Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πρώτο πλάνο στα διεθνή ΜΜΕ

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πρώτο πλάνο στα διεθνή ΜΜΕ

- Advertisement -
international-mediaprotothema.gr

Η ευρωπαϊκή κρίση, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ισπανία, συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο μέρος της αμερικανικής ειδησεογραφίας, με την προβολή, ιδιαίτερα, του ενδεχόμενου χρεοκοπίας της πρώτης και της εξόδου της από την ευρωζώνη. Λάδι στη φωτιά, παράλληλα, “ρίχνουν” δηλώσεις Γερμανών και Άγγλων πολιτικών που εμφανίζονται θετικοί σε μια ελληνική έξοδο. Διαβάστε σχετικά εδώ

Ενδεικτικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times», που κάνει λόγο για «στάση πληρωμών» τον Ιούλιο, μπροστά στην πιθανότητα εξάντλησης των κρατικών ταμείων στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές.
«Τα κυβερνητικά χρηματοκιβώτια ξεμένουν σιγά σιγά από ρευστό και οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που βλέπουν το πρόβλημα εκ των έσω κρούουν των κώδωνα του κινδύνου».

«Στο κόκκινο βρίσκονται τα αποθεματικά για μισθούς και συντάξεις –για τα οποία συζητείται έντονα έως και η στάση πληρωμών, τουλάχιστον μέχρις ότου όλα σταθεροποιηθούν έστω και στον ελάχιστο βαθμό, μετά τις εκλογές- και οι εισαγωγές πετρελαίου κίνησης, τροφίμων και φαρμακευτικών ειδών».

«Οι ειδικοί μιλούν ακόμα και για χρήση ποσών που υποτίθεται ότι θα καταναλώνονταν προς όφελος των τοπικών τραπεζών σε ώρα τεράστιας ανάγκης. Παρόλη την βελτίωση που σημειώθηκε στα έσοδα του ελληνικού κράτους από τους έκτακτους φόρους που επιβλήθηκαν το 2011, η ηγεσία δήλωσε πως ακόμα της «λείπουν» 1,7 δισ. Ευρώ».

«Με την τρόικα να αναμένει τις μετεκλογικές εξελίξεις στη χώρα, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε και πρόκειται να λάβει οικονομική στήριξη εάν δεν δείξει πως συμμορφώνεται με τα όσα μνημονιακά έχει συμφωνήσει.  Επιπλέον, υπολογίζεται πως ακόμα και αν λάβει το 1 δισ. ευρώ που κρατά η τρόικα, έως ότου η Ελλάδα δείξει καλή διαγωγή, ο τόπος θα συνεχίσει να δυσκολεύεται, αφού τα οικονομικά δεδομένα έχουν ξεφύγει από τα όρια ελέγχου».

«Τέλος, Έλληνες και ξένοι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν πως, σημαίνοντα ρόλο –προς το χειρότερο- παίζουν η διάρκεια της κρίσης και η ανάγκη για περισσότερη λιτότητα, παράμετροι οι οποίες δεν επιτρέπουν ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα -και τελευταία, τονίζεται ότι επηρεάζουν και την κατάσταση άλλων προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης, όπως αυτήν της Ισπανίας».

Την ίδια ώρα, με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι, αν συμβεί αυτό, η χώρα θα γίνει τριτοκοσμική…

Σύμφωνα με οικονομολόγους, καθηγητές και αναλυτές, μερικά από τα φαινόμενα που θα δούμε στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, περιλαμβάνουν οικονομικό μαρασμό, «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, άνοδο των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, μέχρι και βίαια επεισόδια στους δρόμους της χώρας. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σε δημοσίευμα στην «Wall Street Journal» καταγράφεται, ιδιαίτερα, ο ρόλος της Γερμανίας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, υπό την απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό αυτές τις συνθήκες, η γερμανική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει εάν αξίζει, για τη σωτηρία του ευρώ, να θέσει σε κίνδυνο τη δική της ευημερία.

Οι επικριτές της γερμανικής προσέγγισης για την κρίση, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, υποστηρίζουν ότι η επιβολή σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες έχει οδηγήσει στην όξυνση του προβλήματος.

Επίσης, προβάλλεται το γεγονός ότι η αντίδραση κατά της οικονομικής συνταγής της Γερμανίας είχε κορυφωθεί κατά τη διάρκεια μιας γερμανικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτήν, αντί να οδηγήσει σε μια φιλική ανταλλαγή απόψεων, οδήγησε σε μια έντονη αντιπαράθεση.

Οργισμένοι Έλληνες βουλευτές, όπως υπογραμμίζεται, κατηγόρησαν τη Γερμανία για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.
Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, θέτοντας παράλληλα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Γερμανοί βουλευτές, ακόμη κι εκείνοι που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ, έφυγαν από την Αθήνα έκπληκτοι και απογοητευμένοι.

Στη «Washington Post», σε σχετικό δημοσίευμα, προβάλλεται η άποψη για τη διασύνδεση μεταξύ κρατών και τραπεζών στην Ευρώπη και πώς οι καταρρέουσες τράπεζες μπορούν να συμπαρασύρουν τα κράτη, ενώ η κρίση κρατικών χρεών μπορεί να συμπαρασύρει τις τράπεζες.

Όπως τονίζεται, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ξεκίνησαν και από το κρατικό χρέος, αλλά μεταφέρθηκαν και στον τραπεζικό τομέα, όταν οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Οι ελληνικές τράπεζες κατείχαν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων και υπέστησαν και αυτές μεγάλες απώλειες από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ περιλαμβάνει και χρηματικά ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως σημειώνεται.

Greece Warns of Going Broke as Tax Proceeds Dry Up

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ