ΕΕ. Επομένως, όπως τους λένε, μην περιμένετε κάποιου είδους βοήθεια από πλευράς ΗΠΑ. Κι αυτό γίνεται, γιατί και οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι με ανοικτό το ζήτημα της ονομασίας, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, επειδή από την επομένη θα αρχίσουν διμερή προβλήματα, αλλά και εσωτερικά σ’ αυτή τη χώρα. Είναι πολύ καθαρή η εικόνα και πιστεύω ότι στο Σικάγο δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ