Όλες οι κατηγορίες:

Φανή Πεταλίδου
Ιδρύτρια της Πρωινής
΄Έτος Ίδρυσης 1977
ΑρχικήΑπόψειςMichael Dukakis: "Ο Ρόμνεϊ θέλει να επιβάλει την καταστροφική οικονομική πολιτική της...

Michael Dukakis: “Ο Ρόμνεϊ θέλει να επιβάλει την καταστροφική οικονομική πολιτική της Ευρώπης”

- Advertisement -

 

«Καταστροφική» χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική για την ελληνική οικονομία, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ο πρώτος Ελληνο-αμερικανός που έφτασε λίγο έξω από την πόρτα του Λευκού Οίκου το 1988, και τώρα καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Northeasterτης Μασαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκης, κάνοντας τον παραλληλισμό της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Μιτ. Ρόμνεϊ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα αποτελέσματα που μπορεί να έχει. Ολιγόλογος, αλλά πολύ εύστοχος στις απαντήσεις του, ο Ελληνο-αμερικανός δημοκρατικός υποψήφιος (1988) για το προεδρικό αξίωμα θεωρεί ότι ο νυν πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα –δεδομένης της κατάστασης που κληρονόμησε- τα πήγε καλά στο θέμα της οικονομίας, όντας ικανότερος να την διαχειριστεί και στο μέλλον. Αν και πιστεύει ότι η αναμέτρηση θα είναι δύσκολη στο τέλος ο Μπαράκ Ομπάμα θα νικήσει στις προσεχείς εκλογές. Όσο για τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, Μιτ Ρόμνεϊ, ο Μάικλ Δουκάκης δεν έχει και την καλύτερη άποψη, γνωρίζοντάς τον από τα έργα του στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, την οποία και ο ίδιος υπηρέτησε ως κυβερνήτης. 

Συνέντευξη στην Δέσποινα Συριοπούλου

- Advertisement -

  

Είμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Ποιο είναι ζήτημα είναι αυτό που θα καθορίσει την ψήφο αυτών που εξακολουθούν να παραμένουν αναποφάσιστοι;

Η οικονομία είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό θέμα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία

Θεωρείτε ότι ο τυφώνας Σάντυ θα έχει αντίκτυπο στην απόφαση των αμερικανών ψηφοφόρων και ως ποιου σημείου;

Πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον πρόεδρο, πρώτον διότι η ομάδα του για την διαχείριση έκτακτων αναγκών έκανε καλή δουλειά, και δεύτερον διότι, ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ έχει υποστηρίξει ότι η αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων πρέπει να επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό πίσω στις πολιτειακές αρχές. Είναι προφανές ότι οι πληγείσες πολιτείες δεν μπορούν να κάνουν πολλά, χωρίς μεγάλη ομοσπονδιακή βοήθεια.

Πιστεύετε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επανεκλεγεί;

Είναι μια πολύ αμφίρροπη η αναμέτρηση, αλλά πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα κερδίσει.

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος στόχος του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, κυβερνήτη Ρόμνεϊ;

Ο Ρόμνεϊ έχει στόχο την οικονομία, κάνοντας λόγο για μια αναποτελεσματική προσπάθεια του Προέδρου. Στην πραγματικότητα, η δική του οικονομική ηγεσία, ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ήταν ιδιαίτερα αδύναμη. Είμαστε στην τέταρτη θέση από το τέλος στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, η 47η πολιτεία από τις 50.

Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα χειρίστηκε την οικονομία; Θεωρείτε ότι την διόρθωσε; Και αν όχι, ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα;

Ο πρόεδρος έκανε καλή δουλειά, δεδομένου τι κληρονόμησε από την κυβέρνηση Μπους. Ο Ρόμνεϊ ουσιαστικά προτείνει μια ευρωπαϊκού τύπου οικονομική πολιτική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εσείς στην Ελλάδα, γνωρίζετε πόσο επώδυνο θα μπορούσε να αποδειχτεί ένα τέτοιο λάθος.

- Advertisement -

Την 1η Ιανουαρίου 2013, ο πρόεδρος θα αντιμετωπίσει την εφαρμογή της ταυτόχρονης περικοπής των δαπανών και αύξησης της φορολογίας (το λεγόμενο fiscal cliff). Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο πιο ικανός να χειριστεί ένα τόσο μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα και γιατί;

Θεωρώ ότι ο σημερινός πρόεδρος είναι ικανότερος να διαχειριστεί την συγκεκριμένη κατάσταση.

Τι δεν διαχειρίστηκε σωστά ο πρόεδρος Ομπάμα που θα μπορούσε να του στοιχίσει την προεδρία;

Πολλοί ακόμα δεν είναι ικανοποιημένοι με την σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Άλλοι αμερικανοί δεν του αρέσει το σχέδιο για την υγεία.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ αναφέρθηκε αρκετές φορές στην Ελλάδα, ως παράδειγμα προς αποφυγή. Πώς το σχολιάζετε;

Εμείς οι ελληνο-αμερικανοί δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με την συνεχή αναφορά του Ρόμνεϊ στην Ελλάδα, ως αρνητικό παράδειγμα. Αντίστοιχα, δεν μας ευχαριστεί καθόλου το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει οικονομικές πολιτικές, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν τέτοιες καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα, δεδομένου ότι δεχτεί την στήριξη του προέδρου Ομπάμα, θα αποτελέσει ένα ζήτημα για την επανεκλογή του;

Όχι.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρώπη θα έχει αντίκτυπο στις εκλογές;

Σίγουρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην δυνατότητα μας να έχουμε οικονομικές συνεργασίες.

Ως υποψήφιος για την προεδρία πριν χρόνια από την εμπειρία σας, πώς κρίνετε τους δυο υποψηφίους;

Δεν ήμουν ποτέ υποστηρικτής του κυβερνήτη Ρόμνεϊ, ειδικά υπό το φως του μητρώου του εδώ στην Μασαχουσέτη, και επίσης είναι πολύ αδύναμος στην εξωτερική πολιτική. Όπως είπε κάποιος τις προάλλες, «κάθε φορά που παίρνει ένα κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, το διαλύει».

Μάικλ Δουκάκης:

Γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη. Σπούδασε νομικά. Διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας της Μασαχουσέτης από το 1975 μέχρι το 1979 και από το 1983 μέχρι το 1991. Το 1988 ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ με τους δημοκρατικούς.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ-2/11/2012

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ