Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑναλύσειςΔεν θα διεκδικήσει νέα θητεία ο πρόεδρος Χριστόφιας

Δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία ο πρόεδρος Χριστόφιας

- Advertisement -
xristofias350Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, προβάλλοντας ως αιτία το γεγονός ότι δεν έχει λυθεί το Κυπριακό και δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει καθοριστική πρόοδος τους επόμενους μερικούς μήνες.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με την απόφασή του αυτή θα τιμήσει την προεκλογική του δέσμευση. «Μοναδική εξαίρεση μπορούσε να αποτελέσει ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, που θα επέβαλλε την παρουσία του ηγέτη της Ελληνοκυπριακής πλευράς και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή το ενδεχόμενο κατά το οποίο οι δύο πλευρές θα ήταν πολύ κοντά στη λύση», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι το 2008 το Κυπριακό βρισκόταν σε πολύ δύσκολη φάση για την πλευρά μας και άρχισε μια τιτάνια προσπάθεια για ανατροπή των δεδομένων.

«Επιτύχαμε να αξιοποιήσουμε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και να αρχίσουμε απευθείας διαπραγματεύσεις, σε μια συμφωνημένη βάση, η οποία επιτάσσει ότι επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Παράλληλα συμφωνήσαμε σε διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς επιδιαιτησία, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και μεσολάβηση. Παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς στο εσωτερικό, ήμασταν και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές λύσης του Κυπριακού και στη συμφωνημένη διαδικασία» ανέφερε στο διάγγελμά του ο κ. Χριστόφιας.

Καταλήξαμε, είπε, στις περισσότερες και σημαντικότερες συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων μετά την τουρκική εισβολή.

Εξ άλλου, επέκρινε τη στάση της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, υπήρξε απογοητευτική και τόνισε ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις δεν είναι ενθαρρυντική και ότι δεν υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού ή για ουσιαστική πρόοδο στους επόμενους μερικούς μήνες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής της, τονίζοντας ότι στον πηγεμό για την Ιθάκη ο δρόμος υπήρξε γεμάτος Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες.

«Θα παραμείνω αγωνιστής για τη λύση, την επανένωση και τη λύτρωση της πατρίδας και του λαού μέχρι την τελευταία μου πνοή. Αγωνιστής για τα δίκαια του λαού και των απλών ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Περαιτέρω είπε ότι παρά τις πικρίες και τις απογοητεύσεις που πολλές φορές δοκίμασε «ένεκα της πρωτοφανούς απουσίας κατανόησης και της μηδενιστικής και εξοντωτικής επίθεσης», αισθάνεται ευγνώμων προς τον λαό για τους αγώνες που έδωσαν.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ενημέρωσε την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και το υπουργικό Συμβούλιο για την απόφασή του να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία.
Αντιδράσεις κομμάτων

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε πλήρη σεβασμό στην επιθυμία του Δημήτρη Χριστόφια να μην είναι ξανά υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι μετά τη δημοσιοποίηση της οριστικής απόφασης του προέδρου Χριστόφια σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι το κόμμα του θεωρεί πως η παρούσα διακυβέρνηση δεν έχει προσφέρει αρκετά, ώστε να αξίζει η επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας από τον νυν πρόεδρο.

«Αντιθέτως μια αδρή αποτίμηση των όσων πέτυχε, πιστοποιεί ότι έγιναν πολλά και σημαντικά, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες και αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει», είπε ο κ. Κυπριανού.

Απαριθμώντας τα βασικότερα, ο Γ.Γ. του Ακέλ αναφέρθηκε στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο Κυπριακό, στις επισκέψεις ηγετών σημαντικότατων κρατών και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στην εσωτερική διακυβέρνηση. Επισήμανε όμως ότι ίσως το σημαντικότερο όλων είναι η έναρξη των θαλάσσιων ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Κύπρου.

«Την ώρα που η αντιπολίτευση ασκούσε στείρα κριτική, γεμάτη αρνητισμό, ο πρόεδρος Χριστόφιας εργαζόταν αθόρυβα και αποτελεσματικά, ώστε να επιτύχει τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών για την ΑΟΖ», ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Είπε επίσης ότι πλέον το κόμμα «θα προχωρήσει στη διαδικασία για τις προεδρικές εκλογές, με προτεραιότητα την επίτευξη συνεργασίας, που θα στηρίζεται σε αρχές, θα διασφαλίζει την προοπτική για τον τόπο και θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων που βρίσκονται ενώπιον του λαού».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοίνωσε ότι η απόφαση του κ. Χριστόφια αποτελεί επιβεβαίωση της αποτυχίας της πολιτικής του ΑΚΕΛ. «Πρόκειται για μια πολιτική που ο πρόεδρος Χριστόφιας πιστά υπηρέτησε και η οποία έχει οδηγήσει τον τόπο σε άνευ προηγουμένου οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ.

Επικρίνει μάλιστα τον πρόεδρο Χριστόφια ότι επιχείρησε να παρουσιάσει την απόφασή του ως υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης για μια μόνο θητεία, προσθέτοντας ότι, εάν έτσι ήταν, δεν θα άφηναν ο ίδιος και το κόμμα του ανοικτή την προοπτική της επαναδιεκδίκησης μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει επίσης ότι η περιθωριοποίηση του Δημήτρη Χριστόφια εντάσσεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο μιας απεγνωσμένης προσπάθειας του ΑΚΕΛ να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο, σημειώνει, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η αλλαγή που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πατρίδα μας, δεν μπορεί να περιοριστεί στην αλλαγή προσώπων.

«Πρέπει να είναι ουσιαστική και ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής και πορείας, γιατί μόνο έτσι θα δώσουμε διέξοδο και προοπτική στον τόπο», αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Εξάλλου, το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως η απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να μην επαναδιεκδικήσει εκλογή αφορά κυρίως στον ίδιο και πρέπει να γίνει από όλους σεβαστή.

Το ΔΗΚΟ προσθέτει πως ενόψει των νέων δεδομένων, οι δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου καλούνται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να αναλάβουν πλήρως τις πρωτοβουλίες, που χρειάζονται για τη δημιουργία αμέσως των προϋποθέσεων ευρύτατης εθνικής ανασύνταξης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

«Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι επόμενοι μήνες να αποτελέσουν παραγωγική περίοδο επιτάχυνσης και οριστικοποίησης των προγραμματικών συγκλίσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στον λαό να πορευθεί προς τις προεδρικές εκλογές, με την ενότητα και τη συνείδηση που υπαγορεύει η κρισιμότητά τους για το αύριο της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Το Κίνημα σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τον πρόεδρο Χριστόφια και την πολιτική του, που οδήγησαν και στην αποχώρηση του Κινήματος από την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου Χριστόφια να μην κατέλθει ξανά υποψήφιος, η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να ολοκληρώσουν αμέσως τις διαδικασίες και να καταλήξουν στην υποστήριξη κοινού υποψηφίου, για να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική και να προσφέρει ελπίδα και προοπτική στο λαό.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ