Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΑνήθικο να εκδικείται το κράτος όσους Έλληνες αγόρασαν ομόλογα

Ανήθικο να εκδικείται το κράτος όσους Έλληνες αγόρασαν ομόλογα

- Advertisement -

KARAMITSOS_copyΓράφει ο Τάσος Καραμήτσος, protothema.gr

 

Aκούσαμε πολλά τον τελευταίο καιρό για «κόκκινες γραμμές» και μάχες των πολιτικών με την τρόικα και τους Ευρωπαίους ηγέτες για να σωθούν οι επικουρικές συντάξεις, ο 13ος και ο 14ος μισθός και πολλά άλλα τα οποία αμφιβάλλω κατά πόσο ευσταθούν επί της ουσίας. Αν δηλαδή οι ξένοι απλώς τα έριξαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης (!) για λόγους τακτικής προκειμένου να περάσουν όλα τα άλλα και στο τέλος να δώσουν και κάτι πίσω.

Δυστυχώς, όμως, δεν ακούσαμε λέξη για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι απλοί Ελληνες πολίτες. Οι Ελληνες πολιτικοί διαπραγματευτές μας, λοιπόν, δέχτηκαν να βάλουν στην ίδια σχεδόν μοίρα τους νοικοκύρηδες αφελείς πολίτες αυτής της χώρας, που επένδυσαν τον κόπο τους αγοράζοντας ομόλογα του Δημοσίου, με τους κολοσσιαίους πιστωτικούς και επενδυτικούς οργανισμούς όλου του κόσμου.

Εχασε η Goldman Sachs περίπου το 50% της αξίας των  ελληνικών ομολόγων (αφού είχε βγάλει μερικά δισ. ευρώ έως σήμερα από τη χώρα), χάνει και τα 50 από τα 100 χιλιάρικα ο συνταξιούχος που επένδυσε όλες τις οικονομίες ή το εφάπαξ του στο κράτος. Εκτός αν ελπίζει ότι θα ζήσει μέχρι το 2042, οπότε και πιθανόν θα αποζημιωθεί πλήρως (σχετικό ρεπορτάζ σήμερα στο «ΘΕΜΑ»).

Πρώτον, είναι ανήθικο εκ μέρους των εγχώριων πολιτικών που το δέχτηκαν, αλλά και των ξένων που το επέβαλαν μάλλον με σκοπό να εκδικηθούν τον Ελληνα που εμπιστεύτηκε το κράτος του για την αποταμίευσή του, αλλά και την Ε.Ε., της οποίας μέλος του σκληρού πυρήνα της είναι η Ελλάδα. Σημειώστε ότι τα ελληνικά ομόλογα είχαν μεταξύ άλλων και την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεύτερον, είναι ένα ακόμη καταστροφικό μέτρο για την αξιοπιστία της χώρας, την οποία σήμερα δανείζουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Πιστεύει κανείς ότι θα ξαναμπορέσει να δανειστεί η Ελλάδα από την εσωτερική αγορά (απ’ έξω τελείωσε) έστω ένα ευρώ ή και μία δραχμή; Και ποιος μας λέει ότι όπως «κούρεψαν» την αξία των ομολόγων δεν θα πετσοκόψουν και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου;

Ολα αυτά γίνονται για περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη συνολική αξία των ομολόγων που έχουν φυσικά πρόσωπα στα χέρια τους. Οι ίδιοι οι Ελληνες τραπεζίτες (μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας) τους επισήμαναν από καιρό το ολέθριο αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η κίνηση στην τσέπη αλλά και στην πίστη των καταθετών. 
Και μετά ζητούν να γυρίσουν πίσω οι καταθέσεις. Αλλά φαίνεται ότι όσοι αποδέχτηκαν αυτή την απόφαση, ή έστω δεν πάλεψαν να μην περάσει, απλώς δεν επένδυσαν ποτέ σε ελληνικά ομόλογα. Αφέθηκαν στη σιγουριά των ξένων επενδύσεων και τώρα κοιμούνται ήσυχοι.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ