Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕλλάδαTo "image" του δημοσίου... λαμόγιου

To “image” του δημοσίου… λαμόγιου

- Advertisement -
dimosios-upallilosΤης Φωτεινης Καλλιρη

To «προφίλ» του παραβάτη δημοσίου υπαλλήλου σκιαγραφείται μέσω επίσημων στοιχείων από πειθαρχικές αποφάσεις όλων των μονομελών και συλλογικών οργάνων της δημόσιας διοίκησης της τελευταίας πενταετίας.

Η «ταυτότητα» του 70% των δημοσίων υπαλλήλων που παραβατούν έχει τα εξής χαρακτηριστικά : Είναι «παλιοί», έμπειροι, με υπηρεσία στο Δημόσιο από 20 έως 25 χρόνια. Bρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία, πολλοί κατέχουν και θέσεις ευθύνης και απασχολούνται κυρίως σε υπηρεσίες με οικονομικό αντικείμενο. Είναι ανώτατης εκπαίδευσης. Γνωρίζουν καλά πώς λειτουργεί το σύστημα, έχουν εντρυφήσει στα άδυτα της δημόσιας διοίκησης, ξέρουν πού υπολειτουργεί, τα «παράθυρα» των νόμων και τα τερτίπια για να περάσουν απαρατήρητες οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Και… συνήθως ρισκάρουν με μεγαλύτερη άνεση όταν βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση…

Η έξοδος από την υπηρεσία, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, εξασφάλιζε την πειθαρχική ασυλία των υπαλλήλων. Η αντίληψη που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι «θα τη σκαπουλάρουν» μέχρι να εντοπιστεί η παράβαση και να εκδικαστεί η υπόθεση Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων και οι «αστείες» ποινές για σοβαρά παραπτώματα δημιουργούν κλίμα ατιμωρησίας. Εκτός από τη σχέση πολύχρονης υπηρεσίας των υπαλληλων και παραβατικότητας που διαφαίνεται στο 70% των σοβαρών παραπτωμάτων που έχουν τελεστεί, παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις υποτροπιάζουσα παραβατική συμπεριφορά.

Ο μεγαλύτερος αριθμός σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων που επισύρουν την ποινή της απόλυσης διαπράχθηκε από εφοριακούς, διαπίστωση αναμενόμενη πάντως, λόγω του αντικειμένου τους. Ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί, με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υπερτερούν των δασκάλων. Σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό πιθανώς να οφείλεται στον μεγάλο αριθμό των υπηρετούντων στην πρωτοβαθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, περί τους 150.000. Αυτό που πρέπει να αφυπνίσει τους υπευθύνους είναι η τάση αύξησης των περιστατικών ασέλγειας κατά μαθητών από εκπαιδευτικούς, Ωστόσο, παύση έξι μηνών για παιδική πορνογραφία, έγγραφη επίπληξη για εγκληματική αμέλεια και υποβιβασμός για απόπειρα βιασμού, είναι μερικές από τις ποινές «χάδι» των πειθαρχικών συμβουλίων σε εκπαιδευτικούς.

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις:

Στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας εκδικάστηκε η πειθαρχική υπόθεση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ, του Γυμνασίου Λάρισας, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή της έγγραφης επίπληξης, για το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας και ατελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο μαθητή. Η υπόθεση κατόπιν ένστασης της υπουργού Παιδείας εκκρεμεί ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού, ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέπεμψε τον κατηγορούμενο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Στην Αθήνα, ακόμη εκκρεμεί η πειθαρχική διερεύνηση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ, αποσπασμένου μέχρι και τη λήξη του σχολικού έτους 2009 – 2010 σε σχολική μονάδα της Νέας Υόρκης. Η υπόθεση αφορά το παράπτωμα της ασέλγειας

Ο κ. Ρακιντζής, με μακρόχρονη εμπειρία στη θέση του γενικου επιθεωρητή, αποδίδει την τάση αυτή στην επιείκεια των πειθαρχικών συμβουλίων. Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων πειθαρχικών αποφάσεων κατά την τελευταία πενταετία είναι η απαλλαγή ή μη επιβολή της προσήκουσας σε σχέση με τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων ποινής, γεγονός που τον έχει οδηγήσει στην άσκηση ένστασης ενώπιον των Δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων.

Δυνατότητα που με το νέο πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4057/12) περιορίζεται δραστικά, με αποτέλεσμα ο υπόλογος να μην μπορεί να ασκεί ένσταση κατά όλων των πειθαρχικών αποφάσεων ούτε να προσφεύγει κατά των τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων. Του αφαιρέθηκε δηλαδή το δικαίωμα ένστασης κατά πειθαρχικών αποφάσεων των μονομελών οργάνων, αλλά και άλλων συλλογικών, όπως διοικητικά συμβούλια, εκτελεστικές επιτροπές ΟΤΑ κ.ά. Η συμμετοχή του γενικού επιθεωρητή στην πειθαρχική διαδικασία μέσω της άσκησης ενστάσεων, ήταν αδιαμφισβήτητα σημαντική, γεγονός που αποδεικνύεται από τον απολογισμό της δράσης του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η πλειονότητα των ενστάσεων εκ μέρους της διοίκησης έχει ασκηθεί από τον ΓΕΔΔ και σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν ποινές στις αθωωτικές αποφάσεις και βαρύτερες ποινές στις καταδικαστικές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ