Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕλληνισμός ΔιασποράςΗν. ΠολιτείεςΚυριακή 25 Μαρτίου η μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης

Κυριακή 25 Μαρτίου η μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης

- Advertisement -

John_Catsimatides_15_Martiou_12Νέα Υόρκη. Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο  «καλή παρέλαση, καλή λευτεριά και καλή ανεξαρτησία από την ευρωπαϊκή ένωση!» ευχήθηκε  καταχειροκροτούμενος την Πέμπτη 15 Μαρτίου ο γνωστός  και εκκεντρικός ΕλληνοΑμερικανός  μεγαλοεπιχειρηματίας  John Catsimatides ενώπιον  πολυπληθούς  συγκεντρώσεως που πραγματοποιείται  κάθε Πέμπτη  στο Σταθάκειο Πολιτιστικό κέντρο στην Αστόρια  της ΝΥ στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την μεγάλη παρέλαση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης . Ο John Catsimatides ως γνωστόν πέραν όλων των άλλων για τα οποία είναι γνωστός σε Αμερική και Ελλάδα χαίρει εκτιμήσεως στην  ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και διότι είναι ο μεγάλος χορηγός για την τηλεοπτική κάλυψη της παρελάσεως  στην 5η λεωφόρο απευθείας από τον  όμιλο  FOX αλλά και για την προβολή της εθνικής επετείου με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Αμερικάνικο Τύπο. Λεπτομέρειες για την Πανομογενειακή της 15ης Μαρτίου ΕΔΩ

 

Σε ανάλογο μήκος επίσης καταχειροκροτούμενος  δηλώσεις έκανε στην ίδια εκδήλωση ο γνωστός για τους αγώνες του για το Κυπριακό επίσης  κεντρικός και  αποφασιστικός παράγων της ομάδος προώθησης των εθνικών ζητημάτων Ελλάδος κ Κύπρου  στην Ουάσιγκτον  Φίλιππας Κρίστοφερ ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε με νόημα, λόγω και των συνεχών  εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων ΝΥ «..η παρέλαση δεν είναι ούτε του Γαλάτουλα, ούτε του Τσεκερίδη… ούτε του  Ράλλη ούτε του Μάνεση (σ.σ. τοπικοί παράγοντες και μέλη του εν λόγω οργανισμού ) ούτε της Ομοσπονδίας ούτε  κανενός! Είναι των Ελλήνων! Είναι δική μας! Είναι δική σας. Είναι της Ομογένειας. Είναι για την Ελλάδα που φέτος περισσότερο από ποτέ άλλοτε μας θέλει δυνατούς και ενωμένους για να την στηρίζουμε στον δύσκολο αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός»

Εν τω  μεταξύ στην τελική ευθεία, για την μεγάλη διοργάνωση  των εορταστικών πανηγυρικών εκδηλώσεων  του Ελληνισμού της Αμερικής στις ΗΠΑ εις μνήμη των ηρώων της επανάστασης του 1821 εναντίον της Οθωμανικής  αυτοκρατορίας και της εθνικής παλιγγενεσίας , οι προετοιμασίες στις κοινότητες τα σχολεία και τις ενορίες.

- Advertisement -

Σήμερα 18  Μαρτίου οργανώνεται η παρέλαση στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας ενώ στις άλλες πολιτείες (Φλόριδα , Σικάγο, κτλ)  οι παρελάσεις θα ακολουθήσουν τις επόμενες Κυριακές με εξαίρεση την πολιτεία της Καλιφόρνιας όπου η εκεί τοπικές ομογενειακές οργανώσεις αποφάσισαν εις ένδειξη συμπαράστασης στην Ελληνικό λαό  και των  όσων διαδραματίζονται στην γενέτειρα να μην οργανώσουν παρέλαση και αντί άλλων εξόδων τα χρήματα να τα στείλουν σε αναξιοπαθούντες έλληνες  μέσω οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας.

18_04_2010_tsoliades_5th_ny_parelasiΣτο επίκεντρο των εκδηλώσεων η παρέλαση στην  5η Λεωφόρο του Manhattan στην πολιτεία της Νέας Υόρκης που φέτος, μετά από πολλά χρόνια, γίνεται ανήμερα της εθνικής και θρησκευτικής εορτής  την Κυριακή 25 Μαρτίου και που και αυτή την χρονιά θα ανοίξει με αντιπροσωπεία της  προεδρικής φρουράς η οποία θα έρθει και πάλι στην ΝΥ  λόγω περικοπών με ένα μικρό αντιπροσωπευτικό τμήμα.

Για αυτή την χρονιά μοναδικός τελετάρχης (τίτλος που απονέμεται κατόπιν εσωτερικής διαδικασίας στους κόλπους της ελληνικής κ Κυπριακής κοινότητας) είναι ο φιλέλληνας Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ όπως πρώτο αποκάλυψε το protothema.gr  ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου.  Φέτος στην παρέλαση λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 100 εθνικοτοπικοί σύλλογοι με άρματα και εθνικές φορεσιές.    Στις εορταστικές εκδηλώσεις  την Βουλή  των Ελλήνων θα εκπροσωπήσουν  οι κ. Καρανίκας του ΠΑΣΟΚ  και Παναγιωτόπουλος βουλευτής Τρικάλων.

Ήδη οι προετοιμασίες, και οι κατά τόπους εορταστικές εκδηλώσεις  στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχουν ξεκινήσει σε διάφορες περιφέρειες της πολιτείας με την συμμετοχή  των τοπικών αρχών  και του δημάρχου Mike Bloomberg  ο οποίος (όπως συμβαίνει εδώ και 10ετιες) την προσεχή εβδομάδα στο δημαρχείο της πόλης  θα παραδώσει στους εκπροσώπους της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας το proclamation για την ημέρα ανακήρυξης της Ελληνικής  ανεξαρτησίας  από τους Τούρκους.

Την Κυριακή 4 Μαρτίου, στην καθιερωμένη διαδικασία, αν και όπως αποκάλυψε το GreekAmericanNewsAgency με επεισοδιακό τρόπο εγκλήσεις και προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας εντέλει,  εξελέγη η Miss  Greek  Independence  παμψηφεί  από  όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής η 17χρονη  Όλγα Μότσκα από την Βόρειο  Ήπειρο. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν και τις καταγγελίες που αποκάλυψε το ΕλληνοΑμερικάνικο Πρακτορείο αντιρρήσεις με σκαιό και απαράδεκτο τρόπο  για την εκλογή της νεαρής Βορειοηπειρωτοπούλας ,  εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας (και κομματικό μέλος της ΝΔ)  Πέτρος Γαλάτουλας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων  Ηλίας Τσεκερίδης οι οποίοι ζητούσανε  με επιμονή από μέλη της επιτροπής να μην  ψηφιστεί η συγκεκριμένη νεαρά με το αιτιολογικό ότι είναι αλβανικής καταγωγής! Τελικά με την παρέμβαση ψυχραιμότερων η διαδικασία ολοκληρώθηκε και ο τίτλος δόθηκε στην πράγματι καλλίγραμμη και γοητευτική  νεαρή 17χρονη Όλγα Μότσκα.

- Advertisement -

Την  Παρασκευή 16 Μαρτίου  οργανώθηκε ειδική εκδήλωση  στο πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής από την  Helen Marshall πρόεδρο του μεγαλύτερου περιφερειακού συμβουλίου του Queens στην οποία τιμήθηκαν ομογενείς για την  προσφορά τους στο θεσμό της παρελάσεως. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων και οι τοπικοί Γερουσιαστές και βουλευτές Μιχάλης Γιάνναρης και Αραβέλα Σιμωτά αντίστοιχα.  Η κ. Marshall εξήρε την προσφορά των ομογενών  που τιμήθηκαν και ειδικά του Δημήτρη Δημητρίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας  Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης,  από τους λίγους έλληνες που συμμετέχουν σε αυτό το μείζονος σημασίας πολιτειακό οργανισμό που ασχολείται με θέματα και ζητήματα κοινής  ωφελείας( χρηματοδοτήσεις για ζητήματα παιδείας  πολιτισμού έργων κοινωνικής προστασίας κτλ).

arxiepiskopos_obama

Την  Πέμπτη 22 Μαρτίου θα γίνει η καθιερωμένη εκδήλωση στον Λευκό Οίκο από τον  αμερικανό πρόεδρο Barack  Obama  προς τιμήν των εκπροσώπων της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας στις ΗΠΑ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου ενώ την ελληνική κυβέρνηση τελικά θα εκπροσωπήσει ο Υφ/Υπουργός Δημήτρης Δόλης.
Η τελετή στον Λευκό Οίκο,  αναμένεται να πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα  παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.  Δημητρίου  και παραγόντων εκπροσώπων  της Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ αξιωματούχων και ομογενειακών οργανώσεων   στις 21 Μαρτίου.   Στην τελετή αυτή θα παρίσταται και ο τελετάρχης της  παρέλασης στην 5η Λεωφόρο  25ης Μαρτίου Γερουσιαστής Μενέντεζ μαζί με πληθώρα Φιλελλήνων  Αμερικανών Γερουσιαστών και εκπροσώπων της Βουλής που κάθε φορά δραστηριοποιούνται υπέρ των ελληνικών δικαίων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τελετή αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα του χθες της ιστορίας και του διαχρονικού  πολιτισμού  με την Ελλάδα του  σήμερα με πολλά σημεία στην ομιλία που θα παρέχουν φανερή –και σε ορισμένα σημεία – θερμή  υποστήριξη στις προσπάθειες του Ελληνικού λαού να βγει από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο αποφεύγοντας  ωστόσο να πάρει σαφή  θέση ή να παρέχει υποστήριξη σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό κρατώντας αποστάσεις  ασφαλείας από το σημερινό ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αναδεικνύοντας τον ρόλο του Ελληνικού λαού και των θυσιών του σε κυρίαρχο στοιχείο όσων αναμένεται να πει.
Αντιθέτως λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο και δεδομένου ότι θα ζητήσει εκ νέου και μάλιστα δημόσια  την υποστήριξη της Ελληνικής κ Κυπριακής κοινότητας  των ΗΠΑ   θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει αναφορές στο Κυπριακό στις παραδοσιακές σχέσεις με την Ελλάδα και την ΕλληνοΑμερικανική φιλία χωρίς να αποκλείονται και αναφορές –έκπληξη-  ως προς το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ζήτημα που ως γνωστόν η Αμερική θα ήθελε να έχει επιλυθεί προκειμένου να δει τα Σκόπια στην συμμαχία του ΝΑΤΟ.  Οι αναφορές αυτές στενοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου έχουν εισηγηθεί ότι καλό θα ήταν να γίνουν έστω και με ισορροπίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των  Ελληνικής  και Κυπριακής καταγωγής Αμερικανών ψηφοφόρων   μετά τις άκαρπες συναντήσεις την προηγούμενη χρονιά( τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2011 αντίστοιχα)  με τον αντιπρόεδρο Joe Biden  για  απόσπαση δέσμευσης εκ μέρους αξιωματούχων , – Φίλιππα Κρίστοφερ,  Πανίκο Παπανικολάου,  Νικόλαο Μούγιαρη, Αφοί Μανάτου κτλ-   της Ελληνικής και Κυπριακής κοινότητας   που κάθε φορά ηγούνται των διαπραγματεύσεων με την μια(τους Δημοκρατικούς)  ή την άλλη πλευρά (τους ρεμπουμπλικάνους) προκειμένου να δώσουν την δημόσια υποστήριξη τους στον εκάστοτε υποψήφιο πρόεδρο αναλόγως των δεσμεύσεων που θα παρέχουν  ως προς την προώθηση των εθνικών ζητημάτων (Κυπριακό, Σκοπιανό Αιγαίο κτλ).
Ως γνωστόν ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις  του στην Παμμακεδονική για το ζήτημα του Σκοπιανού προεκλογικά το 2008 και ανάλογες δεσμεύσεις προς την Ελληνική και Κυπριακή  πλευρά,  αντί αυτών αμέσως μετά την εκλογή του επισκέφτηκε την Τουρκία και έκανε ενώπιον της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης μια ανιστόρητα προκλητική ομιλία ενώ ως προς το ζήτημα του Κυπριακού και του Σκοπιανού η διοίκηση Obama δεν προσέφερε καμία απολύτως υποστήριξη.

Την επομένη 22 Μαρτίου η Ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης και ο Υφυπουργός Δημήτρης Δόλης, παρά τις παρικοπές δαπανών με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα  παραθέτουν λιτή  δεξίωση εις μνήμη των ηρώων της εθνεγερσίας του 1821  προς τιμή ξένων διπλωματικών αλλά και ελληνικών και κυπριακών  αντιπροσωπειών. Ως γνωστόν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει λόγω περικοπών και οικονομικής δυσπραγίας της χώρας να μην οργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου θα παρατεθεί  δεξίωση  και δείπνο στο Σταθάκειο Πολιτιστικό κέντρο προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων από Ελλάδα  και θα τιμηθούν όπως κάθε χρόνο ομογενείς που έχουν προσφέρει στο θεσμό της διοργάνωσης της παρελάσεως στην 5η λεωφόρο.

18_04_2010_parelasiΤο Σάββατο  24 Μαρτίου  το πρωί πραγματοποιείται  το φεστιβάλ ελληνικών παραδοσιακών χορών με την συμμετοχή περισσότερων των 20 τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων στο Κρητικό Σπίτι στην  Αστόρια της Νέας Υόρκης ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας  οργανώνεται η μεγάλη δεξίωση και το δείπνο  στο ξενοδοχείο PLAZA προς τιμή του τελετάρχη  Γερουσιαστή  Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και προς τιμή των μεγάλων δωρητών για την κάλυψη των εξόδων της διοργάνωσης της παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο.  Μεταξύ των ονομάτων δεσπόζουν τα ονόματα γνωστών  Αμερικανών μεγαλοεπιχειρηματιών Ελληνικής και Κυπριακής καταγωγής όπως οι Φίλιππας Κρίστοφερ, πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Πανίκος Παπανικολάου πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Μιχάλης Χαλκιάς ιδιοκτήτης του πολυτελούς Grand  Prospect Hall και 10αδες άλλοι που συνέβαλαν με περισσότερα από 5000$ ο κάθε ένας.

Κατά τα’ άλλα προχωρούν  οι διεργασίες και  προετοιμασίες για την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Manhattan ανήμερα της Κυριακής 25ης Μαρτίου όπου φέτος, αναμένεται  να κατακλυστεί  εκτός από τους καθιερωμένους παρελαύνοντες  σχολεία, κοινότητες, και σχολεία και από χιλιάδες Έλληνες από όλη την Αμερική και να μετατραπεί σε μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ της Ελλάδος με την συμμετοχή φοιτητών που σπουδάζουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια αλλά και κοινωνικών κινημάτων που έχουν σχηματιστεί κατά το πρότυπο του παγκόσμιου κινήματος « We are  All  Greeks»

Αμέσως μετά την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο θα ακολουθήσει μικρή λιτή δεξίωση στο Γενικό Προξενείο από τον Γενικό Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη κ. Γιώργο Ηλιόπουλο

Εκτενές ρεπορτάζ με περισσότερες λεπτομέρειες  για τις προετοιμασίες της παρέλασης  με συνεχείς αναρτήσεις και ενημερώσεις στο GreekAmericanNewsAgency.com και στο GreekAmericanNewsAgency.Blogspot.com

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ