Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςΘρίλερ της επίσκεψης Κλίντον & η "Ελληνική Πρωτοβουλία"

Θρίλερ της επίσκεψης Κλίντον & η “Ελληνική Πρωτοβουλία”

- Advertisement -

samaras-clintonΤης Δέσποινας Συριοπούλου

Θρίλερ με μαραθώνιες ολονύκτιες διεργασίες και πολύ έντονο παρασκήνιο κατέληξε να είναι η επίσκεψη του πρώην αμερικανού προέδρου Bill Clinton στην Ελλάδα, ο οποίος τελικά θα βρεθεί στην Αθήνα για λίγες ώρες, προκειμένου να συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην συνάντηση, οι δυο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν για την οικονομική κρίση, με τον κ. Σαμαρά να τονίσει τον ρόλο που μπορεί –παρά την κρίση- να παίξει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στα Βαλκάνια, παραμένοντας στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό. Από την πλευρά του ο πρώην αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στην οικονομική κρίση και θα σταθεί στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να παραμείνει σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Το αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψης Clinton στην Ελλάδα περιελάμβανε πολλές συναντήσεις με πολιτικούς (μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος είχαν ζητήσει να τον δουν, καθώς και υπουργοί της κυβέρνησης), με επιχειρηματίες (Σ. Κόκκαλης, Γ. Δαυίδ, κα) το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης αιφνιδιαστικά υπήρξε η πληροφόρηση ότι τελικά ο πρώην αμερικανός πρόεδρος δεν θα έρθει στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή διαρροή για τους λόγους της ματαίωσης του ταξιδιού του. Από εκεί και έπειτα υπήρξε ένας μαραθώνιος από ελληνικής πλευράς, ώστε τελικά ο κ. Clinton να βρεθεί έστω και για λίγες ώρες στην Αθήνα και να συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό, και μέχρι τελευταία στιγμή γίνονταν προσπάθειες για την συνάντησή του με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

- Advertisement -

Ο Clinton και η νεοεμφανιζόμενη «Ελληνική Πρωτοβουλία»

Την επίσκεψη του κ. Clinton στην Ελλάδα –όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί- είδαν ως μια «καλή ευκαιρία» και θέλησαν να την συνδυάσουν ελληνοαμερικανοί που αυτό το Σαββατοκύριακο βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσουν την νεοσυσταθείσα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση, με το όνομα «Ελληνική Πρωτοβουλία». Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, αρχικά είχε προσκληθεί από τους ΕλληνοΑμερικανούς, συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια επιχειρηματίες, να παρευρεθεί στην εκδήλωση (η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε καθοριστεί πού θα γίνει) της οργάνωσης στην Αθήνα.

Ο νεοεμφανιζόμενος αυτός οργανισμός με ένα πρόγραμμα διπλής κατεύθυνσης, άμεσα την υποστήριξη της Ελλάδας σε επίπεδο παροχής οικονομικής βοήθειας και σε έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων, υπό την συμβολική ονομασία «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative), βρίσκεται υπό τον συντονισμό του ΕλληνοΑμερικανού  δικηγόρου  George Stamas.  Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχει μια ιδιαίτερα θολή εικόνα για το τι τελικά είναι αυτή η «Ελληνική Πρωτοβουλία». Τα στόματα είναι κλειστά και η παροχή επίσημης διεξοδικής πληροφόρησης για το τι τελικά είναι αυτή η οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πέρα από τον –επιγραμματικά δοσμένο- διπλό στόχο στην υπό διαμόρφωση ιστοσελίδα του οργανισμού, είναι ανύπαρκτη. Καμία απάντηση, όσες φορές και αν ζητήθηκε, για τα πρόσωπα που συμμετέχουν, για τα χρήματα που επιδιώκουν να συγκεντρώσουν ή αν ήδη έχουν συγκεντρωθεί, για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Εκ μέρους της εν λόγω οργάνωσης, μέχρι και την τελευταία στιγμή τονιζόταν δεν είναι σε θέση να σχολιάσουν ή να πουν κάτι, πριν την επίσημη ανακοίνωση.

Ελληνοαμερικανός ισχυρός παράγοντας, έλεγε στον «Ε» ότι «δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή προσπάθεια, αλλά στην παρούσα φάση χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Δυνητικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι καλό, αλλά όχι τώρα…». Αντίστοιχα διστακτικός –και ίσως και διακριτικά αρνητικός- ήταν ένας ακόμα ελληνοαμερικανός, από τα πιο ισχυρά και δραστήρια στελέχη στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων, ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι «οι εμπλεκόμενοι δεν είναι  ιδιαίτερα ενεργοί στα θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό…». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος διατηρεί επιφυλάξεις…

Πάντως μεταξύ των ονομάτων που φιγουράριζαν μέχρι και προχτές στις λίστες που πηγαινοέρχονταν μέσω email  για αυτή την «έκτακτη» (καλοκαίρι γαρ, ζέστες και καύσωνας καιρός και για καμιά βολτούλα στο Αιγαίο και τις ελληνικές θάλασσες)   αποστολή στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονταν τα ονόματα  του  John Calamos, από την Calamos Investments, του  James Chanos, Kynikos Associates (Investment Co.) του John Georges, του  Peter Georgiopoulos, General Maritime Group, του Jim Gianopοulos, Fox Films President επίσης λέγεται ότι μεταξύ άλλων την ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να παρακολουθήσουν επίσης οι   Theodore Leonsis, Washington Capitals Owner the Washington Hockey Team και ο Andrew Liveris,(Dow Chemical Company) προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά.

Αν είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα από αυτά που κατά καιρούς βλέπουμε, εδώ είμαστε για να το διαπιστώσουμε. Άλλωστε, Κοντός ψαλμός αλληλούια…

- Advertisement -

*Δημοσιεύτηκε στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ 21-7-2012

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ