Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΘρησκείεςΕπικοδομητικές συναντήσεις του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας με την ηγεσία του Πατριαρχείου...

Επικοδομητικές συναντήσεις του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας με την ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας

- Advertisement -

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΡΟΣ Β

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δεξίωση στην Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

28.05.2012 Δεξίωση προς τιμήν του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και επ΄αφορμής των γενεθλίων του επιχωρίου Ιεράρχη Μητροπολίτη λαδιμήρου και της επετείου από ιδρύσεως της πόλεως του Αγίου Πέτρου παρετέθη στις 27 Μαΐου 2012 στη Χρυσή Αίθουσα της μητροπολιτικής κατοικίας της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ. Στην πανηγυρική δεξίωση παρακάθησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Ιεράρχες, κληρικοί, ο αντικυβερνήτης της Αγίας Πετρουπόλεως και Διευθυντής του Γραφείου του Κυβερνήτη κ. Ι. Ντιβίνσκυ, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες και πολιτιστικοί παράγοντες της πόλεως.
Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος ανέφερε: «Και πάλιν Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Αγίας Πετρουπόλεως, για τη συμμετοχή στους εορτασμούς επ΄αφορμής των γενεθλίων της πόλεώς μας. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να Σας υποδεχόμαστε στα μητροπολιτικά δώματα της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ, την κατοικία των Μητροπολιτών της Αγίας Πετρουπόλεως, στην ιστορική Χρυσή Αίθουσα. Ελπίζω η αδελφική επικοινωνία και οι προσευχές ενώπιόν των ιερών σεβασμάτων της πόλεως, τα οποία προσκυνήσατε, θα αποτελέσει αφορμή πνευματικής χαράς. Εύχομαι Μακαριώτατε, να έχετε βοήθεια του Θεού στο έργο σας για το καλό της Εκκλησίας του Χριστού και ακλόνητη υγεία. Η εν Χριστώ αγάπη μας και η αλληλουποστήριξη να καρποφορήσουν προς δόξα Κυρίου και βοηθήσουν στη διακονία της Αγίας Ορθοδοξίας».
Από την πλευρά του αντιφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι όπως αυτός τόσο και η τιμία Συνοδεία του επανειλημμένως έλεγε κατ΄αυτή την επίσκεψη «Ευλογητός ο Θεός και θαυμαστά τα έργα Σου, Κύριε!. Ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιούμε την επίσημη επίσκεψη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Στο πέρασμα των αιώνων οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας ήταν ισχυρές και καρποφόρες. Τους χαλεπούς καιρούς οι λόγιοι Έλληνες κληρικοί, άνθρωποι της Εκκλησίας στήριξαν την Ρωσική Εκκλησία. Από την πλευρά της η Ρωσία πάντα έδειχνε την υποστήριξη και την κατανόηση απέναντί μας. Ευχαριστούμε τον αγαπητό μας αδελφό Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο για την ευκαιρία να ζήσουμε αυτές τις ημέρες την ανάταση της ψυχής».
Ο κ. Ιερώνυμος ευχρίστησε για την εγκάρδια φιλοξενία κατά το προσκυνηματικό ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη «Θα φύγουμε πλήρεις αισθημάτων ευγνωμοσύνης και χαράς, και στις καρδιές μας θα είναι χαραγμένα όλα εκείνα, τα οποία έχουμε δει εδώ».
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Βλαδίμηρο πολλά και αγαθά έτη.
Απευθυνόμενος στους συνδαιτυμόνες ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ανέφερε: «Θα ήθελα κατ΄αρχάς να χαιρετίσω εγκαρδίως τη Μακαριώτητά Σας στην πόλη επί του Νέβα, η οποία είναι η βόρεια συμπρωτεύουσά μας και μιά από τις τρεις έδρες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, όπου έστω και μια φορά το χρόνο συνέρχεται για τις συνεδριάσεις της η Ιερά Σύνοδος. Έχετε επισκεφθεί αυτή την πόλη πριν μερικές δεκαετίες ως νέος τότε άνθρωπος, ενώ κατά τον διάπλου χθές διαπιστώσατε μόνος Σας αυτές τις καλές αλλαγές στη ζωή της βόρειας συμπρωτεύουσας, οι οποίες σαν στον καθρέφτη αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές, που επισυνέβησαν στη χώρα μας. Μεγαλοπρεπείς Ιεροί Ναοί της Αγίας Πετρουπόλεως, οι οποίοι ευτυχώς δεν καταστράφηκαν, εκλείσθησαν για πολλές δεκαετείες, είτε μετατράπηκαν σε μουσεία αθεΐας, σήμερα όμως επαναλειτούργησαν και εκεί προσέρχονται πολλές χιλιάδες άνθρωποι για να επικοινωνήσουν με το Θεό. Καταλυτικής σημασίας για τον εκκλησιαστικό βίο τςη Αγίας Πετρουπόλεως είναι η συμβολή του οικείου ποιμενάρχη Μητροπολίτου Βλαδιμήρου, του οποίου εορτάζουμε σήμερα τα γενέθλιά του».
Ακολούθως ο Ιεράρχης χαιρέτησε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη Συνοδεία του εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου ευχόμενος οι υπόλοιπες μέρες της διαμονής τους στη Ρωσία να είναι ωφέλιμες και ευλογημένες.
Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Βλαδίμηρο εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα γενέθλιά του. «Ο Κύριος να σας φυλάττει για πολλά και αγαθά έτη!»
Μετά το τέλος του γεύματος ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέφθηκε το νεκροταφείο της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκυ, όπου τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Ντοστογιέφσκυ.

 

- Advertisement -

 

Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ισαακίου Δαλμάτων της Αγίας Πετρουπόλεως

28.05.2012 Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ισαακίου Δαλμάτων της Αγίας Πετρουπόλεως τέλεσε κατά την εορτή της μνήμης των αγίων πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, στις 27 Μαΐου 2012, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στον είσοδο του Ναού ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος έγινε δεκτός από τον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρουπόλεως κ. Γ. Πολτάβτσενκο. Σε ανάμνηση της επισκέψεως στη συμπρωτεύουσα προσέφερε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος λεύκωμα αφιερωμένο στην Αγία Πετρούπολη.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες: Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βλαδίμηρος, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Δωδώνης Χρυσόστομος, Ελασσώνος Βασίλειος, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, Γλυφάδος Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνιος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, οι Επίσκοποι: Γκάτσινας Αμβρόσιος, Σχολάρχης της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίας Πετρουπόλεως, Ποντόλσκ Τύχων, Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, Βύμποργκ Ναζάριος, Πετεργκόθ Μάρκελλος, Διαυλείας Γαβριήλ, Χριστιανουπόλεως Προκόπιος, Λοντεΐνογιε Πόλε Μστισλάβ, κληρικοί της Αγίας Πετρουπόλεως.

Ακόμα παρέστησαν συμπροσευχόμενη η Ηγουμένη της Ρωσικής Ιεράς Μονής Ορεινής των Ιεροσολύμων Γεωργία, Ηγουμένες των Γυναικείων Ιερών Μονών Αγίας Πετρουπόλεως, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη Θεόδωρος Μπιζάκης.

- Advertisement -

Ληξάσης της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βλαδίμηρος προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως εξής:

«Μακαριώτατε, Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε, αγαπητοί Αρχιερείς, πατέρες, αδελφοί και αδελφές.

Από καρδίας σας εύχομαι για την ημέρα της Κυριακής και την Ανάληψη του Κυρίου. Σήμερα εορτάζουμε τα γενέθλια της πόλεώς μας, πόλεως του Αγίου Πέτρου. Εκ μέρους του ιερού κλήρου και παντός του πληρώματος της τοπικής εκκλησίας ευχαριστώ τη Μακαριώτητά Σας καθώς και τα μέλη της συνοδείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι πραγματοποιώντας την πρώτη Σας ειρηνική επίσκεψη προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, περάσατε και από την πόλη επί του Νέβα και σήμερα συμμετείχατε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πολλαπλασιάζοντας τη χαρά μας.

Πότε δεν διεκόπησαν πνευματικοί και πολιτιστικοί δεσμοί ανάμεσα στον Ελληνικό και το Ρωσικό λαό, καθώς και μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι χάνονται στα βάθη των αιώνων. Η ενότητά μας στηρίζεται στην ενότητα της πίστεως και της εν Χριστώ αδελφικής αγάπης, στην χαριτωμένη κοινωνία στο Μυστήριο της Αγίας Ευχαριστίας. Ανέκαθεν οι Ρώσοι προσκυνητές αρέσκονται να επισκέπτονται τα ιερά και τα όσια της Ελλάδος και ιδίως το Άγιο Όρος και το ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου την Εύβοια.

Η Αγία Πετρούπολη ως μια πόλη της Ευρώπης μετ΄ευλαβείας διατηρεί παλαιές ελληνικές εκκλησιαστικές παραδόσεις. Το κόσμημα της πόλεως είναι Ιεροί Ναοί του βυαζντινού ρυθμού, στις ακολουθίες, και δεν είναι σπάνια, όταν ακούγονται βυζαντινά μέλη. Είναι συμβολοικό και σημαντικό το γεγονός ότι συνήλθαμε επί το αυτό γύρω από την Τράπεζα του Κυρίου κάτω από τη στέγη του μεγαλοπρεπούς Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ισαάκιο Δαλμάτων, ομολογητό και ασκητή της Ελληνικής Εκκλησίας, ο οποίος επίσης τιμάται και στη Ρωσικής Εκκλησία και είναι ένας από τους προστάτες της πόλεως του Αγίου Πέτρου.

Είθε ο Άγιος Ισαάκιος να βοηθά όλους εμάς στην επιτέλεση του χριστιανικού αγώνος, στην διακονία μας της Εκκλησίας και στη σύσφιξη των δεσμών φιλίας μεταξύ των Εκκλησιών και των λαώ μας».

Σε ανάμνηση προσευχής ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος προσέφερε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ένα ιερό εγκόλπιο.

Από την πλευρά αντιφωνώντας ο Προκαθήμενος τςη Ορθοδόξου Εκκλησία της Ελλάδος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σε­βα­σμι­ώ­τα­τε Μη­τρο­πο­λῖ­τα Ἁγί­ας Πε­τρου­πό­λε­ως καί λίαν ἀγα­πη­τέ ἐν Χρι­στῷ ἀδελ­φέ κ. Βλα­δί­μη­ρε, Σεβασμιώτατοι καί Θεοφιλέστατοι ἅγιοι Ἀρχιερεῖς, Εὐλαβέστατοι Ἱερεῖς καί Διάκονοι,Ὁσιώτατοι Μοναχοί καί Μοναχές,Ἐξοχώτατοι Ἄρχοντες, Εὐσεβέστατοι ἀδελφοί καί ἀδελφές.

Μέ πολ­λή χαρά καί ἀγαλ­λί­α­ση ψυ­χῆς, συ­νε­χί­ζον­τας τήν Εἰ­ρη­νι­κή μας Ἐπί­σκε­ψη στήν Ἀδελ­φή Ὀρ­θό­δο­ξη Ἐκ­κλη­σία τῆς Ρω­σί­ας, εὑ­ρι­σκό­με­θα σή­με­ρα, μέ τήν Τίμια Συ­νο­δία μας, στήν εὐ­λο­γη­μέ­νη καί ἱστο­ρι­κή πόλη σας, ἡ ὁποία εἶ­ναι ἀφι­ε­ρω­μέ­νη στόν ἅγιο Ἀπό­στο­λο Πέ­τρο καί συγ­χρό­νως εἶ­ναι συν­δε­δε­μέ­νη μέ μία πολύ ση­μαν­τι­κή μορ­φή τῆς Ρω­σι­κῆς Ἱστο­ρί­ας, αὐτή τοῦ λαμ­προῦ καί ἐν­δο­ξο­τά­του αὐ­το­κρά­το­ρος Πέ­τρου τοῦ Με­γά­λου.

Σή­με­ρα ἔχου­με τήν ἐξαι­ρε­τι­κή εὐ­λο­γί­α ἀπό τόν Θεό νά συλ­λει­τουρ­γοῦ­με μεθ’ ὑμῶν καί μετά τῶν ἀγα­πη­τῶν ἐν Χρι­στῷ ἀδελ­φῶν Ἀρ­χι­ε­ρέ­ων καί λοι­πῶν κλη­ρι­κῶν, στόν πε­ρί­λαμ­προ αὐ­τόν Ναό τοῦ Ὁσί­ου Ἰσα­α­κί­ου, Ἡγου­μέ­νου τῆς Μο­νῆς τῶν Δαλ­μά­των, τοῦ Ὁμο­λο­γη­τοῦ, ὁ ὁποῖ­ος ἀπο­τε­λεῖ ἱε­ρό σέ­βα­σμα τῆς πό­λε­ως καί καύ­χη­μα τοῦ λαοῦ, ἀλλά καί πε­ρί­τρα­νη ἀπό­δει­ξη τῆς εὐσεβείας του πρός τόν Θεό, τῆς προσηλώσεως πρός τήν ἀλη­θι­νή Πί­στη καί τήν Ὀρ­θό­δο­ξη Ἐκ­κλη­σί­α τῶν κτι­τό­ρων του.

Εὐ­χα­ρι­στοῦ­με τόν Πα­νά­γα­θο Θεό, δι­ό­τι μᾶς ἔδω­σε σή­με­ρα καί μίαν ἐπί πλέ­ον χαρά, νά εἴ­μεθα κον­τά σας, Σε­βα­σμι­ώ­τα­τε Μη­τρο­πο­λῖ­τα Βλα­δίμη­ρε, καί νά συ­νεορ­τά­ζου­με μαζί σας τήν ἐπέ­τειο τῶν γε­νε­θλί­ων σας.

Συμ­με­τέ­χον­τες στήν χαρά σας καί τήν χα­ρά τοῦ εὐ­σε­βοῦς ποι­μνί­­ου σας, ἐκ­φρά­ζου­με τά φι­λά­δελ­φα αἰ­σθή­μα­τά μας πρός τό σε­βα­στό πρό­σω­πό σας, ἀλλά καί τόν σε­βα­σμό καί τήν ἐκτί­μη­ση τῆς Ἁγι­ω­τά­της Ἐκ­κλη­σί­ας τῆς Ἑλ­λά­δος πρός τήν Σε­βα­σμι­ό­τη­τά σας.

Ἡ Χά­ρις τοῦ Θεοῦ σᾶς ἀξί­ω­σε μα­κρᾶς καί λαμ­πρᾶς ἱε­ρα­τι­κῆς καί ἀρ­χι­ε­ρα­τι­κῆς προ­σφο­ρᾶς ἐν τῇ Ἐκ­κλη­σίᾳ, διά τῆς ὁποίας ἀπεδεί­ξα­τε τήν βαθυτάτη πί­στη σας, τήν ἀκλόνητη ἀφο­σί­ω­σή σας στήν ἁγί­α Ἐκ­κλη­σί­α, τούς ἱε­ρούς Κα­νό­νες καί τίς Πα­ρα­δό­σεις Της.

Σᾶς τι­μοῦ­με καί ἐμεῖς σή­με­ρα, μαζί μέ τήν Ἁγι­ώτατη Ἐκ­κλη­σί­α τῆς Ρωσί­ας καί τόν εὐ­σε­βῆ κλῆρο καί λαό τῆς το­πι­κῆς Ἐκ­κλη­σί­ας, οἱ ὁποῖ­οι κατά τίς ἑόρτιες αὐ­τές στι­γμές, ἀνα­γνω­ρί­ζον­τας τήν ποι­κι­λο­τρό­πως ἐκ­δηλ­ούμε­νη πρός αὐ­τούς πα­τρι­κή σας στορ­γή καί θυ­σι­α­στι­κή προ­σφο­ρά, σᾶς ἀν­τα­πο­δί­δουν τόν προ­σή­κον­τα σε­βα­σμό καί τήν υἱ­ική τους ἀγά­πη.

Εὐ­χό­με­θα, ὁ Δω­ρε­ο­δό­της Κύ­ρι­ος νά χα­ρί­ζει στήν ὑμε­τέ­ρα πε­φι­λη­μέ­νη Σε­βα­σμι­ό­τη­τα ἔτη ὡς πλεῖ­στα, ἐν ὑγείᾳ ἀμ­φι­λα­φεῖ, πρός συ­νέ­χι­ση τῆς τε­τι­μη­μέ­νης καί λαμ­πρᾶς ἀρ­χι­ε­ρα­τι­κῆς δι­α­κο­νί­ας της.

Ἐκ­φρά­ζου­με, γιά μία ἀκόμη φο­ρά, τίς εὐ­χα­ρι­στί­ες μας πρός τόν Ἁγι­ώ­τα­το Πα­τρι­άρ­χη Μό­σχας καί πά­σης Ρω­σί­ας κύριο Κύ­ριλ­λο γιά τήν εὐ­γε­νῆ καί φι­λά­δελ­φη πρό­σκλη­ση, τά ἀγα­θά αἰ­σθή­μα­τα καί τίς φι­λό­φρο­νες ἐκ­δη­λώ­σεις τι­μῆς καί ἀγά­πης πρός τήν ἡμε­τέ­ρα τα­πει­νό­τητα, τήν Τίμια Συ­νο­δί­α μας καί τόν εὐ­σε­βῆ καί φι­λό­χρι­στο ἑλ­λη­νι­κό λαό.

Προσευχόμεθα γιά σᾶς, καί παρακαλοῦμε καί σεῖς νά μήν παύσετε νά προσεύχεσθε ἐκτενῶς ὑπέρ τῶν ἐν Ἑλ­λά­δι ὁμο­πί­στων ἀδελ­φῶν σας.

Πολλά τά ἔτη σας, Σεβασμιώτατε».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος επέδωσε στον Μητροπολίτη Αγίας Πετρουπόλεως μια ποιμαντορική ράβδο.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος ευχήθηκε σε όλους για την εορτή της πόλεως.Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος στις Θεολογικές Σχολές της Αγίας Πετρουπόλεως

27.05.2012 Τη Θεολογική Ακαδημία και την Ιερατική Σχολή Αγίας Πετρουπόλεως επισκέφθηκε κατά το ταξίδι του στην Αγία Πετρούπολη, στις 26 Μαΐου 2012, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Στην είσοδο της Ακαδημίας ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος έγινε δεκτός από το Σχολάρχη Επίσκοπο Γκάτσινας Αμβρόσιο, καθηγητές και φοιτητές.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσκύνησε στο Ναό Αγίου Αποστόλου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου ασπάσθηκε την εικόνα της Παναγίας «Ζνάμενιγιε» Τσάρσκογιε Σελό.

Εν συνεχεία στη Μεγάλη Αίθουσα της Ακαδημίας πραγματοποιήθηκε πανηγυρική τελετή επ΄αφορμής της επισκέψεως του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκ μέρους των καθηγητών και φοιτητών τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος προσφώνησε ο Επίσκοπος Γκάτσινας Αμβρόσιος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Από τη στιγμή της επαναλειτουργίας των θεολογικών σχολών Λένινγκραντ το 1946 και ιδίως την αρχιερατεία του Μητροπολίτη Νικοδήμου Ρότοφ πολλές αντιπροσωπείες από την Ελλάδα επισκέπτονταν την Ακαδημία. Το 2001 κατά την επίσκεψη στην Ακαδημία του προκατόχου Σας Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Χρυστοδούλου αυτός πραγματοποιήσε συνάντηση με καθηγητές και φοιτητές. Το Μαΐο 2010 περίφημος φιλόσοφος και θεολόγος Χρήστος Γιανναράς έδωσε διάλεξη, πράγμα, το οποίο ήταν σταθμός για τη ζωή της Ακαδημίας».

Επίσης ο Επίσκοπος Αμβρόσιος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα ανταλλαγών φοιτητών.

Επίσης στους καθηγητές και ιεροσπουδαστές μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:  «Αἰσθάνομαι μεγάλη συγκίνηση ὡς Προκαθήμενος τῆς Ἀποστολικῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί ὡς πρόσωπο γιά τή συγκλονιστική ἐμπειρία τῆς ἐντυπωσιακῆς ἀκτινοβολίας τῆς ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας σέ ὅλους τούς τομεῖς τοῦ ἐθνικοῦ, τοῦ πολιτικοῦ, τοῦ πνευματικοῦ καί τοῦ κοινωνικοῦ βίου τῆς Μεγάλης Ρωσσίας. Ἡ συγκίνησή μου γίνεται ἐντονώτερη στόν ἱερό αὐτό χῶρο τῆς Θεολογικῆς Ἀκαδημίας τῆς Ἁγίας Πετρουπόλεως, ἡ ὁποία ἔγινε κατά τόν ΙΘ΄ καί στίς ἀρχές τοῦ Κ΄ αἰῶνα alma mater πολλῶν καί διαπρεπῶν Ἑλλήνων Θεολόγων καί σφράγισε μέ ἀνεξίτηλο τρόπο τήν ὅλη πορεία τῆς ὀρθοδόξου θεολογίας σέ μία περίοδο ἐπικινδύνων ἰδεολογικῶν καί πνευματικῶν συγχύσεων στή ζωή τῶν ὀρθοδόξων λαῶν. Ὑπό τήν ἔννοια αὐτή, αἰσθάνομαι ὕψιστο χρέος μου νά ἀναφερθῶ μέ τόν ὀφειλόμενο σεβασμό στήν ἀνύστακτη καί πολυδιάστατη προσφορά τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας τόσο γιά τήν πνευματικήν ἀναγέννηση τοῦ μεγάλου ρωσσικοῦ λαοῦ, ὅσο καί γιά τήν ἄρρηκτη πνευματική συγγένεια, ἡ ὁποία ἀναδύθηκε ἀπό τά ἁγιασμένα ὕδατα τοῦ βαπτίσματος καί καθόρισε γιά δώδεκα περίπου αἰῶνες (860-2012) τούς ἀλύτους πνευματικούς δεσμούς τῶν λαῶν μας ὄχι μόνο εἰς εὐτυχεῖς περιόδους, ἀλλά καί εἰς καιρούς χαλεπούς».

Συλλογιζόμενος  για τη σημασία της θεολογίας για την προβολή της αποστολής ανάμεσα στους Ορθόδοξους λαούς, ο κ. Ιερώνυμος μίλησε με λεπτομέρειες για το θέμα της στενής σχέσεως στην Ορθόδοξη θεολογία μεταξύ εκκλησιολογίας και μυστηριολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της διδασκαλίας περί Ευχαριστίας. Υπογράμμισε ότι χαλάρωση αυτής της σχέσεως οδήγησε στις επαχθείς συνέπειες για τη Δυτική Εκκλησία.

«Ἡ ὀρθόδοξη θεολογία τῶν νεωτέρων χρόνων, κατά κοινή ἀναγνώριση, ὄφειλε πολλά στίς ἀκμαῖες Θεολογικές καδημίες τῆς Ρωσσίας, ἰδιαίτερα δέ στήν Ἀκαδημία τῆς Ἁγίας Πετρουπόλεως, ἀφ΄ ἑνός μέν γιατί ἀνέδειξαν μέ ἐντυπωσιακό ἐρευνητικό ζῆλο τίς θεμελιώδεις θεολογικές ἀρχές τῆς Πατερικῆς θεολογίας γιά ὅλους τούς τομεῖς τῆς πνευματικῆς ἀποστολῆς τῆς Ἐκκλησίας στή νέα πραγματικότητα τοῦ κόσμου, ἀφ΄ ἑτέρου δέ γιατί ἀνέλαβαν τό βάρος τῆς προωθήσεως ἑνός ἐποικοδομητικοῦ διαλόγου τῆς ὀρθοδόξου θεολογίας μέ τά μεγάλα φιλοσοφικά ρεύματα τοῦ χριστιανικοῦ κόσμου τῆς Δύσεως, ὁ ὁποῖος ἦταν ἀναγκαῖος γιά τήν ἐκτόνωση τῶν ἀκραίων τάσεων τῆς Ἰδεολογίας καί τοῦ Μοντερνισμοῦ», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η σύγχρονη αποστολή της Ορθόδοξης θεολογίας δεν εξαντλείται μόνο στην ανανέωση της σχέσεως με την πατερική παράδοση, αλλά επεκτείνεται περαιτέρω για να δοθεί η πιο αυθεντική απάντηση στα σύγχρονα ζητήματα του ανθρώπου.

Μετά το πέρας της παρέμβασης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε σε ερωτήσεις των ακροατών.

Σε ανάμνηση της επισκέψεως ο Επίσκοπος Αμβρόσιος επέδωσε στον υψηλό επισκέπτη ένα καντήλι, κατασκευασμένο από πολύτιμους λίθους. Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος προσέφερε εικόνες του Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Ακολούθησε η συναυλία με συμμετοχή της μικτής χορωδίας των Θεολογικών Σχολών Αγίας Πετρουπόλεως, η οποία ερμήνευσε ύμνους στην Ελληνική και τη Σλαβονική.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε την επικοινωνία του με το Σχολάρχη και τους καθηγητές μέσα στο επίσημο γεύμα.

  

Αδελφική συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

25.05.2012 Αδελφική συνάντηση στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου 2012 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος με τον Μακατιώτατο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Επίσης παρέστησαν από πλευράς Ρωσικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Ποντόλσκ Τύχων, Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζμα Παντελεήμων, Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Φιλανθρωπίας και Κοινωνικού Έργου και άλλοι.

Από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχαν οι Μητροπολίτες: Δωδώνης Χρυσόστομος, Ελασσώνος Βασίλειος, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, Γλυφάδος Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνιος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας τη Ελλάδος, Χριστιανουπόλεως Προκόπιος και άλλοι.

Προσφωνώντας τους προσκεκλημένους ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος επεσήμανε ότι ήταν η χαρά του να καλωσορίσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Τιμία Συνοδεία του στο διοικητικό και πνευματικό κέντρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, όπου είναι η έδρα του Πατριάρχου και της Ιεράς Συνόδου. Επίσης ο κ. Κύριλλος ενημέρωσε τα μέλη της Ελληνικής αποστολής για την λαμπρή και ταυτόχρονα τραγική ιστορία της Ιεράς Μονής του Αγίου Δανιήλ, η οποία εκλείσθη το 20 αιώνα την περίοδο των διωγμών κατά της πίστεως και επαναλειτούργησε στα πρόθυρα των εορτασμών της χιλιετηρίδας από της Βαπτίσεως της Ρωσίας.

«Χαίρομαι για την ευκαιρία να συζητήσω σήμερα μαζί Σας καθώς και με τους συνοδοιπορούντες Αρχιερείς θέματα διμερούς συνεργασίας», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμο ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της συνεργασίας στον κοινωνικό τομέα.

«Δεχόμαστε με όλη την καρδιά μας τη συμφορά, η οποία έπληξε τον Ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι το καθήκον της Εκκλησίας είναι να ακολουθεί την αρχή διακηρυχθείσα ρητώς από τον Απόστολο Παύλο: «πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη» (Α΄ Κορ. 12. 26), τόνισε ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος.  Η αλληλεγγύη μεταξύ των Ορθοδόξων πρέπει να εκδηλώνεται και στις δύσκολες περιστάσεις. Στη διάρκεια της ιστορίας της η χώρα μας, ακόμα και τον 20 αιώνα, διήλθε πολλές δυσκολίες. Ξέρουμε τι πάει να πει η βαθύτατη οικονομική κρίση και η εξ ολοκλήρου κατάρρευση της οικονομίας. Τη δεκαετία των 1990 αντιμετωπίσαμε αυτή τη δοκιμασία και ξέρουμε ότι αυτά τα φαινόμενα της κρίσεως δεν συνεπάγονται την απλή μείωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά συχνά και τις αρρόστιες και το θάνατο, την απώλεια της δουλειάς, της στέγης και τη διάλυση των οικογενειών. Όλα αυτά τα ζήσαμε στο πρόσφατο μας παρελθόν».

Αφού σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της κρίσεως, η οποία έπληξε όλο τον κόσμο, ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει τη Ρωσία, οφείλεται στα επίκαιρα μέτρα της ρωσικής κυβερνήσεως, διά των οποία δε μειώθηκε το βιοτικό επίπεδο, ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι παρόλο που «καταφέραμε και αποφύγαμε τόσο τραγικές συνέπειες όπως ήταν σε πολλές άλλες χώρες, ωστόσο επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη, η φτώχεια είναι εκείνη, η οποία παραμένει εξαιρετικά φλέγον ζήτημα. Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δραστηριοποιείται ενεργώς στον κοινωνικό τομέα για να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη και πρόκειται κυρίως για τους: αστέγους, ηλικιωμένους, ορφανά και ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα ή επιδόματα κάτω από το όριο της φτώχειας.  Η Εκκλησία μας δεν έχει προσόδους όπως άλλες Εκκλησίες στην Ευρώπη: δεν κατέχουμε προσοδοφόρα ακίνητα, ούτε μετοχές των επιχειρήσεων. Η Ρωσική Εκκλησία επιτελεί το έργο της αποκλειστικά με προσφορές του ποομνίου της. Οίκοθεν νοείται ότι δε μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό και διακυμαίνεται ανάλογα με την ευημερία ανθρώπων και την προθυμία τους να προσφέρουν υπέρ του καλού έργου. Με το έλεος του Θεού βλέπουμε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται ιδιαίτερα ακριβώς στην έκκληση να βοηθήσουν στην υλοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων».

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος υπενθύμισε ότι η Ρωσική Εκκλησία κήρυξε έρανο αγάπης υπέρ των αδικοπαθούντων αδελφών στην Ελλάδα και εκτίμησε τις προσπάθειες της Εκκλησίας τςη Ελλάδος στον τομέα αυτό. «Τρέφετε τους πεινασμένους, στηρίζεται όσους στερήθηκαν της στέγης και μάλιστα μια εποχή κατά την οποία η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος ευρίσκεται σε οικονομική στενότητα. Κάλεσα τον πιστό μας λαό να μοιραστεί μέρος του βάρους αυτού, το οποίο κουβαλά σήμερα η Εκκλησία σας, συγκεντρώθησαν πόροι για να στηρίξουμε το κοινωνικό σας έργο της τάξεως 17 εκατομμυρίων ρουβλίων. Θα καταθέσουμε στο λογαριασμό σας αυτό το ποσό και θα συνεχίσουμε κατά το δυνατόν να στηρίζουμε τα κοινωνικά σας προγράμματα».

Επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος μίλησε για τη σημασία της οργάνωσης του κοινού έργου στον τομέα προσκυνηματικών περιηγήσεων, διότι πολλές είναι οι ομάδες από χώρες της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας επισκέπτονται για προσκύνημα την Ελλάδα και εξ Ελλάδος τη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και την αδελφική φιλοξενία, τονίζοντας ιδιαίτερα τα συναισθήματά του από τις εκδηλώσεις της προηγούμενης ημέρας με αφορμή τους εορτασμούς της Ημέρας της Σλαβικής Γραφής και του Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετά από τη Ρωσία, η οποία έζησε τη δική της οικονομική κρίση τη δεκαετία 1990, έρχεται η σειρά της Ελλάδας. Και όμως δεν τους πιάνει ο πανικός τους Έλληνες, διότι είναι η Ορθόδοξη πίστη εκείνη, η οποία τους στηρίζει και η ελπίδα στο Θεό.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε σ΄εκείνο, το οποίο χαρακτηρίζει τις σχέσεις του Ρωσικού με τον Ελληνικό λαό και αυτό είναι η πνευματική συγγένεια και η αλληλοκατανόηση. Πολλοί Έλληνες λόγιοι προσέφεραν στη Ρωσία, όπως και η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδος την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Τα του αποστόλου Παύλου «εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη…» είναι ιδιαίτερα επίκαιρα για την Ορθοδοξία σήμερα. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογράμμισε τη συγκίνησή του για την είδηση του εράνου αγάπης στη Ρωσία υπέρ των αδικοπαθούντων Ελλήνων αδελφών. «Στην προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα ενημερώσουμε και όλους τους Έλληνες», επεσήμανε.

Εν συνεχεία εθίγη ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων της περαιταίρω διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού έργου, των προσκυνηματικών περιηγήσεων, της μεταφοράς των τιμίων λειψάνων, της θεολογικής παιδείας και των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας. Ακόμα συζητήθηκαν θέματα του πανορθόδοξου ενδιαφέροντος.

Ληξάσης της συναντήσεως ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παράσημο Αγίου Βλαδιμήρου Α΄Τάξεως και επέδωσε ποιμαντορική ράβδο. Επίσης παρασημοφορήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ